Avocatul Mihail Vlasov a pierdut la “ruleta” justiției

0
191

Curtea de Apel Iaşi a hotărât definitiv, la finele săptămânii trecute, soarta avocatului ieşean Mihail Vlasov. Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a primit o condamnare finală de 5 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, după ce judecătorii ieşeni i-au contopit două pedepse, de 5 ani şi 2 ani, primite pentru trafic de influenţă, respectiv dare de mită.

Vlasov se află în penitenciar din data de 18 iunie 2015. Cel supranumit „Împăratul“ a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă după ce a fost prins în flagrant de procurori la scurt timp după ce primise 200.000 de euro de la un om de afaceri.

Suma reprezenta o parte dintr-o mită totală de 1 milion de euro pe care Vlasov a cerut-o omului de afaceri, în schimbul traficării influenţei pe care a spus că o are la Curtea de Arbitraj Internaţional, unde respectivul om de afaceri se judeca cu un alt afacerist.

După ce a intrat în puşcărie, Vlasov a fost judecat într-un alt dosar, unde acuzaţia a fost de dare de mită. În cel de-al doilea dosar, Vlasov a fost acuzat că a făcut presiuni pe lângă un parlamentar pentru ca instituţia Registrului Comerţului să fie trecută, printr-o lege, din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ro­mâniei, pe care Vlasov o controla.

Având peste 60 de ani şi o pedeapsă rezultantă de sub 10 ani, Mihail Vlasov ar putea fi eliberat condiţionat în minimum 7 luni, dacă e să ne raportăm la pedeapsa stabilită vineri de judecătorii ieşeni. Până acum, el a executat efectiv în sistemul penitenciar, 1 an şi 10 luni. O altă lună a petrecut-o în arest preventiv şi alte patru luni a fost arestat la domici­liu. Rezultă că, până în acum, Vlasov a fost privat de libertate 2 ani şi 3 luni, fiind eligibil pentru liberarea condiţionată atunci când va fi executat cel puţin 2 ani şi 10 luni din pedeapsă (adică jumătate).

Situaţia sa este însă incertă în condiţiile în care mai este judecat şi în dosarul „Romexpo“. Dacă o eventuală pedeapsă în acest al treilea dosar va fi dată până la executarea actualei condam­nări, va fi făcută o nouă contopire, regula urmând a fi ca o treime din pedeapsa mai mică să fie adăugată la cea mai mare. În acest caz, şi termenul la care se poate aplica libe­rarea condiţionată va fi decalat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments