Consilierii județeni se vor întruni sâmbătă, 1 aprilie, pentru şedinţa ordinară din această lună, având mai multe puncte pe ordinea de zi, printre care şi aprobarea mult aşteptatului buget al judeţului Iaşi. Ciudat este faptul că acesta nu a fost publicat în varianta finală, mai ales că unii consilieri PNL au adus o serie de amendamente, nemulţumiţi de lista investiţiilor. Aceştia cer fonduri pentru realizarea proiectului tehnic pentru terminalul Cargo al Aeroportului Internaţional Iaşi, dar și pentru confinanţarea proiectului european „MAMATEL” – Creşterea competenţelor personalului medical implicat în prevenţia, diagnosticarea şi tratarea riscului de deces neonatal şi a proiectului european „Endomanet”, ambele la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamnă” Iaşi.
Potrivit proiectului iniţial, totalul veniturilor proiectate se ridică la 429,3 milioane lei, în timp ce totalul cheltuielilor sunt estimate la 484,3 milioane lei, cu un deficit de aproximativ 53 milioane lei. Pe capitole, cele mai mari venituri au provenit din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit (126.841 mii lei), impozite şi taxe pe bunuri şi servicii (179.057 mii lei) şi subvenţii (116.280,46 mii lei).
Cu investițiile stăm rău
Pe lista programului de investiţii propus pe anul 2017 se numără, de exemplu, proiecte precum reabilitarea clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri nr. 6, pentru care ar urma să se aloce prin proiectul bugetului 5,1 milioane lei. La cultură, CJ Iaşi a alocat prin proiectul de buget suma de 296.000 lei pentru restaurarea Muzeului „Nicolae Gane” Iaşi, 313.000 lei pentru restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” Iaşi şi 215.000 lei pentru restaurarea Muzeului „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” Iaşi.
În fine, un alt proiect al CJ Iaşi este construirea unei săli de concerte pentru Filarmonica Moldova Iaşi şi spaţii anexe, pentru care s-au alocat 40.000 mii lei pentru PUZ, dar şi o sumă de 283.000 lei pentru dotări.