Nu a mai apucat să serbeze 8 martie din cauza antigelului

0
201

Ieșenii cu probleme, care vor să-și încheie socotelile cu viața, par să fi găsit soluția optimă pentru a realiza acest lucru: ingerarea de antigel. Este o realitate crudă cu care se confruntă din ce în ce mai des angajații Unității de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, care numai în ultima lună au primit cinci pacienţi into­xicaţi cu etilenglicol, patru dintre aceștia decedând ulterior.

Ultima victimă a fost înregistrată ieri-dimineaţă, la Spitalul „Parhon“, fiind vorba despre o vasluiancă în vârstă de 54 de ani, care tocmai se prezentase la unitatea medicală, după ce a confundat sticla de băutură cu cea de antigel…

Femeia fusese preluată în stare deosebit de gravă de un echipaj de la SAJ Vaslui, ajungând în comă la Iașiși fiind transferată de la UPU la Spitalul „Parhon“. După patru ore, victima a murit şi trupul a fost transportat la IML.

Po­trivit medicilor urgentişti, antigelul provoacă o intoxicaţie extrem de severă care determină blocarea funcţiilor rinichilor şi ficatului.

Din păcate, oamenii care beau etilenglicol îşi dau seama peste câteva ore că ceva nu este în regulă. Victimele se confruntă cu tulburări de vedere, transpiraţii severe, chiar inconştienţă. Etilenglicolul are şi efect de blocare rapidă a rinichilor şi a ficatului, motiv pentru care intoxicaţia determină, de cele mai multe ori, decesul pacientului, a afirmat dr. Gabriel Perianu, de la UPU „Sfântul Spiridon“

Antigelul este folosit pentru a creşte punctul de fierbere şi a-l scădea pe cel de îngheţ al lichidului pentru radiatoarele automobilelor. Substanţa este lipsită de miros şi are gust dulceag. Odată ingerată, este absorbită prin mucoasa gastrică. Me­tabolizarea se face la nivel hepatic şi renal în glicoaldehide de către alcool­dehidrogenază. Sub actiunea aldehiddehidrogenazei, etilenglicolul este apoi transformat în acid glicolic. Acesta din urmă produce o acidoză fatală.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments