Apopi, hăituit! Firma furnizoare de gaz, în război cu ANRE

0
2092

Controversatul om de afaceri Gheorghe Apopi, patronul cunoscutei firme Apopi&Blumen, cel care a fost condamnat în 2013, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, pentru că i-a oferit 15.000 de euro șpagă avocatei Lilieana Cremenițchi, soție de judecător,  în vederea influențării unui proces, a intrat din nou în morișca instanței, de această dată într-o cauză civilă. În urma unui control al ANAF și ANRE, societatea Apopi&Blumen a fost sancționată cu o amendă de 50.000 de lei, pentru încălcarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale. Firma afaceristului a fost acuzată că nu a încheiat tranzacții la vedere pe piețele centralizate de gaze naturale din România, în mod transparent, legal și corect. În replică, milionarul consideră că inspectorii ANRE au săvârșit un abuz și le cere magistraților să-i anuleze amenda ori să o înlocuiască cu un avertisment.

Necazurile se țin lanț de firma Apopi & Blumen, ce aparține afaceristului ieșean Gheorghe Apopi, cel devenit “celebru” în târg prin faptul că ar fi influențat-o pe avocata Lilieana Cremenițchi, soția judecătorului Radu Cremenițchi, ca să facă trafic de influență în vederea rezolvării unui dosar. Mai precis, milionarul a fost sancționat drastic cu o amendă în valoare de 50.000 de lei, de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru că ar fi încălcat Legea 123/2012 privind Metodologia de stabilire a obligației producătorilor și furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacții transparente și corecte pe piețele centralizate de gaze naturale din România.

Controlul ANRE, finalizat cu o amendă usturătoare

În urma unui control efectuat anul trecut de către Direcția Generală Piață Gaze Naturale, Prețuri și Tarife Reglementate, din cadrul ANRE, inspectorul Mircea Ursache a constatat că în perioada ianuarie – decembrie 2015, Apopi&Blumen nu a încheiat tranzacții legale pe piețele centralizate din România, pentru o cantitate de 9.791,847 Mwh, reprezentând 30% din cantitatea de 32.639,491 Mwh, cantitatea totală stabilită de ANRE că ar fi fost comercializată în anul respectiv. Mai mult, firma cu pricina a fost acuzată că nu a îndeplinit contractul de mandat încheiat cu SC Gazmir SRL Iași, pentru cantitatea stabilită de ANRE la nivelul de 9.548,645 Mwh.

“La data de 1 ianuarie 2016, Apopi&Blumen nu avea încheiată nici o tranzacție pe piețele centralizate, nici direct, nici prin intermediul unui alt furnizor licențiat de gaze natural și împuternicit de aceasta, în baza unui contract de reprezentare”, susțin reprezentanții ANRE.

La finalul controlului, firma lui Gheorghe Apopi a primit o amendă de 50.000 de lei, jumătate din sumă, respectiv 25.000 de lei fiind achitată rapid de către patron.

“Apopi & Blumen nu a periclitat în nici un fel piața gazelor naturale”

Nemulțumit de sancțiune, omul de afaceri a contestat procesul-verbal al ANRE la Judecătorie. Bărbatul a solicitat anularea amenzii și restituirea banilor , ori, în cel mai rău caz, înlocuirea acesteia cu un avertisment.

“Constatările ANRE sunt greșite, nu corespund realității. În primul rând pentru 2015, firma Apopi&Blumen nu a avea obligația de a tranzacționa gaze naturale pe piața centralizată. Anterior datei de 15 noimebrie 2014, între SC Apopi&Blumen SRL și SC Gazmir SRL a fost încheiată o convenție fermă de preluare gaz natural iar încălcarea obligațiilor contractuale negociate ar fi adus prejudicii ambelor entități. Cantitatea de gaze naturale transmisă societății Gazmir, în baza mandatului,  a fost achiziționată în baza unor contracte încheiate urmare a licitațiilor organizate de Bursa Română de Mărfuri prin mandatarul Nova Power & Gas, conform contractului de mandate încheiat pe 20 martie 2015. Considerăm că obligația de tranzacționare pe piețele centralizate a fost îndeplinită prin încheierea contractului de mandat. Nu am periclitat în nici un fel piața gazelor naturale. La volumele de tranzacții pe care le are firma noastră aceasta abia reușește să funcționeze pe piața concurențială, nefiind suficient de dezvoltată pentru a fi un concurent viabil ”, susține juristul firmei Apopi&Blumen.

