Primăria Iaşi a eşuat în tentativa de a reabilita Palatul Braunstein cu fonduri europene. Proiectul a fost respins de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ARDNE), dar municipalitatea vrea să depună contestaţie. ADRNE nu a prins proiectul la finanţare din cauza unor probleme de natură tehnică. În continuarea Palatului Braunstein, în perioada comunistă a fost amenajat un imobil de locuinţe, iar locatarii acestui bloc de pe bd-ul Ştefan cel Mare au acces în clădire doar prin incinta monumentului istoric.
„Pentru acest acces s-a comandat o expertiză tehnică dacă se poate găsi şi altă intrare pentru locatarii de la etajul 1. Expertul s-a pronunţat într-o oarecare manieră, din punctul nostru de vedere nu există neapărat o incompabilitate legată de faptul că aceşti locatari ajung prin scara muzeului pentru că, în cele din urmă, activitatea muzeală nu începe din spaţiul de la parter“, a susţinut primarul Iaşului.
Edilul şef a precizat că Primăria va depune contestaţie la decizia ADRNE şi a subliniat că pot fi create sisteme de monitorizare permanente care să permită accesul locatarilor şi care să asigure integritatea monumentului istoric.
În acelaşi timp, primarul a precizat că municipalitatea nu va renunţa la proiectul prin care se cerea o finanţare de 21.998.322 lei (cu TVA). În acest sens, prin bugetul local pe 2017, a fost deja aprobată o sumă de 8 milioane lei pentru începerea lucrărilor de consolidare.
„Dacă va trece contestaţia, intrăm pe procedura de finanţare europeană, dacă nu va trece, rămânem pe finanţarea proprie“, a mai spus primarul Iaşului.
Soluţiile arhitecturale şi tehnice alese urmăresc consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, – refacerea finisajelor interioare şi exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influenţe art-nouveau de la începutul secolului XX, înlocuirea şarpantei şi implicit a învelitorii, fapt ce conferă posibilitatea amenajării unui spaţiu expoziţional în podul imobilului, aşa cum a fost gândit în 1915, recompartimentarea interioară, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor interioare sanitare, termice şi electrice, precum şi reabilitarea termică a clădirii prin executarea unei anvelope interioare.