Maricel Popa împarte șpăgi din bani publici: 30 de hectare de teren pentru un post la Consiliul Județean

0
955

Constantin MAZILU

  • Fostul primar al comunei Prisecani i-a dat lui Maricel Popa o moșie de 30 hectare unde să-și parcheze avionul și să cultive trandafiri pentru dulceață, iar acum s-a lipit de o slujbă bine plătită la Consiliul Județean
  • Chirilă a fost angajat recent la Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, structură condusă de Maricel Popa, aflată în subordinea Consiliului Județean
  • Popa plătește terenul cu subvențiile pe care le încasează anual de la APIA Iași, instituție condusă de Sergiu Jităreanu @ APIA Iași nu a verificat niciodată „fermele” lui Popa, iar acum președintele PSD Iași îl susține pe funcție pe Jităreanu pentru a-și păstra funcția de director @ Aceeași rețetă a funcționat și în cazul lui Gheorghe Nichita, care a fost angajat consilier după ce ani la rând a pompat bani publici de la Primărie către firmele lui Popa
  • Tot în vremurile de glorie ale lui Nichita, Maricel Popa a fost numit secretar de stat la Ministerul Energiei

Oricât i-ar luat DNA la întrebări și oricâte eforturi ar face procurorii anticorupție pentru asanarea clasei politice, noii baroni PSD par să nu învețe nimic din greșelile trecutului continuând să facă aceleași greșeli și abuzuri care au dus la arestarea unora dintre ei. Noii baronași PSD ai Iașului continuă să se comporte ca niște ciocoi pe funcțiile din administrație.

Se pare că pentru Maricel Popa nu este suficient că a stârnit indignare în rândul opiniei publice dispunând angajarea în administrația județeană a fostului primar Gheorghe Nichita (trimis în judecată de DNA) în două dosare penale. După ce a devenit președinte al PSD Iași, în urmă cu circa o lună și a prins și mai multă putere, Maricel Popa a început să-și promoveze pe funcții neamurile sau „prietenii” care în ultimii ani au făcut o serie de favoruri materiale grupului de firme Omega-Tehnoton. Cu alte cuvinte, Maricel Popa își plătește datoriile personale cu funcții publice.

L-a angajat pe cel care i-a dat o moșie

Vom argumenta cele afirmate mai sus prin prezentarea unor exemple concrete. Primul caz se referă la angajarea pe o funcție în administrația pe care o conduce a fostului primar liberal al comunei Prisăcani, Constantin Chirilă. Ați înțeles bine deși este membru marcant al PNL, Chirilă a fost angajat de președintele PSD al Consiliului Județean Iași. Această angajare s-a făcut absolut pe șest fără ca opinia publică sau tinerii absolvenți de facultate care ar dori să lucreze în țară să poate avea acces la vreun anunț de selecție pentru ocuparea acestui post bine remunerat din administrație.

Chirilă i-a dat lui Popa terenuri fără licitație

constantin chirilaAvând în vedere că Maricel Popa și Constantin Chirilă fac parte în continuare din partide politice aflate în opoziție, din PSD respectiv din PNL toată lumea se întreabă de ce  actualul președinte al CJ i-a făcut acest mare serviciu fostului primar din Prisăcani. Puțină lume știe însă că  Maricel Popa avea o datorie față de Constantin Chirilă, iar acum a venit timpul să-i întoarcă niște favoruri.

Mai exact, în perioada în care era primar al comunei Prisăcani, Constantin Chirilă i-a dat lui Popa, fără licitație, vreo 30 de hectare din domeniul public pentru ca afacerile actualului președinte al CJ să prospere. După alegerile din iunie 2016, fostul primar Constantin Chirilă  a devenit șomer și Maricel Popa nu putea să-și lase prietenul la nevoie și i-a găsit o slujbă călduță la stat.

Prima dată a a zis că-și face aerodrom

Maricel Popa a luat 30 hectare din domeniul public al comunei Prisăcani prin intermediul a două firme, fiecare societate obținând prin concesionare la un preț derizoriu câte 15 hectare. Astfel, colaborarea pe plan material dintre Maricel Popa și Constantin Chirilă a demarat în anul 2011 când actalul șef al CJ s-a adresat fostului primar de la Prisăcani cu rugămintea de a-i pune la dispoziție un teren în suprafață de 15 hectare pentru construirea unui aerodrom. Se știe că Maricel Popa este pasionat și de aeronautică, iar în urmă cu câțiva ani și-a cumpărat și un avion ușor pe care îl pilotează.

