Seva de mesteacăn conţine substanţe nutritive, precum: glucoză, fructoza (gust dulceag), vitaminele B (B1, B2, B6) şi C, aminoacizi, minerale ( calciu, fier, fosfor, mangan, magneziu, sodiu, zinc), nutrienţi pe care organismul îi asimilează foarte uşor.
Ştiinţă modernă, de asemenea, recunoaşte calităţile terapeutice ale sevei de mesteacăn.
„Vinovat” pentru calităţile sale terapeutice este acidul betulinic, care se găseşte în mesteacăn, mai ales primăvară. Acesta are un efect citostatic asupra celulelor maligne dinformaţiunile tumorale, în special ale sistemului nervos, mai ales la copii. În ultima vreme s-au obţinut rezultate pozitive în cancerul ovarian, cancerul pulmonar şi cancerul mamar.
Iată cum se consumă:
Pentru reomatism – un litru pe zi timp de trei săptămâni. Pentru un efect mai puternic se pot aplică şi cataplasme cu pulbere din scoarţă de mesteacăn. Acelaşi tratament se poate aplicăpentru tratarea gutei.
Colici renale, litiază renală – 600 ml de seva proaspătă, timp de cinci zile, cel puţin. Are efecte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activităţii rinichilor şi diurezei. Seva are acţiune antinflamaroare şi antibacteriană, că urmare se poate utiliza în tratarea şi prevenirea cistitei. În acest caz, se consumă un litru pe zi , timp de două, trei săptămâni.
Bolile de ficat – o cană de seva sau infuzie de mesteacăn de cel puţin trei ori pe zi.
Intoxicaţii cronice – jumătate de litru de seva pe zi, dimineaţă, timp de o săptămâna. Purifică organismul.
Un litru pe zi elimina apă suplimentară din organism, accelerează metabolismul şi măreşte tranzitul intestinal. Asociat cu o dietă săracă în proteină de origine animală, dulciuri şi grăsimi, remediul este ideal pentru o cură de slăbire, fără a pune în pericol sănătatea.
Psoriazis şi eczeme alergice – se pun pe leziuni comprese cu seva, care se ţin timp de o ora, apoi locul tratat se lasă să stea neacoperit încă o jumătate de ora. Elimina senzaţia de mâncărime sau inflamaţie. În paralel, se consumă un litru de seva pe zi.
Negi – se aplică seva câteva ori pe zi, timp de trei săptămâni. Se arde un beţişor de mesteacăn şi cenuşă rezultată, se aplică, de asemenea, pe negi.
Părul gras – se aplică pe par cu o jumătate de ora înainte de spălare. Se repetă tratamentul la interval de 2-3 zile, timp de trei săptămâni. Da firului de par, volum, strălucireşi rezistenţă. Combate căderea părului.
Celulita – timp de o luna se bea un litru de seva pe zi. În paralel, se masează energic, tot cu seva, fiecare parte a corpului afectată de celulita.
Seva de mesteacăn se recoltează la începutul primăverii şi se consumă cât se poate de repede, pentru a evita degradarea enzimelor şi oxidarea.
Adulţii pot consumă 0,5 litri-1 litru pe zi, de regulă dumineata, pe stomacul gol. Pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 8 şi 12 ani este indicat consumul a 200 ml-500 ml pe zi, iar pentru cei cu vârstă cuprinsă între între 4 şi 8 ani,100 ml-300 ml pe zi. Durata curei este condiţionată de perioada în care seva este secretată de copac.
Există contraindicaţii?
• Precauţie în timpul sarcinii şi alăptării (se consumă sub 200 ml zilnic), cu urmăriea apariţiei oricărui simptom digestiv sau renal.
• Nu este indicată pentru copiii care se confruntă frecvent cu tulburări digestive sau au o sensibilitate alergică pronunţată.
• Persoanele alergice la aspirina, cele aflate în criză renală sau cele care au afecţiuni cardiace decompensate nu trebuie să consume sau să folosească produse care conţinmesteacăn.
• La fel că majoritatea plantelor, poate cauza uneori reacţii alergice şi poate produce leziuni uşoare la nivelul pielii.