Un grup de senatori americani, atât republicani, cât şi democraţi, au depus miercuri un proiect de lege care ar obliga ca orice decizie a Casei Albe ce ar presupune o relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres, transmite agenţia EFE. Senatorii republicani Lindsey Graham, John McCain şi Marco Rubio, alături de democraţii Ben Cardin, Sherrod Brown şi Claire McCaskill, au iniţiat Legea de Revizuire a Sancţiunilor contra Rusiei, cu obiectivul de a controla măsurile coercitive ale Washingtonului împotriva Kremlinului.
„Rusia nu a făcut nimic pentru a fi recompensată cu relaxarea sancţiunilor. A oferi o relaxare în acest moment ar da un semnal greşit Rusiei şi aliaţilor noştri care se confruntă cu opresiunea rusă”, a considerat Graham. În ce-l priveşte, Mc Cain, unul dintre cei mai critici privind poziţia noului preşedinte, Donald Trump, faţă de guvernul rus, a declarat că „Congresul trebuie să supervizeze orice decizie care poate afecta” capacitatea Statelor Unite de a responsabiliza Rusia pentru „flagranta sa violare a dreptului internaţional”. „Dacă Statele Unite ar oferi o relaxare Rusiei fără un progres verificabil în Acordurile de la Minsk, am pierde orice credibilitate în ochii aliaţilor noştri din Europa şi din întreaga lume”, a spus Cardin.
„De la anexarea ilegală a Crimeii şi invadarea Ucrainei de către Rusia în 2014, Congresul şi-a îndreptat eforturile pentru a impune sancţiuni Rusiei. Avem responsabilitatea exercitării unei stricte supervizări a oricărei măsuri politice care ar putea relaxa sancţiunile contra Rusiei”, a adăugat acesta. Între alte măsuri, proiectul de lege introdus de senatori cere ca, pentru orice ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei, să fie „certificat” că această ţară a pus capăt oricărei acţiuni „destinate să submineze pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”. De asemenea, se menţionează că trebuie verificată încetarea „atacurilor cibernetice contra Guvernului Statelor Unite şi contra cetăţenilor americani” din partea Rusiei. EFE aminteşte că Trump a arătat o poziţie mult mai relaxată faţă de guvernul lui Putin, iar inclusiv secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a fost decorat de Moscova, ceea ce a crescut preocuparea în rândul parlamentarilor americani asupra unei schimbări de direcţie în relaţiile externe cu Rusia, conform Agerpres.
Totodată, CIA a declarat lunile trecute că Rusia s-a aflat în spatele pirateriei informatice contra Comitetului Naţional Democrat şi campaniei rivalei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, Hillary Clinton, favorizându-l astfel pe magnat să ajungă la Casa Albă.