Procurorii Serviciului Teritorial (ST) Suceava al DNA au dispus, marţi seara, instituirea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă 60 de zile pe numele directoarei executive a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava, Maria Camelia Huţul, suspectată de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres de ST Suceava al DNA, directoarea Casei de Pensii Suceava are obligaţia ca în perioada menţionată să nu părăsească ţara fără acordul prealabil al procurorului, de a nu se apropia sau de a intra în contact cu o serie de martori, precum şi interdicţia de a exercita profesia de director la Casa Judeţeană de Pensii, în virtutea căreia ar fi săvârşit ambele infracţiuni în legătură cu care a fost demarată urmărirea penală.
Potrivit unui comunicat transmis anterior de procurorii DNA, în perioada 16-17 mai 2016 şi pe 27 octombrie 2016, în calitate de director executiv al CJP Suceava, Chiţul ar fi pretins şi primit de la un martor în cauză, câte 2.000 lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menţine în funcţia de conducere deţinută la nivelul aceleiaşi instituţii, având influenţă printre funcţionarii de la conducerea Casei Naţionale de Pensii.
De asemenea, şefa CJP este suspectată că, în perioadele 24 octombrie 2016- 9 noiembrie 2016 şi, respectiv, 3 ianuarie 2017- 10 ianuarie 2017, l-a determinat pe acelaşi martor ca, în virtutea calităţii de preşedinte al comisiei de concurs pentru ocuparea unei funcţii vacante de execuţie în cadrul CJP Suceava, să întocmească şi să-i remită întrebările şi răspunsurile pentru două concursuri din 9 noiembrie 2016 şi, respectiv, 18 ianuarie 2017, pe care, la rândul ei, le-a transmis mai departe candidatului agreat, înaintea examinărilor, în scopul ca acesta să fie declarat admis şi să ocupe funcţia vacantă, prin fraudarea concursurilor. „Suspectei i s-au adus la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile procesuale, garantându-i-se dreptul la apărare”, se arată în comunicatul DNA.
Şefa CJP Suceava a fost ridicată, marţi, de la sediul instituţiei şi condusă la sediul DNA pentru audieri. Procurorii anticorupţie au efectuat anterior, în cursul dimineţii, percheziţii atât la domiciliul acesteia, cât şi la sediul CJP.