Apopi: “Este un abuz al ANRE”

Mai mult, milionarul Apopi dă vina pe situația neplăcută în care se află societatea sa pe mandatarul Nova Power & Gas, care ar purta întreaga răspundere juridică.

“Avînd în vedere faptul că 30 la sută din cantitatea totală destinată pieței concurențiale a fost tranzacționată de furnizorii Apopi&Blumen și Gazmir, prin preluarea acestei cantități de la Nova Power &Gas, care la rândul ei a achiziționat-o de pe piețele centralizate din România, rezultă că noi am preluat gaze de pe aceste piețe centralizate, în baza contractului de mandat. Considerăm că mandatarul Nova Power este cel în culpă pentru neîndeplinirea mandatului și poartă întreaga răspundere juridică. Societatea noastră este și la acest moment dependentă comercial de partenerul Gazmir Iași. Nu avem capacitatea financiară de a achiziționa gaze naturale direct de pe piețele centralizate unde cumpărarea gazelor se face cu plata în avans, înainte de livrare ”, mai arată juristul Octavian Balahur.

Contactat telefonic pentru a oferi lămuririle necesare, milionarul Gheorghe Apopi a aruncat batista pe țambalul celor de la ANRE.

“Nu pot să vă dau detalii despre acest dosar. Intru imediat într-o ședință de lucru la firmă. Din punctul meu de vedere, consider că ceea ce au făcut inspectorii ANRE  reprezintă  un abuz”, a conchis ferm patronul SC Apopi & Blumen.

ANRE: “Fapta a fost săvârșită cu vinovăție”

De partea cealaltă a baricadei, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, au solicitat Judecătoriei, într-o întâmpinare, respingerea plângerii depuse de patronul SC Apopi & Blumen SRL, precum și menținerea sancțiunii aplicate.

“Firma respectivă nu a încheiat nici o tranzacție pe piețele centralizate. Fapta a fost săvârșită cu vinovăție, fiind recunoscută chiar de petentă. S-a constatat că, în perioada ianuarie – decembrie 2015, Apopi nu a încheiat nici o tranzacție pe piața centralizată, nici direct și nici prin intermediul unui alt furnizor licențiate de gaze naturale, încălcând astfel Legea energiei electrice și a gazelor natural. Apopi & Blumen a ignorant legislația în vigoare”, a precizat juristul ANRE, Anne Marie Riling.

Condamnat într-un răsunător dosar de corupție

În urmă cu aproape cinci ani, milionarul Gheorghe Apopi a fost implicat într-un răsunător caz de corupție care a zguduit sistemul de justiție ieșean. Conform anchetatorilor, avocata Lilieana Cremenițchi, soţie de judecător (decedat între timp) la Curtea de Apel Iaşi, a luat bani de la oameni de afaceri promiţându-le că va interveni pe lângă foştii colegi ai soţului.

Femeia a fost acuzată de procurorii anticorupţie că ar fi cerut 15.000 de euro chiar de la patronul Apopi & Blumen, promiţându-i acestuia că va interveni pe lângă un complet de judecată pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un litigiu în care era implicat. În motivarea sentinței, judecătorii au explicat condamnarea lui Gheorghe Apopi prin faptul că acesta ar fi influenţat-o pe Lilieana Cremeniţchi să facă traficul de influenţă, dar şi că i-ar fi atras în afacerea infracţională pe alți doi inculpați, respectiv Nicolae Hogaş, un director al său, şi pe Dragoş Dascălu, director al Viarom Construct. Și aceștia din urmă au fost pedepsiţi cu câte doi ani de închisoare, cu suspendare, printr-o decizie rămasă definitivă şi irevocabilă aparținând ÎCCJ.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments