Constantin MAZILU
@ Oamenii și firmele lui Ioan Prisecaru, mogulul grupului Conex, sunt „tătici” peste fondurile europene destinate dezvoltării localităților rurale din județele Moldovei @ La scurt timp după ce asociata lui Prisecaru, Marcelina Rediu și-a înființat o firmă de consultanță, soțul acesteia Marcel Rediu, a fost angajat pe poziția de expert la Agenția SAPARD în prezent AFIR @ Rediu este „expert” pe proiectele depuse de primării, iar firma de consultanță a grupului Conex a încheiat peste 60 de contracte cu autorități publice @ Instituția la care lucrează Rediu aprobă proiectele depuse de firma de consultanță @ Majoritatea proiectelor depuse de firma de consultanță a grupului Conex a obținut finanțare
Ioan Prisecaru patronul grupului de firme Conex a știut întotdeauna că rețeta succesului în afaceri este „plasarea” unor oameni de încredere în politică sau în funcții de conducere din administrație. Astfel, printre cei din politică sau din administrație care sunt foști angajați la grupul de fime Conex se numără actualul deputat Petru Movilă, fostul prefect Nicușor Păduraru, actualul europarlamentar Cătălin Ivan, fostul consilier județean PSD Adrian Iurcan etc. De asemenea, imediat după ce România a reușit integrarea în Uniunea Europeană, Ioan Prisecaru a simțit că se pot câștiga bani mulți și din manipularea proiectelor cu finanțare europeană. Astfel, Prisecaru a înființat atât firme de construcții care au executat lucrări finanțate cu fonduri europene cum ar fi Tess Conex SA dar și firme de consultanță pentru scrierea proiectelor care urmau să obțină finanțările.
Cumnatul lui Ioan Prisecaru angajat la instituția care împarte fondurile europene
S-ar părea că înființarea acestor firme nu a fost o mișcare suficientă pentru garanția succesului în afacerile cu fondurile europene. După aceea, unul dintre oamenii de bază din grupul de firme Conex și anume Maricel Rediu, cumnatul lui Ioan Prisecaru, a fost angajat pe un post de expert la instituția care gestionează fonduri europene de sute de milioane de euro. Este vorba fosta Agenția SAPARD, instituție care și-a schimbat de mai multe ori denumirea de la înființare și până în prezent. Acum se numește Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Iași.
Aceasta este instituția care gestionează fondurile europene care destinate dezvoltării localităților rurale și afacerilor din agricultură din toate județele Moldovei: Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava Neamț și Bacău. La această instituție Marcel Rediu a fost angajat pe funcția de expert pentru proiectele depuse de autorități publice adică de primării. Ori, firma de consultanță înființate de grupul de firme Conex s-a „specializat” pe scrierea de proiecte depuse de primării obținând astfel peste 60 de contracte cu localități din toate județele enumerate mai sus.
Firma de consultanță a grupului de firme Conex s-a numit Conex Consuting și a fost înființată de Marcelina Rediu, soția lui Marcel Rediu. Mai exact, Conex Consulting îi avea ca ca asociați pe Marcelina Rediu soția expertului AFIR și pe Eugen Martoncă un alt angajat de încredere al familiei Prisecaru. De altfel, Rediu Marcelina și Eugen Martoncă sunt asociați și la celelalte firme din grupul Conex.
Clanul Prisecaru – Rediu
În primul rând trebuie precizat că Marcelina Rediu este acționar alături de soții Tereza și Ioan Prisecaru la una dintre cele mai mari firme din grup și anume Tess Industrie SA. De asemenea, în anul 2008, Marcelina Rediu și soții Tereza și Ioan Prisecaru au fondat împreună firma Auto League SRL, societate care are ca obiect de activitate producția de piese auto. În plus, Eugen Martoncă este asociat la multe firme din grup. Mai mult decât atât, actualul expert APIA, Marcel Rediu a fost asociat alături de Eugen și Roxana Martoncă la mai multe firme din grup începând cu Auto Plus Repair cu sediul pe strada Aurel Vlaicu nr.77 acolo unde se află cartierul general al firmelor Conex.
De asemenea, Marcel Rediu a fost asociat alături de Eugen Martoncă și la firmele Actyum Real Estate, Orannia Estates, Valois Development, Imperia Produktion SRL, Cesiu SRL, Construct Invest SRL, Trans Conex SRL. În plus, Marcel Rediu a fost asociat cu Ioan Prisecaru la firma GFC Industry și la SC Reparații Miniere SA și cu Tereza Prisecaru la SC Conex Protection SRL. Cu ambii soți Prisecaru, Marcel Rediu a fost asociat la Conex Trading SA. Marcel Rediu a mai fost asociat și la IMAMUS SA, Eurotransport SRL, Star Est R & L Iași filiala Cernavodă SRL, Euro Casting SRL, Anig Trei Trading SRL, Mecano Plast SA.
Consultanța a trecut de la un angajat la altul
Revenind la firma de consultanță, trebuie precizat că în anul 2010 Conex Consulting fuzionează cu Euro Consulting SRL, iar noua firmă păstrează numele celei din urmă. În aceiași perioadă, Marcelina și Eugen Martoncă ies din firmă și astfel asociat unic al Euro Consulting SRL devine George Aiacoboaia, un alt om de încredere al familiei Prisecaru. Și Aiacoboaia a fost asociat cu soții Prisecaru la diferite firme din grup cum ar fi Conex Trading . În plus, Aiacoboaia a fost asociat cu soția lui Marcel Rediu la SC Global Nuclear Services SA.
În anul 2014 „intră” dobândind calitatea de asociat un alt om de încredere al soților Prisecaru și anume Dan Moșneagu. Astfel, pe data de 25 mai 2014, George Aiacoboae îl cooptează în firmă pe Dan Moșneagu un alt fost angajat al grupului de firme Conex. De altfel, potrivit unor surse Marcel Rediu și Dan Moșneagu au fost colegi de echipă la Conex și se ocupau de contractele pentru lucrări de infrastructură încheiate de Tess Conex în cadrul proiectelor finanțate cu fonduri europene aprobate unor comune din județele Moldovei. Tess Conex s-a ocupat de exemplu de asfaltarea unor drumuri în comunele din județele Moldovei, proiecte finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală-Măsura 125.
În județul Iași de exemplu, Tess Conex a asfaltat un astfel de drum în comuna Moșna valoarea contractului fiind de circa 1 milion de euro. În data de 27 martie 2016, George Aiacoboae renunță la calitatea de asociat unic al firmei iar Dan Moșneagu devine asociat unic. În prezent, de firma de consultanță se ocupă exclusiv Dan Moșneagu. Acum, sub conducerea lui Dan Moșneagu, SC Euro Consulting SRL continuă să prospere ca și în perioada în care afacerile acesteia erau gestionate de ceilalți oameni de încredere din grupul Conex.
„Da, eu am preluat firma. Nu vreau să vorbesc despre asta. Verificați la Registrul Comerțului dacă vreți date”, a spus Dan Moșneagu.
Contracte de peste 1 milion de euro
De la înființare și până în prezent, SC Euro Consulting SRL a obținut contracte de peste 1 milion de euro cu primării din județele Moldovei. Banii au fost încasați pentru scrierea unor proiecte cu finanțare europeană care au fost depuse la CRFIR. Dolhasca, Negrești, Victoria, Lespezi, Bivolari, Sascut, Păltionoasa, Urechești, Valea Seacă, Prisăcani, Miroslovești, Stolniceni Prăjescu, Tomești, Gârleni, Căiuți, Răuseni, Fillipești, Hemeiuși, Orbeni, Margineni, Bălțătești, Pâncești, Pomârla, Victoria, Ștefan cel Mare, Oituz, Urechești, Miroslovești sunt numai o parte dintre comunele din județele Moldovei cu care Euro Consulting SRL a „colaborat” de la înființare și până în prezent. De exemplu, zilele trecute pe data de 16.03.2017, Euro Consulting SRL a adjudecat un contract care urmează să fie încheiat cu comuna Sascut din județul Bacău.
Contractul are ca obiect „servicii de consultanță pentru scriere și depunere de proiecte FEADR Infrastructură”. FEADR înseamnă Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), programul fiind gestionat de CRFIR Iași, acolo unde lucrează Marcel Rediu.Valoarea contractului încheiat de Euro Consulting SRL cu Primăria Sascut este de 100.000 lei. Un alt contract interesant încheiat de firma Euro Consulting este cel încheiat cu comuna Răuseni din județul Botoșani.
Acest contract are o valoare de 90.000 lei și se referă tot la reabilitarea și dotarea căminului cultural din localitate finanțarea fiind solicitată tot prin PNDR. De altfel, consultanții știu că aceasta este una dintre firmele privilegiate de la AFIR. Primarii și-au învățat de asemenea lecția și știu că dacă trebuie să obțină fonduri europene trebuie să scrie proiecte cu anumite firme printre care și cu Euro Consulting. Succesul acestor firme se explică tocmai prin astfel de complicități care există între consultanți și funcționari de la AFIR.
Marcel Rediu: „Altă treabă nu aveți”?
Contactat de jurnaliștii 7 Est, Marcel Rediu a ocolit răspunsul la toate întrebările legate de grupul Conex și de colaborarea cu firma Euro Consulting. Acesta susține că nu știa de faptul că soția sa a înființat firma de consultanță.
„Eu știu ce face soția mea? Îmi puneți niște întrebări… Altă treabă nu aveți? Nu cunosc nimic. Mai documentați-vă! Băi, tinere ești pe lângă subiect. Ai grijă ce scrii. La revedere!”, a spus Marcel Rediu.
De menționat că numele lui Marcel Rediu a fost menționat și în scandalul Panama Papers ca urmare a dezvălurilor făcute de Rise Project, o asociație de jurnaliști care au arătat oameni de afaceri români au deschis firme offshore pentru a eluda plata taxelor pentru bugetul statului.
Se bănuiește că firmele deschise pe numele lui Marcel Rediu erau controlate de fapt de Ioan Prisecaru. Acesta din urmă a refuzat să discute cu jurnaliștii 7 Est. Reamintim că soția acestuia Tereza Prisecaru a fost trimisă în judecată în de acum celebrul dosar Nuclear Electrica și a fost deja condamnată deja în primă instanță la 5 ani de închisoare. Prejudiciul calculat în acest dosar este de circa 4,5 milioane euro.