Radu Botez: ”Funcționarii din Primărie au dovedit că nu sunt legați de un primar anume”
Gabriel Vasile Harabagiu: ”În Primăria Iași, faptele de corupție sunt de domeniul trecutului”
Nu se bucură de aceeași notorietate precum primarul Mihai Chirica, dar, spun ei, că trag din greu și muncesc cot la cot cu acesta. Viceprimarii Gabriel Vasile Harabagiu și Radu Botez vorbesc la interviurile 7Est ”în oglindă” despre ce și-au propus să facă, despre cum cred ei că se pot achita de promisiunile din campania electorală sau despre temele fierbinți ale momentului din Palatul Roznovanu, precum Urbanismul sau PUG-ul. Nu în ultimul rând, le-am cerut celor doi să-și spună părerea despre corupția din primărie.
1.Aveți aproape un an de când sunteți „la butoanele” instituției cu acte în regulă și cu o majoritate confortabilă. Ce s-a realizat în această perioadă și care este direcția spre care se merge?
Radu Botez: În primul rând cred că este puțin cam mult spus faptul că suntem la butoane și că avem o majoritate confortabilă. Există o majoritate simplă, asigurată de consilierii ALDE și PSD, însă majoritatea de 2/3 este fragilă. Realizările de până acum sunt în principal de ordin organizatoric, dar și din punct de vedere a dezvoltării infrastructurii. Sigur, pentru viitor dorim creerea unui oraș funcțional atât din punct de vedere rutier, urbanistic cât și al mediului cultural și educațional. Se vor construi poduri, pasaje rutiere și pietonale, vor fi achiziționate autobuze noi, se vor reabilita locuri de joacă și terenuri de sport, dar considerăm o prioritate și refacerea Muzeului de Științe ale Naturii, a Palatului Braunstein, a Mănăstirii Frumoasa. Există o colaborare bună cu universitățile.
Gabriel Vasile Harabagiu: „Butoanele” Primăriei Municipiului Iași sunt deținute de o echipă, nu de mine, de o echipă constituită în urma alegerilor locale din 2016. Primarul Mihai Chirica, alături de subsemnatul, de viceprimarul Radu Botez, de consilierii locali și de angajații din Primărie, la care am putea adăuga – de ce nu? – și cetățenii Municipiului Iași, fac parte din această echipă. Principala realizare a acestei echipe în aceste nouă luni care au trecut de la alegeri consider că este deschiderea reală a Primăriei față de cetățeni. Aceasta a fost coroborată cu transparentizarea actului de decizie. Modernizarea sistemului de infrastructură rutieră și de transport public, construcția de locuințe și o mai mare atenție la nevoile cetățenilor consider că sunt proiectele majore începute în primele luni ale mandatului acestei echipe. Acestea sunt, de altfel, și principalele promisiuni electorale ale noii echipe de la Primărie.
Campaniile electorale au trecut. Cu sinceritate și fără promisiuni deșarte, ce se poate realiza pentru comunitatea ieșeană în timpul rămas până la finalul mandatului?
Radu Botez: Se pot realiza o serie de obiective din bugetul propriu și o serie cu ajutorul fondurilor europene. Vor fi o serie de proiecte de infrastructură, dar și promovarea unor festivaluri educaționale, culturale, muzicale. Începutul va fi în această primăvară și noi sperăm într-o participare numeroasă la aceste manifestari. O atenție deosebită va fi dată sportului de masă prin refacerea a 17 terenuri sportive dar și prin organizarea unor evenimente de amploare. În luna aprilie orașul Iași va fi gazda unui important festival șahist care pe lângă o serie de avantaje de imagine va aduce și un plus din punct de vedere al economiei locale.
Gabriel Vasile Harabagiu: Promisiunile din timpul campaniei electorale nu sunt deloc promisiuni deșarte. Vă asigur că întreaga conducere a Primăriei veghează la respectarea lor! Am menționat în răspunsul anterior principalele proiecte asumate de noi. Până la finalul mandatului, toate promisiunile din campania electorală vor fi respectate.
În campania electorală toți candidații au înfierat modul cum a fost condusă Primăria de către Gheorghe Nichita și de către oamenii din jurul său. Nichita nu mai este primar de doi ani de zile, dar echipa lui a rămas pe poziții, la fel ca și unele metehne care sunt încă neschimbate la funcționarii din Primărie. Să înțelegem că oamenii erau buni și doar Nichita era rău?
Radu Botez: În timpul celor 3 mandate ale primarului Gheorghe Nichita s-au întâmplat și lucruri bune și mai puțin bune. Au existat proiecte importante de infrastructură pentru oraș, dar în același timp modul de lucru atât în Primărie cât și în direcțiile subordonate a fost de multe ori deficitar. Funcționarii din Primărie au dovedit, în majoritatea lor, că nu sunt legați de un primar anume, ci reprezintă comunitatea și interesele acesteia, și în limita abilităților lor reușesc, mai mult sau mai puțin, să-și îndeplinească sarcinile de serviciu. Există la ora actuală proiecte de reorganizare a organigramei Primăriei și direcțiilor subordonate pentru o mai bună funcționare.
Gabriel Vasile Harabagiu: În ultimele luni, în Primărie s-au schimbat multe lucruri în bine, ca de pildă la Direcția de Urbanism, dar nu numai. Mai sunt aspecte care pot fi și care vor fi îmbunătățite. Anul acesta vom avea o nouă organigramă, care va duce la multe îmbunătățiri ale activității municipalității. Dacă veți mai întâlni metehnele din trecut, vă rog să ni le semnalați!
Cele mai mari probleme sunt în continuare la Serviciul Urbanism. Există reclamații din partea cetățenilor că se construiește haotic și că se eliberează autorizații de construire în mod ilegal, iar dezvoltatorii imobiliari se plâng de piedicile, cu sau fără intenție, din partea funcționarilor Primăriei. Totodată, PUG-ul se amână la nesfârșit. Când aveți de gând să rezolvați aceste probleme și cum?
Radu Botez: Urbanismul este una dintre direcțiile importante ale Primăriei, o direcție care a avut mult de suferit în prima jumătate a anului 2016, mai ales datorită numărului redus de funcționari din cadrul acestei direcții. Salariile nu sunt motivante și de aceea atragerea unor persoane cu studii în domeniul arhitecturii este foarte dificilă. Prin eforturi susținute s-a reușit, în final, o completare a organigramei Serviciului de Urbanism. În anul 2016 au fost emise 4330 certificate de urbanism cu peste 500 mai mult decât în anul 2015, iar numărul de autorizații de construire emise a fost 1336. La ora actuală emiterea unui certificat de urbanism se face în cel mult două săptămâni, iar a unei autorizații de construire în aproximativ o lună. Construcțiile așa-zis haotice și conflictele dintre dezvoltatorii imobiliari și persoanele care dețin în zonă locuințe individuale au apărut în principal datorită lipsei unui PUG actualizat. Eforturile Primăriei din toamna lui 2016 s-au concretizat prin acceptarea PUG-ului de către toate instituțiile cu care colaborarea prezenta în trecut diverse aspirități, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române și Direcția Monumente. La ora actuală am putea spune că doar lipsa bugetului local ne-a împiedicat să avem astăzi o documentație PUG completă și depusă spre avizare la Ministerul Dezvoltării.
Gabriel Vasile Harabagiu: Departamentului de Urbanism este cel care a suferit și care, totodată, a fost cel mai primenit. Veți putea observa, treptat, că lucrurile se vor schimba. Referitor la PUG, corect este să vă răspundă colegul meu, domnul viceprimar Radu Botez, care coordonează și care lucrează intens la acest proiect.
Percepția publică este că viceprimarii au un rol decorativ în Palatul Roznovanu. Care e adevărul?
Radu Botez: Viceprimarii au o serie de atribuții bine stabilite. Au în principal un rol în funcționarea aparatului administativ. Eu de exemplu am în subordine, asta nu înseamnă că pot lua decizii executive pe domeniile respective, mai multe direcții ale Primăriei: administrarea școlilor și grădinițelor, Casa de Cultură Mihail Ursache, Editura Junimea, Ateneul, DAPPP, Compania de Transport Public, Poliția Locală, Salubris, Direcția Locală de Finanțe, Evidența Populației, Ecopiața.
Gabriel Vasile Harabagiu: Viceprimarii nu au rol decorativ! În urma unei dispoziții a primarului, eu coordonez activitățile de Urbanism, inclusiv semnarea certificatelor de urbanism, Direcția de Asistență Comunitară, Servicii Publice, Termo-Service, Citadin, Direcția Creșe, unitățile sanitare aflate în subordinea municipalității, adică Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” și Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, Fotbal Club Politehnica Iași, CET, semnarea corespondenței Serviciului Resurse Umane, Pregătire Profesională, Secretariat, semnarea actelor procedurale către instanțele judecătorești și alte organisme cu activitate jurisdicțională, precum și semnarea pentru și în numele ordonatorului principal de credite pe documente de plată emise de compartimentele de specialitate până la un plafon valoric de 10.000 de lei inclusiv. Vă asigur că nimeni nu îmi face munca și îmi iau atribuțiile cât se poate de în serios, după cum și restul echipei de la Primărie știe care îmi sunt responsabilitățile. Pe de altă parte, este absolut normal ca activitatea de comunicare a municipalității, ca și cea de reprezentare să fie asigurate de către domnul primar. Dumnealui este cel ales de către ieșeni și, deși nu întotdeauna este corect, dumnealui este și cel care răspunde întotdeauna în fața comunității.
În campania electorală pentru parlamentare, PSD + ALDE a răsturnat căruța cu promisiuni la Iași. După anunțarea primului buget aflăm că suntem luați de proști. Banii se duc spre alte județe funcție de interesele unor anumiți lideri politici. Care e soluția pentru împărțirea echitabilă a bugetului?
Radu Botez: Prin proiectul de buget local pentru anul 2017 dorințele noastre pot fi realizate doar prin atragerea de fonduri de la bugetul statului sau fonduri europene. Există deja o serie de proiecte care, sperăm noi, vor fi finanțate de la bugetul statului (terenuri de sport, reabilitări de școli, sală polivalentă) și o serie de proiecte pentru care sunt necesare fonduri europene (reamenajare splai bahlui, Palatul Braunstein). Speranțele noastre sunt dincolo de unele divergențe politice și credem într-o alocare echilibrată și echidistantă a banului de la bugetul statului.
Gabriel Vasile Harabagiu: Vă contrazic: Municipiul Iași se află în atenția Guvernului! Bugetul de stat pe anul acesta are prevăzute sume pentru continuarea proiectului șoselei ocolitoare, pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş și demararea proiectului Spitalului Regional de Urgență. La acestea se adaugă o serie de proiecte depuse de municipalitate prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau la Compania Națională de Investiții, printre acestea numărându-se investiții la unitățile de învățământ preuniversitar și spitalele din Iași, precum și reabilitarea stadionului Tineretului, construirea unei săli polivalente de nivel european și a unui nou stadion de rugby.
Corupția este cuvântul de ordine în zilele noastre. Presa a scris nenumărate articole despre presupuse fapte de corupție din instituția pe care o conduceți. Fostul primar chiar a fost luat cu cătușe pentru astfel de fapte. Cât de coruptă era instituția dvs și cât de coruptă este acum? Care mai e mercurialul șpăgilor sau a micilor atenții în administrație?
Radu Botez: Indiferent de lucrurile petrecute în trecut cred că atât prin comportamentul preponderent tehnic a conducerii Primăriei cât și prin faptul că în ultima perioadă salariile funcționarilor din Primărie au fost simțitor majorate, speranța mea este ca, la ora actuală, eventuala corupție din Primărie să tindă spre zero. Eu nu mi-am permis niciodată și nici nu îmi voi permite să solicit din partea unui funcționar din Primărie emiterea unui act care să contravină elementelor tehnice susținute de funcționarul respectiv. Fiecare direcție are o serie de responsabilități bine stabilite, iar funcționarii respectivi sunt cei care hotărăsc modul în care sunt emise documentațiile cerute.
Gabriel Vasile Harabagiu: În Primăria Municipiului Iași faptele de corupție, dacă au existat, atunci sunt de domeniul trecutului! Fiecare răspunde pentru faptele sale și nu este normal ca întreaga instituție să sufere pentru faptele unuia sau altuia. Dacă dumnevoastră sau alți colegi din presă aveți semnale privind eventuale încălcări ale legii în Primărie, vă rog să ni le semnalați!
Rareș Neamțu