Românii “investesc” în ţigări şi băutură de 25 de ori mai mult decât în educaţie

0
311

Muncim în fiecare lună, în mare parte doar pentru a ne plăti taxele şi pentru a supravieţui, asta reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), legate de cheltuielile românilor în al patrulea triemstru din 2016. De asemenea, la nivel de familie, dăm mai mulţi bani pe băutură şi tutun decât pe haine şi încăltăminte, de două ori mai mult decât pe sănătate, de 4 ori mai mult decât pe cultură și recreere și de 25 de ori mai mult decât pe educaţie.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul IV 2016, 3085 lei pe gospodărie şi 1168 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în schimb, în medie, de 2692 lei  lunar pe gospodărie (1019 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul  veniturilor totale.

Deși diferenţa de cheltuieli dintre mediul urban și cel rural este de peste 300 de lei, proporţia plăţilor obligatorii lunare se menţine foarte bine, și este la fel de usturătoare pentru noi. Mai mult, ne rămân atât de puţini bani încăt nu prea avem de investit, mai nimic. Adică din 1000 de lei cheltuieli lunare, la investiţii se duc doar 2 lei (0,2% din cheltuieli). Când vorbim de investiţii ne referim la cele destinate  pentru  cumpărarea  sau  construcţia de locuinţe, cumpărarea de  terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei sau cumpărarea de acţiuni.

Dacă ne uităm la cheltuielile unei familii tipic românești, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Astfel că, din cei 2692 de lei cheltuiţi lunar de o gospodărie, 71,4% (1922 lei) sunt cheltuieli de consum, 0,2% se duc pe investiţii (5,4 lei), 118 lei sunt cheltuieli de producţie, iar 533 de lei sunt impozite şi alte contribuţii, restul de 113 lei reprezintă alte cheltuieli.

Aprofundând cheltuielile de consum (cei 1922 de lei), se va observa că 34,8% se duc pe mâncare şi băuturi nealcoolice (aproape 670 de lei). Adică dăm pe mâncare şi băuturi cu aproape 150 de lei mai mult decât dăm pe taxe. Per total, taxele şi mâncarea reprezintă 45,5% din cheltuielile unei familii, în fiecare lună.

Pe alcool şi tutun se duc lunar 154 (8%) de lei , iar faptul cel mai trist este că pe aşa ceva cheltuim mai mult decât dăm pe îmbrăcăminte sau încălţăminte, unde alocăm doar 144 lei (7,5%). De asemenea, nici sănătatea nu este prioritară când vine vorba de cheltuieli pentru că aici consumăm şi mai puţin decât dăm pe băutură şi tutun (88,4 lei). Recreerea şi cultura reprezintă un segment şi mai mic de cheltuieli (3,9%), aici investind doar 75 de lei lunar.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments