Tudor LEAHU
- Bogdan Gheorghiu a pus mâna pe o clădire cu patru nivele, situată peste drum de Palas, pentru numai 500.000 de euro
- Și-a vândut-o tot lui pentru 450.000 de euro
- Fosta soție a renunțat la jumătate din afacere pentru numai 500 de lei @ Experții imobiliari: “imobilul face între 3 și 4 milioane de euro”
- În această afacere, marele perdant este statul, care nu a încasat taxele și impozitele corecte
Cum a făcut primul milion sau primele milioane de euro, este o întrebare pe care nu trebuie să i-o pui lui Bogdan Gheorghiu. Ceva este putred… 7Est dezvăluie o afacere, care miroase de la o poștă a evaziune fiscală și spălare de bani.
“Discret tânăr om de afaceri”, așa era prezentat în urmă cu câțiva ani Bogdan Gheorghiu. A ieșit din anonimat atunci când a vândut rețeaua de case de amanet Express Credit unor oameni de afaceri din străinătate. A câștigat un sac de bani, undeva între 12 și 14 milioane de euro. Între timp, Gheorghiu a devenit un important jucător pe piața imobiliară.
3 milioane de euro, ascunși în tranzacții fictive
7Est prezintă în exclusivitate documente care privesc tranzacțiile pe care le-a realizat Bogdan Gheorghiu cu o clădire din zona zero a orașului, evaluată la o sumă cuprinsă între 3 și 4 milioane de euro. Este vorba de celebra clădire a Tipografiei Dosoftei, deținută până de curând de familia fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, prin firma Kapital Invest Company SRL.
Gheorghiu a pus mâna pe această clădire cu patru nivele și cu o suprafață de peste 2.500 metri pătrați la un preț de nimic. Tranzacția a fost realizată prin firma Express Credit Amanet SRL. Cu puțin timp înainte ca această firmă să fie înstrăinată, imobilul a fost vândut pentru un preț declarat și mai mic către firma Concept SRL.
La această firmă figurau ca asociați Bogdan Gheorghiu și fosta soție a acestuia, Ioana Gheorghiu. Chiar dacă pare greu de crezut, la sfârșitul anului trecut, Ioana Gheorghiu vinde jumătate din firmă către Bogdan Gheorghiu pentru numai 500 de lei, deși societatea deține în patrimoniu un imobil evaluat la câteva milioane de euro.
L-a “curentat” pe Filat
Pe 13 martie 2009, firma familiei Filat, Kapital Invest Company SRL semnează un antecontract prin care se angajează să vândă către Express Credit Amanet SRL imobilul situat pe strada Sf. Lazăr nr 27. Este vorba de o clădire cu patru nivele, parter și trei etaje, cu o suprafață totală construită de peste 2.500 metri pătrați și de un teren de aproximativ 500 metri pătrați. În august 2010, se semnează și contractul de vânzare cumpărare. Prețul declarat al tranzacției este de doar 500.000 de euro.
Prea de tot
Prețul este unul incredibil de mic, având în vedere că este vorba de o clădire cu patru nivele situată peste drum de Palas.
“Prețul terenului se învârte în jurul valorii de 500 de euro pe metru pătrat, iar al clădirii undeva între 1.200 de euro și 1.500 de euro pe metru pătrat”, a declarat pentru 7Est un consultant imobiliar.
Calculele matematice arată că valoarea reală a imobilului depășește 3 milioane de euro.
Pentru această tranzacție, Gheorghiu a plătit onorariu și TVA către stat doar 7.688 de lei, puțin peste 1.700 de euro.
Gheorghiu vinde, Gheorghiu cumpără
În aprilie 2013, Gheorghiu hotărăște să mute imobilul pe altă firmă, cel mai probabil pentru că nu făcea obiectul tranzacției prin care a vândut rețeaua de case de amanet.
Astfel, Express Credit Amanet SRL, reprezentată de Bogdan Gheorghiu, vinde către Concept SRL, reprezentată de soția acestuia, Ioana Gheorghiu, aceeași clădire de pe strada Sf. Lazăr nr. 27. Prețul declarat al tranzacției este de 2 milioane lei, aproximativ 450.000 de euro, cu 50.000 de euro mai puțin decât prețul de achiziție.
Pentru această vânzare, s-a perceput TVA și onorariu 13.937 lei, aproximativ 3.000 de euro. La momentul tranzacției, Bogdan Gheorghiu și soția sa de la acea vreme, Ioana, erau asociați în firma Concept SRL.
Fosta soție renunță clădire pentru 500 de lei
Anul trecut, Bogdan Gheorghiu a devenit stăpân absolut al clădirii și terenului de pe Sf. Lazăr.
“Adunarea Generală a Acționarilor Concept SRL hotărăște: Art. 1. Cesiunea unui număr de 50 părți sociale de către asociatul Gheorghiu Ioana către asociatul Gheorghiu Bogdan Mihai, reprezentând 50% din capitalul social al S.C. CONCEPT – S.R.L. Cesiunea se face cu titlu oneros, la valoarea nominală, respectiv 500 (cincisute) lei, sumă integrală achitată în numerar de către asociatul Gheorghiu Bogdan – Mihai către asociatul Gheorghiu Ioana, azi, 28 septembrie 2016”, se arată în documentul prin care Ioana Gheorghiu renunță la acțiunile deținute la Concept SRL, firma proprietară a clădirii de pe Sf. Lazăr.
Statul a luat țeapă
Prin acest șir de tranzacții orchestrate de Bogdan Gheorghiu, statul a fost prejudiciat cu sume colosale, care pot fi calculate doar în urma realizării unui control temeinic de către Fisc. Este vorba de impozitul pe profit datorat de Express Credit Amanet SRL și de TVA-ul aferent tranzacțiilor imobiliare.
Bogdan Gheorghiu nu a răspuns la telefon. A trimis însă un SMS: “Îmi pare rău, nu pot vorbi”.