Majoritatea oamenilor nu realizează că suferă de retrageri gingivale deoarece procesul are loc încet, într-o perioadă lungă de timp. Primul semn al retragerii gingivale este sensibilitatea dentară şi puteţi observa că un dinte arată mai lung decât normal.
Retragerea gingivală este fenomenul care are loc atunci când o parte a ţesutului gingival care înconjoară dintele se distruge sau se retrage, dezvelind dintele din ce în ce mai mult, până când se poate vedea rădăcina acestuia. Gingia recesivă poate fi primul semn al bolii gingiilor. Atunci când gingia se retrage vor apărea spaţii între dinţi şi linia gingiei, ceea ce va permite bacteriilor patogene să se adune în acele locuri.
Există mai mulţi factori care cauzează retragerea gingivală, printre care: moştenirea genetică, boala parodontală, perierea agresivă a dinţilor, schimbările hormonale, măcinarea sau încleştarea dinţilor, tutunul şi insuficienţa igienei orale.
Simptomele de care trebuie să ţinem cont sunt: sensibilitatea dinţilor, carii dentare, rădăcini dezgolite, gingii umflate, sângerări gingivale şi halenă. Nu ignoraţi retragerea gingivală, aceasta poate afecta sănătatea organismului şi poate contribui la producerea unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
Iată câteva remedii naturale împotriva retragerii gingiilor:
Aloe vera – cunoscută şi sub numele de “planta miraculoasă”, este un remediu eficient împotriva acestei afecţiuni. Aplicaţi pe gingia infectată gel natural de aloe vera pentru a uşura durerea. Gelul ajută ca vindecarea ţesutului să aibă loc mai rapid şi are un efect de uşoară anestezie. Aloe vera creşte hidratarea ţesutului din cavitatea bucală şi reduce mirosul neplăcut. Pentru tratarea retracţiei gingivale, puneţi puţin gel pe periuţa de dinţi şi masaţi uşor gingiile.
Clătirea cu ulei – uleiurile de susan, cocos sau floarea-soarelui sunt folosite ca „apă de gură” pentru tratarea cariilor dentare. Prin plimbarea viguroasă a acestor uleiuri prin cavitatea bucală, timp de 20 de minute zilnic, toate toxinele din gură vor fi îndepărtate. Folosind uleiuri naturale evitaţi orice efecte secundare şi economisiţi bani. Clătirea cu ulei este, de asemenea, un tratament eficace al retracţiei gingivale.
Ceaiul verde – conţine catehine, antioxidanţi naturali, care luptă împotriva bacteriilor care cauzează parodontoza. O cană de ceai verde în fiecare dimineaţă va reduce infecţia gingivală şi va îmbunătăţi sănătatea şi igiena orală.
Smirna – provine din speciile de copaci care aparţin genului Commiphora. Întăreşte dinţii şi gingiile şi reduce denudarea rădăcinilor. Smirna poate fi folosită sub forma pastei de dinţi, pudrei sau a apei de gură. Puteţi achiziţiona pastă de dinţi şi alte produse dentare din plante de pe internet sau din magazinele cu produse din plante.
Uleiul de lămâie – este extraordinar pentru detoxifierea organismului. Este un agent antibacterian cu calităţi antiseptice. Atenţie! Nu este recomandat consumul zilnic de lămâie deoarece acidul citric corodează smalţul. Acest ulei trebuie folosit ca apă de gură în prima parte a dimineţii. Uleiul de lămâie omoară majoritatea bacteriilor şi stopează retragerea gingivală în acelaşi timp. Uleiul de lămâie ajută la regenerarea ţesutului gingival acolo unde acesta a fost distrus şi stimulează crearea de ţesut nou acolo unde acesta lipseşte.
Uleiul de eucalipt– acest ulei esenţial este antiinflamator, antiseptic, stimulant şi antibacterian. Poate preveni bolile gingivale care duc la retragerea gingiilor. Tratamentul constă în masarea zilnică a gingiilor cu ulei diluat de eucalipt şi apoi clătirea acestora cu apă din belşug. Asta va stimula creşterea unui ţesut nou acolo unde acesta lipseşte şi va reduce vătămarea asupra celui existent.
Uleiul de cuişoare – este o soluţie naturală de anestezie, foarte eficientă, cu calităţi antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene. Este de asemenea fungicid natural, antiviral şi stimulent. Cuişoarele sunt un remediu miraculos împotriva retragerii gingivale.
Alimentaţia pentru tratarea retragerii gingivale – reduceţi alimentele bogate în zahăr şi făină şi consumaţi mai multe fructe şi legume crude. Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii, fructele şi legumele crude curăţă în mod natural dinţii.