Pentru avionul său dar și cu promisiunea unor investiții în domeniul aviației utilitare Maricel Popa a solicitat comunei Prisăcaniu să-i pună la dispoziție cele 15 hectare de teren. În data de 7.06.2011, Consiliul Local al comunei Prisăcani aprobă concesionarea unei suprafețe de 15  ha de teren din pășunea comunală către Asociația „Clubul Sportiv Omega Tehnoton” reprezentată de Maricel Popa. Ulterior, în data de 7.07.2011, Primăria Prisăcani reprezentată de Constantin Chirilă și Asociația „Clubul Sportiv Omega Tehnoton” au semnat contractul de concesiune nr.7.

Teren luat gratis

contract concesiune prisecani 1Conform acestui contract de concesiune Maricel Popa urma să plătească o redevență de 6.500 lei pe an adică 0,04 lei (4 bani) pe metru pătrat pe an. Două luni mai târziu, valoarea redevenței a fost mărită la 6.876 lei pe an, adică cu 376 lei. Nici până astăzi aerodromul promis de Popa nu a fost amenajat. Cu toate acestea, terenul se află în continuarea la dispoziția Asociației „Clubul Sportiv Omega Tehnoton”.

După o lună i-a mai dat 15 hectare

Cele 15 hectare luate nu i-au fost suficiente lui Maricel Popa iar în luna august a aceluiași an 2011 i-a cerut lui Chirilă să-i mai dea încă pe atât de această dată concesionar fiind firma Vitalef. Așadar, în data de 26.08.2011, Consiliul Local al comunei Prisăcani a aprobat concesionarea suprafeței de 15 hectare de teren aflat de această dată în intravilanul comunei Prisăcani în zona numită „Clinosu”. De fapt, Maricel Popa a luat prin intermediul Vitalef, terenurile pe care s-au aflat amenajarile piscicole ale fostului CAP Prisăcani. Președintele Consilului Județean Iași a luat aceste terenuri cu promisiunea de a întreține fostele amenajări piscicole (foste iazuri). Nu reușim să înțelegem ce amenajări piscicole a menținut Vitalef având în vedere că societatea încasează subvenții pentru culturi de porumb și cereale pe suprafața respectivă. Valoarea redevenței pe care o plătește anual Vitalef pentru cele 15 hectare este de 7.500 lei pe an adică 5 bani pe metrul pătrat pe an.

Plătește cu banii statului

S-a spus că Maricel Popa stăpânește aproape gratis aceste terenuri, iar acest lucru va fi demonstrat în continuare. Asta deoarece Maricel Popa plătește redevența pentru cele 30 de hectare tot cu bani încasați de la statul român. Mai exact, după cum s-a precizat și mai sus SC Vitalef SA încasează subvenție de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru cele 15 hectare concesionate în zona „Clinosu” din Prisăcani. Valoarea subvenției încasate anual de la APIA de Vitalef este de 160 euro pe hectar pe an adică 2.400 euro, circa 10.560 lei în monedă româneacă. Ori pentru cele 30 hectare de teren concesionate de la Primăria Prisecani, Asociația „Clubul Sportiv Omega Tehnoton” plătește 6.876 lei pe an iar Vitalef achită 7.500 lei pe an, în total 14.376 lei. Un calcul matematic simplu arată că Maricel Popa scoate din buzunare doar 1.000 euro pe an pentru a-și plăti cele 30 de hectare.

Conflict de interese

Dincolo de aspectul imoral al relației dintre Chirilă și Maricel Popa nu este exclus ca această colaborare să se afle și sub incidența legii penale. Mai exact, se pune întrebarea dacă nu cumva Maricel Popa, în prezent președinte al Consiliului Județean, se află în conflict de interese. Asta deoarece acesta a luat decizia de a-l angaja pe Constantin Chirilă cu care în ultimii ani s-a aflat în raporturi comerciale, direct și indirect.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în articolul 301 din noul Cod Penal.

De precizat că Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reuneșțe 28 de raioane din Republica Moldova și municipiul Bălți dar și două județe din Republica Moldova și are drept scop îmbunătățirea relațiilor de colaborare în domeniul economic și cultural între autoritățile locale din cele două state. Finanțarea proiectelor derulate de această Asociație este asigurată și din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru dezvoltare transfrontalieră. În noiembrie 2012, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a semnat un acord de cooperare cu Euroregiunea Nistru, care include țn lista membrilor regiunea Vinnița (Ucraina) și 7 raioane de pe frontiera de nord și nord-est a Republicii Moldova.

Popa: „Am pus trandafiri”

Contactat telefonic de jurnalișții 7 Est, Maricel Popa nu a vrut să ofere prea multe detalii legate de angajarea lui Constantin Chirilă. În ceea ce privește cele 30 de hectare de teren pe care i le-a dat fostul primar al comunei Prisecani, Maricel Popa a precizat că pe o bucată din suprafața respectivă a înființat o plantație de trandafiri de dulceață. Plantația ocupă însă numai 1 hectar din cele 30 ha concesionate de firmele lui Popa.

„Eu acolo am înființat pe un hectar singura plantație de trandafiri de dulceață din Moldova, trandafiri aduși din Polonia. Vă invit vineri la mine în birou să vă servesc cu dulceață de trandafiri. La anul voi înfința acolo o plantație de cireșe”, a declarat Maricel Popa, după care a închis brusc telefonul.

Fermele lui Popa au scăpat de verificări. Jităreanu rămâne director
sergiu jitareanuAnual un număr de 2.000 de fermieri din Iași încasează și cu întârziere de până la un an subvențiile deoarece plantațiile pe care le declară sunt supuse unor verificări pe teren efectuate de inspectorii APIA. Cu toate acestea, „fermele” Vitalef încasează subvenții de la APIA din anul 2013 și nu au fost verificate niciodată. De precizat că în județul Iași sunt înregistrați în jur de 20.000 de fermieri ceea ce înseamnă că 10 la sută sunt verificați anual. Mai mulți primari social-democrați au reclamat în ședințele din interiorul partidului că aceste controale sunt comandate politic iar aceste verificări au fost îndreptate tocmai împotriva unor susținători ai PSD la comanda unor șmecheri din PNL. Trebuie precizat că Jităreanu a fost director APIA Iași și în timpul guvernărilor liberale. Acestea sunt motivele pentru care mai mulți primari PSD din județul Iași i-au solicitat lui Maricel Popa să-i retragă sprijinul politic lui Jităreanu și să susțină la conducerea APIA Iași un alt membru al formațiunii social-democrate. Maricel Popa refuză să-l schimbe pe Jităreanu iar acum vedem că sprijinul pe care i-l asigură șefului APIA Iași se explică prin faptul că Vitalef a fost ocolită de controalele efectuate de APIA Iași „pe teren” la fermele subvenționate. Prin urmare, Maricel Popa îi este dator și lui Jităreanu și de aceea îi asigură sprijin să rămână la conducerea APIA Iași.

„SC Vitalef figurează în evidențele noastre  cu cereri unice de plată în perioda 2013 – 2016. Cererile depuse au fost supuse în fiecare an controalelor administrative, dar nu au fost selectate pentru control la fața locului. Stabilirea eșantionului de control pe teren are loc la nivel central unde este constituită o comisie de eșantionare aflată în subordinea directorului general”, a transmis APIA Iași printr-o adresă de răspuns semnată de Sergiu Jităreanu în urma unei solicitări transmise de redacția 7 Est.

Încă o dată se dovedește că Maricel Popa folosește funcția de președinte al PSD Iași pentru a-și proteja afacerile sau pentru a-și promova pe posturi bine remunerate prietenii și neamurile.

Încă un teren luat cu japca

Săptămânalul 7 Est a prezentat în edițiile anterioare o altă afacere cu terenuri luate gratis  de la stat de Maricel Popa, „combinație” asemănătoare cu cea prezentată mai sus. Este vorba despre terenul în suprafață de 24 de hectare aflat la marginea DN 24, șoseaua care urcă pe dealul Bucium și leagă Iașul de județul Vaslui. Popa a pus mâna pe platoul întins de teren situat chiar lângă Stâna Poieni în anul 2010. Tot SC Vitalef SA despre care trebuie să reamintim că este o fostă societate de stat preluată de Maricel Popa a făcut o oferte de preluare a suprafeței. Oferta a fost făcută la Consiliului Local Comarna. SC Vitalef SA a transmis autorităților comărnene că se angajează să preia sarcina înființării unei livezi pe suprafața respectivă.

05„Subscrisa Vitalef SA, reprezentată legal prin Mihaela Popa (soția lui Maricel Popa-n.r), exprimă intenția a ne asocia în participațiune cu numitul Crăciun  Petru din comuna Comarna pentru suprafața de 22 hectare, teren amplasat în punctul Stâna Poieni, în vederea înființării unei plantații de pomi fructiferi, terenul aflându-se în repaus. Vă informăm că societatea noastră dispune de specialiști, utilajele necesare, sursele financiare iar producția preluată va fi prelucrată în cadrul societății noastre care are ca obiect de activitate prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor”, se arată într-o adresă pe care SC Vitalef SA a trimis-o Consiliului Local Comarna la data de 15.03.2010.

Imediat după aceea, SC Vitalef SA a semnat contractul de concesionare a terenului de asemenea la un preț derizoriu. Vitalef trebuie să plătească o redevență de 1.000 euro pe an adică 0,04 eurocenți pe metru pătrat. Bineînțeles livada promisă de Maricel Popa nu a fost înființată nici până astăzi. Potrivit unor surse Maricel Popa păstrează acest teren pentru realizarea unor investiții imobiliare.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments