Tudor LEAHU
- Un dubios afacerist care se învârte printre politicieni și dezvoltatori imobiliari a tras un tun de peste 330.000 de euro la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară
- Acum, Mircea Rotariu are dosar penal, fiind acuzat că a furat televizoare, frigidere, mobilă și alte echipamente de 160.000 de euro, cu care trebuiau dotate un cămin studențesc
- În plus, distrugerile pe care le-a provocat firma lui Rotariu se ridică la peste 170.000 de euro @ Dacă se străduia mai mult, Rotariu fura căminul cu totul!
- Citiți și vă cruciți!
Pozează în om de afaceri serios, cu relații în anturajul “lupilor tineri” din PSD & Primărie, dar și în cel al dezvoltatorilor imobiliari, când de fapt este un panglicar pus pe căpătuială, care nu ezită să depășească limitele legii pentru a parveni.
Vorbim despre Mircea Rotariu, cunoscut drept “patronul de la fostul Doner Kebab”, omul care prelua firme cu datorii, sau denunțătorul din “dosarul Maximovici”.
Citiți în rândurile de mai jos cum s-a ales “omul de afaceri” Mircea Rotariu cu dosar penal pentru “furt în formă continuată” și “distrugere” pentru că a făcut dispărute televizoare, frigidere și piese de mobilier de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Totodată, acesta a compromis și lucrările de construcție a unui cămin studențesc. Valoarea prejudiciului este de aproape 1,5 milioane lei, echivalentul a peste 330.000 de euro.
Televizoare, mobilă șI frigidere, furate
Pe scurt, Rotariu a câștigat o licitație organizată de USAMV pentru edificarea și dotarea de la A la Z a unui cămin studențesc. Firma acestuia nu a reușit să finalizeze lucrarea, lăsând-o de izbeliște, și, mai mult, a făcut dispărute dotările pentru camerele de cămin, achiziționate de USAMV. Este vorba de echipamente electronice și electrice și diverse materiale.
Odiseea unui panglicar
Mircea Rotariu și-a încercat norocul și în afacerile cu construcții. În anul 2008, când statul pompa sume uriașe în investiții publice, firmele de construcții au apărut ca ciupercile după ploaie. Oameni de afaceri mai mult sau mai puțin serioși au sesizat oportunitatea de a se îmbogăți repede cu banii statului.
Tot în 2008, USAMV a scos la licitație contractul pentru construirea căminului A5. Valoarea investiției finanțată de la bugetul Ministerului Educației a fost de aproximativ 19 ,6 milioane de lei. Firma lui Rotariu, OMR Instalații, a câștigat licitația cu o ofertă de 14 milioane lei și o durată de execuție de 24 de luni. Termenul de finalizare a fost însă prelungit în mai multe rânduri până la 30 septembrie 2015, motivat de modul în care se derula finanțarea.
Rotariu își arată adevărata față
În 2010, conducerea USAMV a început să ridice semne de întrebare vizavi de seriozitatea omului de afaceri Mircea Rotariu, dar și a firmei acestuia, OMR Instalații.
Rotariu a cerut aprobarea instiuției universitare pentru cesionarea contractului de pe firma OMR Instalații pe firma OMR Grup Development. Cesionarea a fost motivată prin faptul că OMR Instalații începuse să întâmpine probleme financiare.
Omul invizibil
La un moment dat, Rotariu s-a făcut nevăzut. A abandonat șantierul și a refuzat să răspundă la notificările oficiale ale USAMV prin care i se cerea să reia lucrările și să respecte contractul. Drept urmare, contractul a fost reziliat.
“Prin hotărârea Consiliului de Administrație nr. 15600 din 29.09.2015, s-a luat decizia rezilierii de drept a contractului de lucrări nr.58 din 06.10.2008, încheiat între USAMV în calitate de beneficiar și SC OMR Development Grup, în calitate de executant, în baza articolului 12.3 din contract, având în vederea atitudinea culpabilă a SC OMR Development Grup SRL, refuzul acesteia de a continua lucrările de construcție conform contractului nr.58 din 6.10.2008 și a actelor adiționale subsecvente, începând cu data 1.10.2015”, se arată într-o adresă a USAMV.
Prindeți hoțul!
După rezilierea contractului, USAMV a fost nevoită să realizeze un inventar al lucrărilor realizate de către firma lui Roatriu, dar și o evaluare tehnică a stadiului în care se afla căminul.
În acest moment, șefii universității au constatat că lipsesc echipamente, materiale de construcții, televizoare, frigidere, piese de mobilier etc, care fuseseră achitate de către USAMV.
Conform evaluărilor, valoarea echipamentelor achitate, dar care lipseau din locația căminului este de 718.346,60 lei (aproximativ 160.000 de euro). În plus, conform unei expertize tehnice, prejudiciul pentru lucrările degradate sau incomplete este de 779.037,61 lei (aproximativ 173.000 de euro).
Pentru a salva căminul, USAMV a organizat o nouă procedură în urma căreia a fost desemnată o altă firmă care a finalizat lucrările. Căminul urmează să fie inaugurat și populat cu studenți.
Dosarul 4950/P/2016: furt și distrugere
Angajații USAMV nu au avut de ales și, în încercarea de a recupera prejudiciul, au formulat o plângere penală.
“În data de 30.03.2016, USAMV IașI a formulat plângere penală împotriva persoanei fizice Rotariu Mircea, în calitate de administrator al SC OMR Grup development SRL dar și împotriva persoanei juridice OMR Grup Development pentru săvârșirea infracțiunilor de: FURT în formă continuată prevăzută șI pedepsită de art.228 alin.1 Noul Cod Penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Noul Cod Pnela șI DISTRUGERE prevăzută șI pedepsită de art. 253 Noul Cod Penal. Plângerea penală face obiectul dosarului 4950/P/2016 și este în lucru la Poliția Municipiului Iași – Biroul Campus Universitar”, se arată într-un răspuns trimis redacției 7Est.
Deși a trecut un an de la data înregistrării plângerii, oamenii legii bat pasul pe loc.
“S-a deschis dosar penal pentru furt șI distrugere. În prezent, efectuăm verificări”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al In spectoratului de Poliție al Județului Iași.
Rotariu: “Nu știu despre ce este vorba…”
Omul de afaceri Mircea Rotariu susține că nu are habar de dosarul penal în care este cercetat și că nu a fost citat ori convocat de către oamenii legii pentru a da declarații. Pe de altă parte, surse din rândul anchetatorilor susțin că acesta a dat deja declarații în dosar și că a luat la cunoștință de acuzații.
“Nu știu despre ce este vorba… Nu știu de dosar penal. Dacă este într-adevăr un prejudiciu, acesta trebuie stabilit de către instanță. Căminul a fost finalizat, nu de către mine, dar a fost finalizat. Nu văd să fie vreo problemă”, a declarat Mircea Rotariu.