Constantin MAZILU
- @ CEC Bank a demarat o luptă aprigă în justiție pentru a obține în justiție executarea silită a fostului arbitru internațional de fotbal @ Adrian Porumboiu susține încă că nu mai datorează nimic acestei bănci deoarece și-a vândut afacerile
Deși afacerile sale s-au derulat în ceea mai mare parte în județul Vaslui, Adrian Porumboiu, fostul arbitru internațional de fotbal este chemat în instanțele ieșene pentru a da socoteală în legătură cu unele datorii înregistrate de societăți pe care le-a condus în ultimii ani. Mai exact, CEC Bank a deschis la Judecătoria Iași o serie de procese prin care solicită să se aprobe executarea silită a lui Adrian Porumboiu în contul unor credite bancare nerambursate de firmele sale.
Este vorba despre două credite contractate în anul 2014. Pentru aprobarea acestor credite, banca a solicitat printre altele garanții personale de la Adrian Porumboiu. Primul credit a fost contractat în februarie 2014, iar valoarea sumei împrumutate de una dintre firmele lui Porumboiu și anume R-Agro Fălciu este de 1.250.000 lei. Societatea a garantat creditul cu utilajele sale, dar banca a solicitat și garanția lui Adrian Porumboiu. Celălalt contract de credit semnat cu CEC Bank are o valoare de 10 milioane lei și a fost semnat la data de 31.03.2014, creditul fiind contractat tot de R-Agro Fălciu SA. Acest credit a fost garantat atât de persoana fizică Adrian Porumboiu cât și de alte societăți patronate de cunoscutul afacerist și anume Comcereal SA, Agrocomplex Bârlad , Ulerom SA și Mopan SA. Aceste societăți au garantat cu bunuri din patrimoniu rambursarea acestui credit.
„Eu nu mai am datorii față de bancă”
Adrian Porumboiu a oferit garanții pentru buna desfășurare a contractului de credit prin intermediul unui contract de fidejusiune semnat tot în data de 31.03.2014. „Domnul Adrian Porumboiu în mod irevocabil și necondiționat în solidar cu împrumutatul garantează băncii îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate prin contractul de credit. Domnul Adrian Porumboiu se obligă față de bancă că oricând împrumutatul nu plătește la scadență orice sumă datorată în baza sau în legătură cu acest contract să plătească imediat la cerere această sumă ca și cum ar fi debitorul principal și va despăgubi imediat banca la cererea acesteia pentru orice cost pierdere sau răspundere a împrumutatului. Despăgubirile legate de costuri pierderi sau răspunderi vor fi egale cu suma pe carre banca ar fi fost îndreptățită s-o recupereze”, se arată în contractul semnat de Adrian Porumboiu cu CEC Bank.
Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Adrian Porumboiu a spus că nu mai datorează nimic CEB Bank deoarece și-a vândut afacerile.
„Eu am vândut în anul 2015 o bună parte din afaceri, iar cei care au cumpărat trebuiau să achite și aceste credite bancare. M-au chemat pe mine în instanță deoarece eu am pus niște garanții personale pentru aceste credite. Eu nu mai am nici o treabă, am vândut”, a spus Adrian Porumboiu pentru 7Est.
Tranzacție de peste 100 milioane euro
Adrian Porumboiu s-a referit la faptul că în cursul anului 2015 a anunțat vânzarea unei bune părți diin afacerile sale către compania TransOil, deținută de Vaja Jhashi, cetăţean american, georgian şi moldovean, născut în Rusia. Valoarea tranzacției depășește 100 de milioane de dolari. Negocierile au demarat în anul 2015, iar anul trecut Porumboiu a anuțat că afacerea a fost parafată. S-ar părea că afaceristul rus a preluat și cele 45.000 hectare teren arabil aflate în exploatarea firmelor lui Porumboiu. Cererile de executare deschise de CEC Bank nu sunt singurele de acest gen cu care se confruntă miliardarul. În ultimii ani, firmele lui Porumboiu au contractat credite și de la alte bănci comerciale printre acestea numărându-se Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Exim Bank SA, Marfin Bank SA. La majoritatea creditelor contractate au fost înregistrate restanțe astfel încât băncile au demarat procedurile de executare silită. Astfel, la mijlocul anului trecut Banca Transilvania a apelat la o societate de recuperări pentru a-și încasa banii de la firmele Comcereal SA și Racova SA, două dintre cele mai mari dintre companiile controlate de Porumboiu. Pe 21 iunie 2016, magistrații vasluieni au încuviinţat executarea silită a debitorilor Comcereal SA și Racova SA pentru recuperarea sumei de 2.366.549,53 lei. A doua zi, pe 22 iunie 2016, aceeaşi instanţă a cerut executarea silită a celor două societăți comerciale pentru suma de 13.500.228,07 lei. Banca Comercială Română a facut cereri de executare silită în anul 2014. S-ar părea că o bună parte din procedurile de executare silită de executare demarate de bănci au fost suspendate în momentul în care s-a anunțat că Porumboiu negociează vânzarea afacerilor sale și după încheierea tranzacției.