- Terenul pe care îl revendică directorul BRD Iași se află în cartierul Tătărași
- Inițial, Dumitru Virtu a solicitat despăgubiri de la statul român susținând că este ocupat de blocuri
- Acum, Virtu a constatat că suprafața de teren este liberă și dorește să i se restituie
Constantin MAZILU
Mai nou și directorul BRD Iași pare cuprins de febra afacerilor imobiliare. Aflând probabil din expertizele imobiliare comandate de banca pe care o conduce că terenurile din municipiul Iași sunt din ce în ce mai valoroase, Dumitru Virtu a decis recent să redeschidă bătălia juridică privind recuperarea unei suprafațe de teren aflată pe strada Ion Creangă în cartierul Tătărași.
Este vorba despre o suprafață de 1.858 metri pătrați situată pe strada Ion Creagă nr.58 – 60. În anul 2008, Dumitru Virtu a depus la Comisia județeană de fond funciar o cerere privind acordarea unor depsăgubiri pentru suprafața de teren. Virtu arăta la acea vreme că pe suprafața respectivă regimul comunist a construit niște blocuri și prin urmare este îndreptățit să primească despăgubiri bănești.
La data de 26.11.2008, prefectul județului Iași a emis ordinul nr.1376, document prin care s-a respins cererea depusă de bancher privind acordarea unor despăgubiri bănești. Comisia județeană de fond funciar a motivat respingerea cererii prin faptul că Dumitru Virtu nu a făcut dovada dreptului de proprietate pentru suprafața respectivă.
De asemenea, directorul BRD Iași nu a dovedit faptul că terenul a fost confiscat de regimul comunist. Timp de 8 ani, Virtu nu a mai facut demersuri juridice legate de această suprafață. Asta până anul trecut când Virtu a dechis la Judecătoria Iași un nou proces solicitând anularea ordinului prefectului și restituirea în natură a unei părți din suprafața constatată inițial. Virtu susține acum că o bună parte din terenul pe care îl revendică este liber.
„Terenul a aparținut părinților mei. În anul 2008 nu știam că o parte din teren este liber. Și chiar și așa, dacă era tot terenul ocupat de blocuri de ce nu mi s-a dat în altă parte? Acum vreau să-mi recuperez terenul”, a declarat Dumitru Virtu.
Susține că nu a vrut doar despăgubiri
Pentru procesul deschis la Judecătoria Iași, Dumitru Virtu a angajat-o pe avocata Maria Aldea. De altfel, Maria Aldea reprezintă și BRD în procese în special în cele în care banca are calitatea de debitor al unor societăți comerciale care se află în insolvență. Virtu și avocata sa încearcă să obțină anularea ordinului invocând faptul că acesta nu i-a fost comunicat niciodată directorului de la BRD. Mai mult, Maria Aldea invocă faptul că ordinul emis de prefect nu soluționează cererea de retrocedare. Cu alte cuvinte, prefectul s-a pronunțat numai asupra cererii de acordare de despăgubiri lăsând nesoluționată cererea de retrocedare.
„În ceea ce privește fondul cauzei, vă solicităm să constatați faptul că ordinul atacat este nelegal întrucât nu s-a soluționat prin dispozitiv cererea reclamantului de reconstituire a dreptului de proprietate cu privire la suprafața de teren de 1858 metri pătrați”, a arătat Maria Aldea în cererea depusă la instanță.
Din actele depuse la dosar de Dumitru Virtu și avocata sa nu reiese foarte clar cât din suprafața solicitată de bancher a rămas liberă chiar și după construirea blocurilor.
„Expertiza va stabili unde se află terenul și cât a rămas neocupat după construirea blocurilor. Oricum eu am dreptul să-mi recuperez întreaga suprafață”, a adăugat Dumitru Virtu.
Prefectura: acțiunea în justiție este inutilă
În replică, prefectura a trimis la instanță probe care arată că în anul 2008, Dumitru Virtu nu a solicitat retrocedarea terenului ci numai acordarea unor depsăgubiri. Cu alte cuvinte, susțin reprezentanții prefecturii, Comisia județeană de fond funciar nu putea soluționa cererea de retrocedare deoarece Dumitru Virtu nu a cerut acest lucru.
„Reclamantul susține că nu s-a soluționat în nici un mod cererea de reconstituire a dreptului de proprietate și invocă nulitatea absolută a Ordinului nr.1376/2008 emis de prefectul județului Iași. Din conținutul cererii formulate de reclamant rezultă în mod clar că acesta a solicitat să fie despăgubit pentru suprafața de 1858 metri pătrați, teren ce a fost trecut în proprietatea statului și au fost construite blocuri. Vă rugăm să constatați că prefectul nu putea analiza o cerere cu care nu a fost investit”, au arătat juriștii prefecturii în documentele depuse la dosar.
Maria Aldea: ”… o să vedeți voi!”
Mai trebuie precizat că avocata Maria Aldea s-a arătat foarte iritată de faptul că jurnaliștii 7 Est sunt interesați de cererea depusă de Virtu. De altfel, putem spune că Maria Aldea a fost mai iritată decât Dumitru Virtu de parcă ar fi fost vorba despre un teren al familiei avocatei. Aceasta a încercat să-i pună la punct pe jurnaliști cu amenințări într-o manieră comunistă.
„Aveți grijă ce scrieți că dacă nu… o să vedeți voi”, a spus Aldea.
Probabil că avocata a vrut să se refere la eventualitatea deschiderii unui proces dar nu a mai terminat frazele.