Primăria și-a păcălit propria firmă. 5 miliarde penalități!

0
692

Nicu SAMSON

Primăria Iași este bună de plată pentru deciziile luate de fostul primar Gheorghe Nichita. Societatea Citadin SA, compania la care Consiliul Local este unic acționar, a dat în judecată Primăria Municipiului Iași și a câștigat în instanță suma de 5 miliarde lei vechi cu titlu de penalități și dobânzi pentru plata cu întârziere a facturilor emise. “Eficacitatea” cu care fostul edil Gheorghe Nichita a condus destinele orașului și  s-a ocupat îndeaproape de gestionarea regiilor și societăților aflate în subordinea Primăriei, timp de 12 ani, produce efecte nedorite.

Pe 3 martie 2017, judecătorii Tribunalului Iași au obligat municipalitatea să plătească societății Citadin, daune moratorii în sumă de 433.541,99 lei, reprezentând dobânda legală calculată pentru facturile scadente și neachitate în termen din perioada 06.09.2011 -01.09.2014. Totodată, instanța obligă Municipiul Iaşi şi Consiliul Local al Municipiul Iaşi să plătească reclamantei suma de 10.940,42 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată din care 7.940,42 lei reprezintă o taxă judiciară de timbru şi suma de 3000 de lei reprezintă onorariul expertului. Practic cele 5 miliarde de lei datorii rezultă din perioada în care instituția era condusă de primarul înamorat.

Curtea de Conturi a descoperit gaura

Șeful Serviciului Juridic de la Citadin SA, Gabriela Tabarcea, a explicat că întârzierile la plata facturilor s-au datorat tocmai faptului că reprezentanții de atunci ai Municipalității ieșene nu au înțeles să se achite corect de obligații, firma de asfaltare fiind sub atenta oblăduire a primarului.

“Este vorba de niște lucrări de refacere și asfaltare carosabil, efectuate de Citadin, societate aflată în subordinea Primăriei. Societatea noastră plătea cheltuielile lunar, însă unele facturi emise către Primărie au fost achitate cu mare întârziere, în funcție de încasările la bugetul instituției. Urmare a unui control, Curtea de Conturi ne-a impus să ne îndreptăm împotriva debitorului ca să se plătească dobânzi și penalități pentru sumele achitate cu întârziere. Normal ar fi fost ca aceste facturi să fie achitate la 30 sau 60 de zile. Pentru o serie de facturi s-a prescris însă dreptul material la acțiune. Hotărârea nu este una definitivă. Primăria poate face recurs”, a precizat Gabriela Tabarcea, juristul SC Citadin SA.

Directorul Citadin, Marin Ionescu, a confirmat faptul că totul a ieșit la iveală în urma unui control efectuat de inspectorii Curții de Conturi Iași.

”Camera de Conturi s-a sesizat în 2014 ca urmare a unui control și a procedat în consecință. E un dosar mai vechi. Sumele reprezintă penalitățile pentru plata cu întârziere a facturilor ”, a conchis directorul Citadin.

Cazul Citadin scoate la iveală o practică mai veche din timpul administrației Nichita: toate societățile și regiile din subordinea Primăriei trebuiau să stea cu mâna întinsă la primar pentru a primi bani pentru serviciile prestate. Salubris, Citadin, RATP și Servicii Publice au prestat ani la rând servicii pentru municipalitate.

Directorii acestor societăți erau nevoiți să facă mătănii în fața fostului primar pentru ca societățile lor să primească banii la timp pentru facturile. Amânarea la plată nu avea la bază lipsa fondurilor necesare ci mai degrabă obsesia primarului Gheorghe Nichita de a fi ”dumnezeul” celor din subordine. Obsesie care va fi plătită acum scump de către cetățeni, cei peste 5 miliarde de lei urmând a fi suportați din bugetul local.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments