Împărat peste Imperiul Falimentului. Firmele lui Popa au țepui statul cu zeci de miliarde

0
1043

Constantin MAZILU

  • Actualul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa este și a fost acționar la zeci de firme majoritatea aflându-se în stare de insolvență sau de faliment
  • Toate firmele falimentare ale lui Popa au fost radiate fără să-și achite datoriile către bugetul statului
  • Printre dezastrele manageriale din grupul Omega-Tehnoton enumerăm Tehnoton SA, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri, Vitalef, Omega Tehnoton Energetic SRL, Omega Tehnoton Management SRL etc

Îi place să pozeze ca un manager de succes, calitate care l-ar recomdanda pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, poziție din care  ne promite dezvoltarea județului prin folosirea eficientă a resurselor bugetarea și cheltuirea zecilor de milioane de euro care ne sunt puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Puțină lume știe însă că grupul de firme Omega-Tehnoton din care fac parte zeci de firme și firmulițe, societăți comerciale cu răspundere limitată sau societăți pe acțiuni, este acum un colos economic falimentar care include entități ce au țepuit pur și simplu statul cu zeci de miliarde. Spunem asta deoarece cele mai multe dintre firmele din grupul Omega-Tehnoton care au dat faliment au fost radiate ulterior fără ca statul să-și recupereze taxele și impozitele neachitate.

Un lichidator vrea să-i execute averea

De altfel, în prezent lichidatorul uneia dintre firmele în cauză și anume Omega Tehnoton Energetic SRL a dechis la Tribunalul Iași o acțiune prin care solicită ca averea lui Popa să fie executată silit pentru plata datoriilor firmei. Cererea a fost depusă în baza procedurii de „angajare a răspunderii patrimoniale” prevăzută de legislația insolvenței. Potrivit acestei proceduri, judecătorul sindic poate aproba executarea silită a averii managerilor firmelor care au condus fraudulos companiile care au dat faliment astfel încât să fie satisfăcută cererile creditorilor. Ori, Omega Tehnoton Energetic SRL a intrat în insolvență în anul 2010 având datorii totale de 145.286 lei, cea mai mare sumă din tabelul creditorilor fiind revendicată de ANAF adică 139.533 lei.

În aceiași categorie de firme mai găsim Omega Tehnoton Management SRL,  Omega Tehnoton Distribution SRL, Omega Telecommunication SRL, Omega Confort SRL,  Omega Doors SRL, Compania de Aviația Omega Tehnoton SRL. Numai că, tot în anul 2010 a intrat în insolvență și Omega Tehnton Management SRL, având datorii de 384.799 lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală și de circa 14.000 lei către SC Augustus SA, o firmă prin intermediul căreia Maricel Popa a obținut o finanțare europeană în valoare de aproape 1 milion de euro. În ceea ce privește Omega Telecommunication SRL, această firmă a intrat în faliment în anul 2013 având datorii totale de 1.208.289 lei din care mai mult de jumătate către bugetul statului. De menționat că statul nu a recuperat nici un leu din lichidarea patrimoniului acestei firme.

După cum s-a precizat mai sus, din grupul „Omega” a mai făcut parte și firma Omega Confort SRL care a dat faliment în anul 2010 fără să-și achite taxele și impozitele locale. Omega Doors SRL a fost dizolvată în anul 2004 la un an de la înființare. Din grupul „Omega” mai sunt în viață firmele Omega Protect Technology a avut o cifră de afaceri de 971.000 lei în anul 2015 și un profit de numai 21.000 lei având zero angajați și Omega is Comunication SRL a avut un profit de numai 61.000 lei în anul 2015.

Dezastrul de la Tehnoton

Maricel Popa a devenit cunoscut însă când, după un proces de „privatizare” derulat în maniera post-decembristă care a dus la distrugerea industriei românești, a pus mâna pe SC Tehnoton SA producătorul ieșean de electronice și electrocasnice. Tehnoton SA a fost privatizată în anul 2000 și a dat faliment în anul 2009 când a fost radiată. Cu toate acestea, Maricel Popa a rămas cu spațiile fostei fabrici iar clădirile  îi aduc acum venituri substanțiale. Acum spațiile Tehnoton sunt închiriate de cele câteva firme pe care Maricel Popa le mai are active. Pe platforma Tehnoton, Maricel Popa a înființat mai multe firme a căror denumire amintește de defuncta fabrică de electronice din Iași și anume  Tehnoton Service SRL, Tehnoton Aluminiu SRL,  Tehnoton Electronics SRL și Tehnoton SRL.

Numai că Tehnoton Service a dat faliment în anul 2007, având datorii de 1.335.168 lei, iar 90 la sută din sumă era reprezentată de creanțe către instituții de stat ANAF și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Statul nu și-a recuperat niciodată banii de la această firmă. Trecem mai departe la cealaltă firmă din categorie și anume Tehnoton Aluminiu SRL. Înființată de Popa în 2001, societatea a intrat în faliment în anul 2012 ca urmare a unei cereri depuse de Fisc care avea de recuperat de la această societate 495.606 lei. De asemenea, de la SC Tehnoton Aluminiu SRL statul nu și-a recuperat niciodată banii deși firma a fost radiată.

Jaful de la Moldoforest

O altă firma a lui Maricel Popa este Dawn Rom SRL înființată în anul 2001 ca și societate profilată pe echipamente industriale. Cu ajutorul acestei firme Maricel Popa a preluat Moldoforest SA la data de 30.08.2002 participând la o așa-zisă procedură de privatizare. Atât de bine a gestionat firma lui Popa fosta societate de exploatare a Silvicului încât în anul 2012, SC Moldoforest SA a intrat în insolvență având datorii totale de aproape 1 milion de euro, mai exact  4.076.399 lei din care Direcția de Finanțe-2.068.342 lei, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri SA Iași-694.731 lei etc. Abia anul trecut, pe 25 octombrie, judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare al societății conduse acum de Mitică Rebegea, fostul director al Aeroportului Iași. Asta în condițiile care Moldoforest, în momentul în care a fost preluată de Popa, avea zeci de angajați și era una dintre cele mai mari și competitive firme de exploatare și prelucrare a lemnului din județul Iași.

Falimentul de la ALDP SA

O altă firmă preluată de Maricel Popa în baza unui așa-zis proces de privatizare derulat între anii 2003 și 2004 este Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri SA (SC ALDP SA). În anul 2004, Maricel Popa a devenit administrator unic al SC ALDP SA, iar în luna martie a anului 2012 societatea a intrat în insolvență având datorii totale de 36.636.605 lei. Din această datorie, circa 1 milion de euro reprezintă taxe și impozite neachitate. Societatea se află în continuare în stare de insolvență nefiind aprobat încă un plan de reorganizare.

Jaf cu fonduri europene

Alte două firme din ograda lui Popa sunt SC Augustus SRL și SC Vitalef SA. Reamintim că Vitalef SA a fost o societate specializată pe prelucrarea legumelor și fructelor privatizată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Aceste societăți au fost preluate de Popa de la cunoscutul om de afaceri Iulian Dascălu. Cu ajutorul SC Augustus SRL, Maricel Popa a obținut în anul 2003 o finanțare prin programul SAPARD pentru modernizarea unui depozit frigorific în vederea congelării și ambalării legumelor și fructelor. Conform proiectului, fabrica urma să ambaleze și să vândă și fructe confiate. Valoarea totala a proiectului a fost de 1,32 milioane euro, din care 50 la suta reprezenta finanțarea europeană nerambursabilă. Ulterior inspectorii de la  Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală au descoperit că firma a cheltuit necorespunzător fondurile europene iar inspectorii APDRP au solicitat firmei să returneze fondurile nerambursabile în valoare de 650 mii euro, restul până la 1,32 milioane euro fiind cofinanțarea asigurată de Maricel Popa. Numai că Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală a fost nevoită să se înscrie în tabelul creditorilor pentru a recupera fondurile europene deoarece între timp și Augustus SRL a dat faliment.

Asociat cu europarlamentarul Cătălin Ivan și familia Prisecaru

Potrivit datelor oferite de Registrul Național al Oficiului Comerțului, Maricel Popa a fost asociat cu Ioan și Tereza Prisecaru la Conex Grup SRL. La această firmă Maricel Popa a lucrat împreună cu actualul europarlamentar Cătăin Ivan, acesta fiind în mai multe situații reprezentantul legal al companiei. Maricel Popa a fost asociat și la dealer-ul Toyota pentru județul Iași, Mega Auto SRL, dar s-a restras din compania în anul 2004. Alte firme la care Maricel Popa mai este asociat sunt Certind SA, Evo Invest SRL, Mega Ruslant SRL, Tehno Pack SRL, Tehno Soft Meg SA.

„A fost criză”

Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Maricel Popa a motivat că numărul mare de falimente care au lovit firmele sale se datorează în special crizei economice.

04„A fost criză economică, nu-i așa? Sunt și bănci care au intrat în insolvență. Eu de șase ani nu mai conduc grupul de firme. Ar trebui să scrieți însă și faptul că firmele mele au plătit 82 de milioane de euro către bugetul statului”, a spus Maricel Popa.

Cam așa arată portofoliul de bun manager al președintelui Consiliului Județean Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments