Primarul Mihai Chirica va trebui să soluţioneze, în cel mai scurt timp, o altă problemă apărută în ultimele luni, şi anume aceea a locuitorilor caselor din spatele facultăţilor Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, care se simt „sufocaţi“ de proiectele dezvoltatorilor, care vor să ridice blocuri înalte în această zonă.
Deja, de mai mulţi ani, au apărut în zonă astfel de blocuri, iar cum dezvoltatorii au primit aprobări şi pentru alte construcţii, ieşenii din zona Smârdan-Melodiei-Malu au hotărât să se adreseze printr-o scrisoare primarului, cerându-i să stopeze construirea haotică din această zonă, prin limitarea regimului de înălţime la 1-2 etaje peste înălţimea caselor care alcătuiesc acest cartier.
„Suntem sufocaţi de blocurile care apar unul după altul în vecinătatea caselor noastre, fără nici o noimă, ca în Vestul Sălbatic, deşi zona noastră este o zonă de case mici, sistematizată din punct de vedere al utilităţilor după nevoile şi cerinţele acestui tip de locuinţe (străzile sunt de dimensiunile unor alei, sistemul de canalizare, de gaz, dar şi reţeaua electrică sunt gândite şi realizate astfel încât să asigure funcţionarea optimă a unui cartier de câteva familii)“, se arată în scrisoare. Se pare că edilul-şef al oraşului le promisese celor din zonă, în anul 2014, că va ţine cont de părerea locuitorilor de aici în ceea ce priveşte aprobarea de noi proiecte propuse de către dezvoltatori, dar construcţia ansamblului Palas a dus la o explozie imobiliară care greu mai poate fi stopată…
„Inclusiv ieri-dimineaţă am refuzat nişte avize de oportunitate pe supraînălţări. Nu erau asigurate locurile de parcare şi, apoi, prin noul regulament de urbanism pe care l-am propus colegilor mei, încercăm să-i determinăm să construiască pe suprafeţe mari, ca să poţi avea limite rezonabile pentru a asigura intimitatea celor de lângă tine şi să nu-i sufoci“, a declarat primarul Iaşului.
De altfel, în actualul Plan Urbanistic General (PUG), care este în vigoare din 1998, zona respectivă este una în care sunt permise doar construcţii cu regim mic de înălţime. De-a lungul timpului, însă, prin planuri urbanistice zonale, dezvoltatorii imobiliari au primit avize pentru construcţii înalte, iar noul PUG, aflat în faza de elaborare, prevede, de asemenea, un regim predominant înalt.