Nicu SAMSON
- Dumitru Constantinescu a contractat serviciile TVR pentru realizarea unui clip publicitar, dar refuză să achite contravaloarea, motivând că studioul a realizat un film în bătaie de joc
Un spot publicitar de promovare a imaginii Hospital Elytis, efectuat în toamna lui 2014 de către Studioul TVR Iași, la lansarea acestei unități medicale, a provocat un război dur în justiție, între Societatea Română de Televiziune și firma de publicitate Publiconstruct SRL, cu sediul social în Gura Humorului. Aceasta din urmă este condusă de Dumitru Constantinescu, patronul Spitalului Elytis. Reprezentanții celor două societăți s-au acționat reciproc în judecată din cauza faptului că au reziliat fiecare, fără acordul celuilalt partener, un contract de prestări –servicii vizând promovarea prin publicitatea difuzată la TVR, a imaginii Spitalului Elytis din Iași, a clinicilor intituției, precum și a activității desfășurate de cadrele medicale.
Lui Constantinescu nu i-a plăcut clipul
Cu puțin timp înainte de deschiderea oficială a spitalului privat, Constantinescu, prin firma sa Publiconstruct SRL, înregistrată în Gura Humorului, a contactat Studioul Teritorial Iași a TVR în vederea realizării unui spot de publicitate, valoarea contractului între părți fiind stabilită la suma totală de 10.862,4 lei. Documentul între cele două părți a fost semnat și parafat pe 13 octombrie 2014. Numai că, încă de la primele difuzări ale spotului publicitar, au apărut probleme de ordin tehnic, care i-au adus la disperare pe cei de la firma de publicitate, respectiv pe cei de la Elytis . Mai precis, reprezentanții Publiconstruct au semnalat faptul că promovarea efectuată spitalului, prin acel spot publicitar, prezentat de către TVR Iași, nu ar fi fost una de foarte-bună calitate. Ba mai mult, rezoluția imaginii pe televizor ar fi fost redată oarecum într-un alt format decât cel stabilit inițial, respectiv înconjurat de o bandă neagră, asemeni unui film comunist din anii 1970.
“Promovarea spitalului s-a făcut asemeni unui film alb-negru din perioada comunistă a anilor 70”
“Am dorit să avem un spot publicitar și o promovare de cea mai bună calitate. Încheierea contractului a fost precedată de numeroase discuții cu reprezentanții TVR Iași care ne-au garantat faptul că spotul va fi difuzat în format 16/9 și la o rezoluție HD. După ce firma noastră a investit mult în realizarea spotului, cu specialiști din Iași, utilizând tehnologii performante HD, în momentul în care a început difuzarea acestuia am observat că formatul este de 4/3. Adică imaginea nu acoperă întregul ecran al televizorului. Practic, imaginea prezentată era înconjurată de o bandă neagră iar rezoluția imaginii era aceea a unui film communist din anii 1970. Mai mult, sunetul era atât de încet încât abia se auzea mesajul spotului publicitar. Pe lângă acest fapt, sunetul se întrerupea adesea sau era distorsionat de tot felul de alte zgomote de fond, respective pârâieli, pocnituri și foșnete. Din păcate, din punct de vedere al performanțelor tehnice de care dispune în acest moment, Studioul TVR Iași nu satisfice exigențele noastre de promovare a imaginii brandului Elytis”, arată SC Publiconstruct SRL, prin administratorul Dumitru Constantinescu.
TVR: “Spitalul Elytis și-a dat acceptul referitor la difuzarea spotului”
În replică, TVR Iași, reprezentat în instanță de avocata Camelia Bădeliță, susține că reclamanta-pârâtă Publiconstruct SRL nu ar fi făcut anterior nici o mențiune privind motivele concrete de anulare a contractului.
“Facturile emise de societatea noastră au fost acceptate la plată de către Publiconstruct SRL, acestea purtând semnătura și ștampila firmei. În decurs de un an de zile, reprezentanții Publiconstruct nu au refuzat la plată nici un fel de factură. Anterior difuzării spotului publicitar, reprezentantul clientului (n.r – Elytis Hospital) a vizualizat emisia și și-a dat acceptul cu privire la difuzare. Este adevărat că în prima zi de emisie au fost întâmpinate anumite probleme la difuzare însă spoturile au fost reprogramate iar problemele rezolvate, restul difuzărilor decurgând fără incidente. Neregulile semnalate de către reprezentantul Publiconstruct nu au existat în realitate. Aceștia nu au făcut în nici un fel dovada neîndeplinirii obligațiilor noastre contractuale ori îndeplinirea lor în mod defectuos. S-au făcut doar afirmații nefondate la adresa noastră. Considerăm că un debitor de rea-credință încearcă să se exonereze de la plata unei sume datorate ”, se arată într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, de către Societatea Română de Televiziune-Studioul Iași, prin avocatul Camelia Bădeliță.
De partea cealaltă a baricadei, apărătorul Publiconstruct, avocatul Eduard Petru Boz susține că “SRTV este exonerată de orice răspundere privind conținutului spotului publicitar însă în nici un caz acest articol nu exonerează Studioul TVR Iași de o răspundere proprie privind calitatea difuzărilor” .