- Liviu Teodorescu (primar Bivolari) : ”Când ai rezultate multe cu bani puțini asta înseamnă performanță.”
- Stelică Turcu (primar Lețcani) : ” Comunitățile depind de fondurile alocate de la centru, iar aceastea se fac pe criterii politice”
- Vasile Aștefanei (primar Bălțați) : ” În ultimii 8 ani s-au investit 20 de milioane de euro în comună”
Mai puțin mediatizați decât omologii lor ”de la oraș”, primarii din mediul rural se confruntă cu probleme cel puțin la fel de mari ca și șefii administrației din capitala județului. Banii pentru nevoile comunității nu sunt niciodată suficienți, iar electoratul judecă repede și aspru.
Trei primari, Liviu Teodorescu de la Bivolari, Stelică Turcu de la Lețcani și Vasile Aștefanei de la Bălțați, răspund la întrebări despre problemele administrației rurale, despre ce înseamnă să fi om politic la țară și despre cum atrag fonduri chiar și atunci când culoarea politică a Guvernului diferă de cea a primarului de comună.
Trei primari, șapte întrebări…
Rareș Neamțu
Aveți în spate mai multe mandate de primar. De ce vă alege lumea?
Liviu Teodorescu: Votul primit cred că este în primul rând datorat rezultatelor obținute în fiecare mandat de primar, rezultate obținute împreună cu cetățenii din comuna Bivolari. Oamenii au apreciat în mod corect modul cum s-a dezvoltat comuna și realizările noastre din fiecare mandat. Atunci când lucrurile merg bine și se vede o evoluție de la o perioadă la alta oamenii simt acest lucru și votează în consecință. Nimeni nu vrea să facă o schimbare atunci când lucrurile functionează și sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă în comunitate.
Stelică Turcu: Sunt la al treilea mandat de primar și cred că am fost ales de cetățeni pentru că am realizat un număr însemnat de proiecte importante pentru dezvoltarea economică a comunității. Acestea au contribuit într-un mod semnificativ la un trai mai bun pentru oamenii din comunitatea Lețcani iar votul lor este răspunsul la acțiunile Primăriei.
Vasile Aștefanei: Votul vine ca o consecință a seriozității de care am dat dovadă și pentru realizările avute în fiecare mandat de primar. Oamenii știu să aprecieze efortul celui care le schimbă viața în bine. Iar atunci când mergi în fața lor să le ceri votul ei știu deja ce-ai făcut pentru comunitate și nu ai cum să îi păcălești sau să îi minți. Ceea ce faci rămâne în urmă și reprezintă o carte de vizită. Dacă ai făcut, oamenii te votează în continuare, dacă nu, te trimit acasă.
Ați condus primăria în diverse guvernări politice. Cât de mult contează apartenența politică a primarului de la țară în raport cu partidul care conduce județul sau guvernează țara?
Liviu Teodorescu: Apartenența politică nu contează în general, dar totuși în timpul guvernării Boc comunității noastre i-au fost respinse mai multe proiecte de modernizare a drumurilor și alimentări cu apă pentru mai multe localități din cadrul comunei. În mod normal alocările bugetare ar trebui să se facă după priorități și necesități și nu după culoare politică. Atunci când sunt bani puțini încep să apară criteriile arbitrare și nedreptatea.
Stelică Turcu: Apartenența politică a primarului de la țară în raport cu partidul care conduce județul sau guvernează țara este determinantă, deoarece majoritatea comunităților depind de fondurile alocate de la centru, iar în România aceastea încă se fac pe criterii politice pe linia partidului care are puterea. Nu se pot face proiecte importante de investiții doar din resursele proprii ale comunității.
Vasile Aștefanei: Alocările bugetare se fac pe criterii subiective, funcție de apartenența politică. Toate comunele primesc bani de la CJ și Guvern, însă cuantumul lor diferă. E adevărat că unii primari din partidul de guvernământ sunt mai favorizați, dar asta nu înseamnă că celelalte comunități mor de foame. Banii de investiții sunt puțini și atunci e greu să mulțumești pe toată lumea.
Viața unei comunități de la țară depinde de banii de la Consiliul Județean și Guvern sau de priceperea primarului?
Liviu Teodorescu: Când ai rezultate multe cu bani puțini asta înseamnă performanță. Și la Bivolari rezultatele se văd. Am considerat că rezolvarea problemelor nu stă în cei 20% de la Consiliul Județean și nici în cei de la Guvern pentru că de la an la an aceste sume sunt tot mai mici. Trebuie să fim pregătiți pentru autonomie financiară locală, cel puțin la cele care privesc funcționarea Unității Administrativ Teritoriale, altele decât cele salariale.
Stelică Turcu: EVIDENT. Dar eu, ca primar, întotdeauna am căutat și alte surse de venituri pentru bugetul local. Investiții și locuri de muncă care vor genera an de an venituri suplimentare la buget și care ne vor putea asigura resurse pentru dezvoltare..
Vasile Aștefanei: Consider că oriunde contează în primul rând priceperea omului care conduce. Dar a fi priceput nu este suficient în condițiile actuale în România. Evident că într-o comunitate de la țară, fără posibilități de surse de finanțare, așa cum sunt majoritatea comunelor din România, un rol determinant în dezvoltare îl au fondurile repartizate, conform criteriilor legale, de către Consiliile Județene și de către Guvern. Cred că astăzi aceste două condiții trebuie îndeplinite simultan pentru a se realiza ceva în comunitățile de la țară. Au fost cazuri în care s-au dat bani cu duiumul în anumite zone dar au fost irosiți pe tot felul de proiecte care nu au adus niciun beneficiu comunității, ci doar au fost o sursă de îmbogățire pentru politicieni.
Sunteți printre puținii primari din județ care nu ați schimbat partidul funcție de culoarea echipei guvernamentale. De ce nu ați schimbat macazul? De ce schimbă alții partidul funcție de cine guvernează?
Liviu Teodorescu: Am considerat și consider în continuare că primarul trebuie să facă mai multă administrație și mai puțină politică. Și un lucru apreciat de electorat a fost stabilitatea din punct de vedere politic pe plan local indiferent de cine a guvernat. Cât despre traseismul primarilor, cred că aici ar trebui să vă spună ei motivele care i-au determinat să facă acest lucru.
Stelică Turcu: Pentru că sunt drept, loaial și susțin principiile liberale .
Vasile Aștefanei: Nu am avut niciun motiv să schimb partidul până acum. Am considerat că mai important este să le oferim oamenilor administrație și nu politică. Sunt foarte diferite una de alta și puțini știu să le diferențieze. Foarte important este să te doară sufletul cu adevărat de oamenii care te-au ales.
Cum vedeți disputa privind abuzul în serviciu? Ce părere aveți despre inițiativa PSD de a transfera răspunderea actelor administrative în sarcina secretarilor Consiliilor Locale și a celorlalți funcționari astfel încât edilii să fie absolviți de orice bănuială?
Liviu Teodorescu: La Bivolari, eu ca primar, avizez toate documentele din instituție, deci sunt solidar ca răspundere alături de toți salariații din instituție.
Stelică Turcu: Părerea mea sinceră, cred că este corect de a transfera răspunderea, în mod egal, în sarcina tuturor celor care au contribuit la întocmirea și elaborarea actului respectiv. De multe ori secretarul și funcționarii primăriei întocmesc actele, iar primarul semnează doar ca și conducător al unității, fără a avea o contribuție la conținutul respectiv, dar având întreaga răspundere pentru efectele produse. Doar în cazul în care primarul impune o anumită direcție sau cooperează în emiterea actului administrativ răspunderea trebuie să fie comună.
Vasile Aștefanei: Nu sunt de acord cu această afirmație. Nu s-a dorit și nu se dorește acest lucru. Abuzul în serviciu a fost definit de CCR foarte clar, dar puțini sunt cei care au citit în totalitate actul respectiv. Nu a cerut nimeni niciodată să fie absolviți primarii de răspundere atât timp cât prin lege [215/2001] este stipulat faptul că PRIMARUL reprezintă Unitatea Administrativ Teritorială în toate relațiile. Acesta este ajutat de aparatul de specialitate. Pe de altă parte, sigur nu suntem de acord să fim purtați pe drumuri și anchetati atât timp cât nu am încălcat vreo lege sau hotărâre de guvern, așa cum a zis CCR.
Ce votează lumea la țară: omul, proiectele sau partidul?
Liviu Teodorescu: La țară lumea votează omul, proiectele și realizările anterioare.
Stelică Turcu: Omul și proiectele în egală măsură.
Vasile Aștefanei: Categoric omul și proiectele în proporție de 90%. Diferența o reprezintă partidul din care faci parte. La țară, în colectivitățile mici și medii, ne cunoaștem între noi și știm ce poate fiecare de generații. Prin urmare e greu să spui că a ieșit cineva primar doar că l-a scos partidul deși el n-a realizat nimic la viața lui. Votul politic contează mai mult în comunitățile urbane.
Pe o scară de la 1 la 10 ce notă v-ați acorda pentru activitatea de până acum și cum argumentați acest lucru?
Liviu Teodorescu: Nota 10. Argumentul suprem este votul acordat de cetățeni în mai multe rânduri la adresa mea pentru funcția de primar.
Stelică Turcu: Nota 6, pentru că încă mai am multe de făcut în comuna Lețcani până vom putea să spunem că e foarte bine..
Vasile Aștefanei: În 8 ani de administrație am contribuit la implementarea în Comuna Bălțați a mai multor proiecte cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, proiecte dezvoltate atât de sectorul public cât și de mediul privat cu susținerea administrației locale. Acest lucru nu e puțin pentru o comunitate de la țară. Categoric viața oamenilor din comuna Bălțați s-a schimbat mult în bine. Nota mi-au acordat-o cetățenii de fiecare data când le-am solicitat votul și eu zic că a fost spre foarte bine dacă e să ne uităm la scorurile obținute în ultimii ani.