Era în primăvara anului 2011. Românii tânjeau după cazuri de corupție depistate și anchetate de DNA, fiind vremea în care abia se întrezăreau „zorii luptei anti-corupție”. În aceste condiții, o acțiune a DNA la care au fost folosite elicoptere, mașini speciale sau autocare pentru a duce la audieri niște polițiști bănuiți de implicarea într-o poveste cu mită nu putea decât să ofere cetățenilor țării spectacolul de care aveau nevoie. Imaginile au ajuns în toată lumea, deoarece presupusele infracțiuni ale unor polițiști de la frontiera de est a Uniunii Europene nu puteau trece neobservate…
De trecut a trecut, însă, timpul, iar acest mega-dosar, intitulat pe scurt dosarul „Albiţa”, s-a dovedit a fi, în cel mai pur stil românesc, un fâs teribil.
Astfel, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au luat o decizie aseară care face ca inculpații să fie, așa cum se spune în popor, nici cai, nici măgari. Anume, toți cei 47 de vinovați au fost primit pedepse cu închisoarea, dar niciunul dintre aceștia nu va merge la pușcărie… Instanţa a decis condamnarea agenţilor şi ofiţerilor de Poliţie de Frontieră la pedepse cu suspendare, deși acuzaţiile aduse inculpaţilor au fost de luare de mită şi constituire/aderare la un grup infracţional organizat.
Cei condamnaţi la câte doi ani de închisoare, cu suspendare, sunt Emil Paveliuc, Corneliu Panainte, Adriana Nechita, Andreea Roman, Ionuţ Alin Taragan, Traian Mazdrag, Nicolae Popovici, Alexandru Luca, Cătălin Cherciu, Cătălin Popa, Florin Gavriliţă, Valentin Lădaru, Gheorghe Carp, Veronica Șorea, Decebal Bejan, Rareş Forţu, Lucian Dieac, Corneliu Florea, Cristi Racoviţă, Gelu Marcu, Claudiu Alistar, George Ionescu şi Ionel Măciucă.
În schimb, Daniel Corban (comisar de poliţie, şeful PTF Albiţa), Vlad Asimine, Petruţ Porumboiu, Raimond Bîrlad, Florin Onilă, Andrei Asimine, Ioan Balahura, Vlad Polojan, Ruxandra Albuşan, Marius Frenţescu, Traian Tătaru, Octavian Mardare, Vlad Grigorescu, Daniel Gîrţu, Iordan Bălţatu, Alin Niţă, Sebastian Ciobanu, Adrian Pascal, Constantin Tănasă, Alin Nechita şi Dănuţ Cornea au primit câte trei ani de închisoare, tot cu suspendare. Decizia nu este definitivă.
Au inventat expresia „dreptul de şmecher”
Conform anchetatorilor, în perioada noiembrie 2010- ianuarie 2011, cei 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa au cerut, primit și chiar acceptat, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de 2.164.800 de lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera.
Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită pentru a nu fi efectuat un control strict asupra actelor persoanelor sau vehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.
DNA a demonstrat chiar că toţi inculpaţii au acţionat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracţional organizat, în care rolurile şi atribuţiile erau în mod explicit prestabilite, iar beneficiul era împărţit potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere.
„Structura grupului infracţional organizat şi modul de operare utilizat le-au permis inculpaţilor să exercite acte de corupţie cu frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind, în ansamblu, extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Astfel, de regulă, tariful era cunoscut de către cei care ofereau mită: 5-10 lei pentru situaţiile obişnuite (simpla aplicare a ştampilei) şi aproximativ 10-100 de euro sau 50-200 de lei, în cazul unor situaţii speciale, în care tariful creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor acte, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari). Prin această modalitate, pe fiecare tură un inculpat colecta, în medie, între 400 şi 2.000 de lei”, au arătat cei de la DNA.
Așadar, polițiștii de la Vama Albița au inventat expresia „drept de şmecher” și în loc să fie pedepsiți conform cu faptele lor, instanța numai că nu le-a acordat… drepturi de autor. Interesant este faptul că mulți dintre cei inculpați, polițiști ieșeni, s-au și întors la serviciu de ceva timp, fără să mai aștepte finalizarea dosarului…