Surse judiciare au dezvăluit în exclusivitate pentru 7Est care sunt pistele pe care le urmăresc procurorii DNA în ancheta demarată în urmă cu câteva zile la Consiliul Județean și la Direcția de Admnistrare a Drumurilor Județene (DADJ).
În urma perchezițiilor care au avut loc luni dimineață, procurorii DNA au ridicat, printre altele, tahografele montate pe camioanele cu care firmele lui Cornel Brânză, patronul Ted Construct, a cărat piatra.
Totodată, oamenii legii ar fi efectuat percheziții și la un expert tehnic, la serviciile căruia au apelat atât auditorii Consiliului Județean cât și proiectanții și firmele care au reparat drumurile județene.
Transporturi fictive? Camioanele nu au ieșit din bază
DNA a ridicat tahografele montate pe mai multe camioane, aflate în auto-baze împrăștiate în județ. Tahograful este aparatul destinat pentru a fi montat pe un autovehicul cu scopul indicării și a scrierii automate a datelor referitoare la cursa și timpul de lucru al fiecărui conducător auto. Altfel spus, tahograful înregistrează data și ora la care autovehiculul a început cursa, durata și distanța traseului parcurs, precum și timpii de staționare. Mai precis, anchetatorii vor stabili cu precizie dacă acele camioane au transportat sau nu piatră, așa cum se arată în documentele în baza cărora Consiliul Județean a efectuat plățile către firmele de reparații drumuri. Există suspiciunea că mașinile nici măcar nu au ieșit din bază și că transporturile pentru care s-au făcut plăți sunt de fapt fictive.
Lupul paznic la oi! Expertul tehnic, pe mână cu drumarii
Conform acelorașI surse, procurorii DNA au decins șI la biroul unui expert tehnic autorizat. Este vorba de prof. univ. dr. ing. Vasile Boboc, expert tehnic autorizat și cadru didactic la Univeristatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
Acesta a efectuat expertize tehnice atât la cererea auditorilor Consiliului Județean Iași, care au controlat calitatea drumurilor reparate de firmele lui Cornel Brânză, cât și pentru firmele de reperații sau proiectări de drumuri. Parctic, acesta ar fi încasat bani atât de la instituția care a efectuat controlul cât și de la drumari, adică cei care ar fi trebuit să fie controlați.
“Domnul Boboc încasa câte 100 de milioane de lei doar pentru o ștampilă. Nici nu se uita pe proiectele pe care trebuia să le verifice”, susține un proiectant de drumuri.
Expertul tehnic a fost contactat de 7Est, însă acesta s-a arătat foarte surprins și speriat și a refuzat dialogul când a aflat că este intervievat de presă.
”Da, eu sunt, dar nu… Nu pot vorbi. Căutați-mă mâine”, a spus telefonic Vasile Boboc.
DNA, pe urmele lui Brânză
După descinderile de marțI dimineață, atât DNA cât și Consiliul Județean au emis două comunicate. Comunicatul DNA este sărac în informații, având în vedere stadiul incipient în care se află cercetările, însă cel al Consiliului Județean indică limpede că ancheta vizează lucrările fecetuate de firmele lui Cornel Brânză, Ted Construct și Con Ted Company.
CJ arată că au fost ridicate documente cu privire la contracte de execuție a lucrărilor de întreținere a drumului judetean 248 A (Iași-Voinești-Țibănesti) încheiate cu firma SC CON TED COMPANY, contracte de servicii și întreținere curentă a drumurilor pe timp de iarnă. Potrivit comunicatului CJ Iași, contractul avea ca obiect „Lucrări de întreținere pe timp de vară la drumurile județene pentru perioada 2015-2016.
CJ mai susține că procurorii DNA au ridicat inclusiv corespondența cu firmele SC Eviro SRL, SC CON Ted Company și SC Ted Company. De asemenea se mai arată că au fost vizate și documentele cu privire la acțiunile de Audit Public Intern dispuse de președintele Consiliului Județean, referitoare la lucrările de întreținere la drumul județean 248A precum și la acțiunea de Audit a CJ pentru „Lucrări de întreținere pe timp de vară a tronsonului de drum DJ 282 limita Iași-Movileni-Gropnița”.
„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2016-2017. În cursul zilei de 16 mai 2017, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 15 locații, situate în județele Iași și Suceava, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul DNA.
Tudor LEAHU