Ca în filmele cu proști! Hoții de fier vechi au spart un depozit nuclear secret

0
691
  • Hoții au intrat într-un buncăr care în ”Epoca de Aur” era destinat cercetărilor în domeniul nuclear, amenajat în interiorul SC Fortus SA 
  • Ținta hoților pare să fi fost chiar un obiectiv clasificat ca fiind secret, un buncăr uriaș cu o înălțime de circa 15 metri, căptușit cu plăci groase din plumb 
  • Potrivit unor surse instalația de la care s-a furat era folosită în trecut pentru producerea unor echipamente millitare speciale 
  • „S-au luat niște plăci de plumb de la niște chestiuni active… Mai mult nu putem să spunem”, a fost răspunsul secretos transmis de Todor-Soo Ignație, lichidatorul care se ocupă de Fortus

Situație incredibilă la Fortus unde echipamente speciale care au fost folosite inclusiv în domeniul cercetărilor nucleare au căzut pradă hoților. Ținta hoților pare să fi fost chiar un obiectiv clasificat ca fiind secret, un buncăr uriaș cu o înălțime de circa 15 metri, căptușit cu plăci groase din plumb și asta deoarece în interior se lucra numai cu materiale radioactive. De altfel, potrivit unor surse, pe vremea regimului comunist, se fabricau o serie de echipamente și muniție militară speciale, pentru producerea cărora se folosea un izotop de Uraniu-sărăcit.  Buncărul amenajat în interiorul uneia dintre halele Fortus a fost ținta hoților în zilele de vineri și sâmbătă, pe 22 și 23 aprilie. Agenții de pază ai firmei Polaris Security au sesizat încă din timpul zilei de vineri că în interiorul halei de Mecano-Sudură se mișcau niște indivizi, dar nu i-au putut identifica din cauza suprafeței foarte întinse a clădirii și a faptului că uriașa încăpere este plină cu utilaje. În consecință, șefii firmei de pază au decis să înconjoare hala așteptând ca hoții să iasă  cu prada. În cele din urmă, sâmbătă dimineața, în jurul orei 4.00, hoții au vrut să fugă cu niște plăci de tablă din plumb având o greutate de cel puțin 100 de kilograme fiecare. S-ar părea că au reușit să desprindă un număr de 5 plăci cu care au vrut să fugă. În cele din urmă, hoții (s-ar părea că este vorba despre 4 indivizi) au reușit să fugă ieșind printr-un geam pe care l-au spart abandonând „prada”.

„Noi am fost concentrați să recuperăm bunurile furate și de aceea hoții au reușit să fugă. Ni s-a spus că piesele pe care au încercat să le fure sunt de la niște echipamente speciale cu care s-au făcut cercetări în domeniul atomo-nuclear. Noi nu știm ce este acolo deoarece nu ni s-a spus, noi nu avem acces în interiorul halei, nu avem nici cheie. De acest obiectiv se ocupă un domn inginer”, a spus un agent al firmei de pază care a făcut parte din echipa ce a constatat tentativa de furt.

Răspunsul autorităților: „Mucles”

Cu excepția unui comunicat sec care nu conține decât niște informații vagi nu am putut obține informații suplimentare din partea Inspectoratului de Poliție al județului Iași.

„La data de 26 aprilie, polițiștii Secției 6 Poliție Urbană Iași au fost sesizați despre faptul că, dintr-o societate comercială, din municipiul Iași au fost sustrase, în perioada 20 – 24.04.2017 aproximativ 200 kg de table din plumb și 8 acumulatori auto. Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 580 lei. Din verificări a rezultat că societatea comercială are asigurată paza umană. În cauză, polițiștii efectuează cercetări în vederea clarificării întregii situații de fapt,  identificării autorilor, recuperării prejudiciului și tragerii acestora la răspundere penală”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Iași.

Jurnaliștii 7 Est au solicitat un punct de vedere și de la Serviciul Român de Informații dar instituția nu a răspuns.

Lichidatorul Fortus: „Institutul Nuclear va prelua totul”

Din momentul în care a intrat în insolvență, adică din luna martie a anului 2008 și până în prezent, situația de la Fortus a fost gestionată de mai multe firme de lichidatori. În prezent, fostul combinat de utilaj greu se află în grija firmei de practicieni în insolvență Mureș Insolvency SRPL. Reprezentanții firmei de lichidatori au spus că au aflat de incident adăugând că echipamentele respective, cele care au fost ținta hoților, vor fi preluate de Institutul de Cercetări Nucleare.

„S-au luat niște plăci de plumb de la niște chestiuni active. Am discutat deja cu Institutul de Cercetări Nucleare, care va prelua echipamentele respective. Este vorba mai mult despre niște echipamente de măsurare. Mai mult nu putem spune”, a spus Todor-Soo Ignație, practicianul în insolvență din cadrul Mureș Insolvency SPRL, desemnat să se ocupe de Fortus.

Fără pază luni de zile

După intrarea în insolvență, Fortus a intrat de mai multe ori și în faliment. În mai multe rânduri, deciziile tribunalelor sindice de intrare în faliment au fost anulate de instanțele superioare. În prezent, soarta combinatului se află în mânile judecătorilor de la Tribunalul Sindic Mureș. În ciuda faptului că în halele combinatului se mai află încă unele echipamente performante extrem de costisitoare, SC Fortus SA a fost lăsat fără pază aproape o jumătate de an în perioada 2015-2016. Atât Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului cât și lichidatorii judiciari au atras atenția în rapoartele pe care le-au transmis magistraților de la Tribunalul Sindic că patrimoniul uriaș al Fortus este nepăzit. Abia în luna februarie 2016 s-a reușit încheierea unui nou contract de pază cu firma Polaris Security. În ultimul an lichidatorul a reușit să evalueze o bună parte din activele combinatului cu scopul de a le scoate la vânzare în vederea achitării datoriilor. Valoarea activelor SC Fortus SA este de 846.096.201 lei, iar suma totală a datoriilor se ridică la 216.744.089 lei. La începutul anului acesta, sediul administrativ al combinatului a fost adjudecat în urma unei licitații de firma Publiconstruct patronată de Dumitru Constantinescu, proprietarul Spitalului Elytis. Acesta a oferit pentru sediul administrativ de la Fortus suma de 2,9 milioane euro, dar potrivit unor surse a depășit termenul până la care putea să achite sume solicitând o prelungire.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments