Primăria ieftinește gigacaloria!

0
158

Consiliul Local Iași a hotărât astăzi, într-o ședință extraordinară, modificarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică încheiat cu Veolia Energie. Pe înțelesul tuturor, modificarea presupune reducerea preţului local pentru energia termică livrată populaţiei cu 20 de lei şi a celei livrate agenţilor economici, cu 11 lei. Astfel, preţul gigacaloriei va scădea de la viitoarea factură, noile tarife percepute pentru energia termică fiind de 245 lei pentru o gigacalorie livrată populaţiei şi 254 lei pentru gigacaloria livrată agenţilor economici.

Este prima dată după Revoluţie şi cred că este pentru prima dată în istoria acestui stat când reuşim să micsorăm preţul gigacaloriei. Este o scădere care vine pe fondul creşterii preţului la combustibil pe de o parte şi pe de altă parte a creşterilor salariale. Scăderea s-a făcut printr-o muncă pe cinci ani, prin eficientizarea sistemului, reducerea pierderilor din reţea, investiţiile în eficientizarea producerii energiei termice. Suntem singurul oraş din România care a a redus pretul şi sper să devenim un exemplu, a declarat primarul Mihai Chirica.

Noile tarife la energia termică urmează să se aplice cu începere din această lună, ele urmând să se regăsească în facturile pe luna martie.

Consumul mediu de energie termică în Iaşi se ridică la aproximativ 250.000 de gigacalorii anual, aproximativ 30% din această cantitate reprezentând consumul populaţiei.

Primarul Chirica a precizat că nivelul subvenţiilor plătite de municipalitate pentru susţinerea sistemului de energie termică centralizată va fi menţinut la 10 milioane de lei anual.

Oricum, printre beneficiarii noilor tarife la energia termică se va număra şi municipalitatea, şcolile, creşele şi grădiniţele fiind racordate la sistemul centralizat de termoficare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments