Deputatul ieșean Tudor Ciuhodaru nu mai vrea protestatari în stradă

0
135

Mânat de intenții bune, mai precis de a sancționa unele manifestări separatiste din județele cu populație preponderent de origine maghiară, deputatul ieșean Tudor Ciuhodaru a gândit o propunere legislativă în acest sens. Din păcate, modificarea propusă pentru Codul Penal nu restrânge cadrul manifestărilor la cele despre care aminteam mai sus, ci se referă, pe larg, la toți cei ce aleg să-și strige nemulțumirile în stradă.

Astfel, Tudor Ciuhodaru a depus o inițiativă legislativă ce prevede pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni cu „scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat”.

Parlamentarul PSD afirmă că astfel dorește pedepsirea formelor de încălcare a articolelor 1 și 13 din Constituție, dar în proiect nu se referă nici un moment la acest lucru… Articolul 1 din legea fundamentală prevede că „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, iar Art. 13 arată că, „În România, limba oficială este limba română”.

În schimb, propunerea de lege are un singur punct, de adăugare la Codul Penal a unei prevederi noi la articolul 397:

„Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”…

Așadar, nu apare nicăieri vreo referire la cauza ce a generat această inițiativă, și anume cererile cetățenilor maghiari din cele trei județe cu populație majoritar maghiară privitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, proiectul „lovind” în absolut toți cei ce aleg să protesteze în stradă.

În fine, potrivit expunerii de motive prezentată de Ciuhodaru, modificarea este necesară pentru „a acoperi un vid legislativ”, proiectul fiind îndreptat împotriva „abordărilor extremiste, separatiste, revizioniste” ce „atacă esența statului român”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments