Lovitură de jumătate de milion de euro pentru gigantul Iasicon

0
835

Constantin MAZILU

  • Firma Iasicon SA a fost sancționată cu circa 500.000 euro pentru întârzieri repetate în executarea unor lucrări finanțate cu fonduri europene
  • Firma lui Sinescu a contractat cele mai multe dintre lucrările finanțate de Uniunea Europeană prin Programul de Mediu în vederea modernizării și extinderii rețelelor de apă și canalizare
  • Recent, Iasicon s-a confruntat cu două cereri de intrare în insolvență depuse doi dintre partenerii de afaceri

Firma Iasicon, una dintre cele mai cunoscute companii din zona Moldovei, pare să se fi întins mai mult decât îi este plapuma, iar acest lucru va costa scump compania. Astfel, Iasicon a contractat unele dintre cele mai mari proiecte finanțate de Uniunea Europeană în județele Iași și Vaslui, fiind vorba de lucrări de apă și canalizare, gropi de gunoi, dar și de reabilitare a unor spitale. Este vorba de lucrări de zeci de milioane de euro. Numai că firma patronată de Titel Sinescu nu a luat în calcul faptul că s-ar putea să nu aibă capacitatea de a duce la bun sfârșit aceste proiecte și de aceea s-a ales cu o penalizare financiară de aproape 500.000 euro. O sumă mare și pentru o companie ca Iasicon. De altfel, după ce a primit această sancțiune, Iasicon s-a confruntat cu o criză mare de capital. Pentru că nu și-au încasat banii datorați de Sinescu, două dintre firmele partenere au cerut în instanță insolvența Iasicon.

De unde i se trag problemele

Sancțiunile financiare primite de Iasicon au fost aplicate în urma constatării unor întârzieri destul de mari la lucrările de modernizare și extindere a lucrărilor de apă și canalizare în orașele Podu Iloaie și Hârlău. Ambele proiecte au fost finanțate de Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Mediu. „Penalizările au fost calculate conform contractului. Nu am avut ce face. Și noi am avut controale de la organismul de de implementare și ni s-a atras atenția asupra întârzierilor. Oricum Iasicon a atacat în justiție sancțiunile aplicate”, a spus Ioan Toma, directorul Apavital.

Trebuie precizat că suma cu care a fost sancționată compania a fost deja încasată. Astfel, din facturile trimise de Iasicon pentru lucrările efectuate la cele două obiective s-a scăzut contravaloarea sancțiunilor primite.

Hârlău, prima penalizare

În luna mai a anului 2012, Iasicon a adjudecat licitația pentru modernizarea sistemului de canalizare din orașul Hârlău. Principalele criterii în baza cărora urmau să fie selectați câștigătorii dintre firmele participante la licitație au fost prețul ofertat pentru lucrări și durata de execuție. Adică, firma care oferta cel mai mic preț și anunța că realizează lucrările într-o perioadă mai mică de timp decât celelalte urma să câștige licitația. Firma lui Sinescu a câștigat această licitație pentru că s-a oferit să finalizeze lucrările în 27 de luni. Asta în condițiile în care termenul maxim de execuție tolerat de contractant era de 36 de luni. Prin urmare, conform contractului, lucrările au demarat pe data de 23 mai 2013, iar Iasicon s-a angajat să le finalizeze la data de 22.08.2015. Valoarea totală a proiectului finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Sectorial de Mediu a fost de 7.793.321 lei adică circa 2 milioane euro, din care circa jumătate din sumă a fost alocată din fonduri europene iar diferența a fost asigurată de Guvernul României și Apavital. Conform proiectului, cu ajutorul fondurilor europene urma să fie extinsă rețeaua de canalizare în orașul Hârlău pe o lungime de 7,3 km, trebuia reabilitat 1 km de rețea și executate 7 stații de pompare. Deși Iasicon s-a angajat să finalizeze lucrările contractate în luna august a anului 2015, acestea au fost recepționate la data de 26.07.2016. Pentru întârziera înregistrată, Iasicon a fost obligată să plătească penalități de întârziere în valoare totală de 779.332 lei

Podu Iloaie, a doua sancțiune

În luna martie a anului 2013, asocierea dintre SC Iasicon SA și E.M.I.T-Ercoli Marreli Impianti Technologici a câștigat licitația pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașul Podu Iloaie. Astfel, cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de circa 3,5 milioane euro, trebuiau realizate lucrările de extindere și reabilitare a rețelei de canalizare în Podu Iloaiei și Scobâlțeni cu 13,3 km, de aducțiune de apă în Scobâlțeni pe o rețea de 2,3 km. De asemenea, trebuia extinsă și reabilitată rețeaua de apă în Podu Iloaiei și Scobâlțeni pe o lungime 5,2 km urmând a fi realizate două stații de pompare apă potabilă noi în ambele localități. De asemenea, pentru rețeaua de canalizare trebuiau realizate un număr de 7 stații de pompare și asta deoarece și orașul Podu Iloaie se află într-o zonă colinară. În monedă românească valoarea totală a contractului finanțat din fonduri europene s-a ridicat la suma de 14.683.353 lei. Deoarece la această licitație nu s-au înregistrat diferențe de preț foarte mari între ofertanți, firma lui Sinescu a câștigat această licitație tocmai pentru că s-a angajat să finalizeze lucrările de la Podu Iloaie într-un termen de 17 luni. Cu toate acestea, deși lucrările au demarat în luna iunie a anului 2013, proiectul a fost recepționat abia după 3 ani la data de 13.05.2016. Pentru întârzierea înregistrată Iasicon a fost obligată să plătească o penalizare de 1.468.335 lei. În total pentru cele două proiecte, Iasicon a plătit penalități în sumă de 2.247.667 lei. Conducerea Iasicon a transmis prin intermediul directorului Gheorghe Băean că societatea a contestat în justiție sancțiunile primite.

Probleme mari și la Oncologie

În edițiile anterioare, săptămânalul 7 Est a arătat că firma lui Sinescu a întârziat și lucrările contractate la Spitalul de Oncologie. Și lucrările de la Oncologie au fost finanțate tot din fonduri europene.  Astfel, Iasicon SA a încheiat cu Institutul Regional de Oncologie un contract în valoare de circa 11 milioane lei care viza modernizarea clădirii ce urma să adăpostească “Centrul Trancend”. Proiectul are ca misiune identificarea unor soluții pentru perfecționarea diagnosticului și tratamentului în oncologie. Deși în cadrul acestui proiect dotările fuseseră achiziționate, Sinescu nu a reușit să predea clădirea la termen, la sfârșitul anului 2015. Firma Iasicon nu realizase decât aproximativ jumătate din lucrări și în consecință Institutul de Oncologie a executat garanția de bună execuție în valoare de 550.000 lei. După ce Institutul Regional de Oncologie a reziliat contractul cu Iasicon, a fost organizată o nouă licitație care culmea a fost adjudecată tot de Iasicon. Culmea și această licitație a fost câștigată de Iasicon. De această dată Iasicon a terminat lucrarea, dar la termenul din noul contract de execuție. Iasicon a contestat în justiție decizia de a i se reține garanția de bună execuție.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments