Iașisting, în picaj! Viorel Blăjuț, blocat de un bilet la ordin

0
643

Incident bancar la limita penală pentru fostul parlamentar de Bahlui, Viorel Blăjuț. Din cauza unui bilet la ordin emis drept garanție pentru o cunoscută firmă recuperatoare de credite, Thyssen Krupp, patronul Iașisting a intrat “în clinci” cu Libra Bank care s-ar fi grăbit să raporteze incidentul și să-l înscrie rapid în CIP (Centrala Incidențelor de Plăți).

Din cauză că a plătit cu întârziere un bilet la ordin declarat inițial neacoperit și refuzat la plată din lipsă de lichidități, cunoscutul om de afaceri Viorel Blăjuț, patronul Iașisting, a intrat într-un conflict juridic deschis cu Libra Bank. În urma unei înțelegeri cu reprezentanții firmei de recuperare credite Thyssen Krupp, cu care încheiase anterior un contract de vânzare-cumpărare, SC Iașisting SRL, reprezentată de administrator Mirela Elena Sude, mâna dreaptă a afaceristului, a fost emis drept garanție a plăților și a decontărilor, o filă cec. Ca atare, documentul a fost lăsat ca și garanție fiind completat ulterior de către reprezentanții societății furnizoare și introdus apoi la plată către instituția bancară Libra Bank. Numai că, socoteala de acasă a lui Blăjuț, nu prea s-a potrivit cu cea din târg. Pe motiv că în perioada 9 martie 2016 – 9 martie 2017, Iașisting s-a aflat în interdicție bancară, cecul cu pricina ar fi fost respins și declarat ca neacoperit.

Incidentul bancar a fost înregistrat la CIP

Conform regulamentului BNR, reprezentanții instituției bancare au anunțat incidentul la CIP (Centrala Incidențelor de Plăți), punându-l într-o postură mai mult decât delicată pe fostul parlamentar. Pe parcursul incidentului, Blăjuț s-a grăbit să plătească repede datoria către Thyssen Krupp , însă incidentul de plată a rămas consemnat în scripte, provocându-i eventuale probleme în afaceri ex-deputatului ieșean. Pentru a anula incidentul de plată, afaceristul a acționat în judecată atât firma recuperatoare de credite, Thyssen Krupp, cât și Libra Bank, solicitând în justiție anulareadocumentului. Mai mult, Blăjuț, prin intermediul Societății de Avocați Iacob & Asociații, le-a cerut judecătorilor să-i oblige pe reprezentanții Libra Bank să solicite la CIP, ștergerea definitivă a incidentului plății.

Iașisting:  “Debitul a fost achitat”

Într-o sesizare transmisă Judecătoriei Iași, avocata Irina Iacob, cea care reprezintă interesele SC Iașisting SRL, solicită anularea incidentului de plată arătând că administratorul statutar al firmei ar fi luat rapid toate măsurile legale care se impun pentru achitarea contravalorii filei cec.

“Reprezentanții Iașisting au cerut printr-un e-mail trimis celor de la Thyssen Krupp, ca să nu introducă cecul respectiv, urmând a se proceda rapid la achitarea sumei datorate în altă modalitate. I s-a răspuns însă ulterior că cecul nu poate fi retras dat fiind faptul că acesta este deja plecat pe circuitul bancar. Situația lipsei disponibilului bancar s-a datorat unei popriri înființate de către un executor astfel încât toate sumele pe care firma Iasișting le-a încasat la acel moment sunt poprite la dispoziția executorului. Administratorul Iașisting a comunicat ulterior către Thyssen Krupp că a efectuat plata datoriei în valoare de 28.314,34 de lei și a cerut retragerea cecului emis ca și garanție”, a precizat, avocata Irina Iacob, în contestație.

BCR, mână liberă pentru recuperarea a 5,3 milioane euro

De altfel, din dispoziția executorului judecătoresc Cristian Gheorghe Nicolăiță Lupu reiese faptul că, la stăruința creditorului BCR, ca urmare a unei încuviințări silite, s-a dispus înființarea popririi pentru suma de 25.049.923,65 lei, echivalentul a 5.247.198,01 euro, asupra conturilor bancare ale lui Viorel Blăjuț, printre care s-a aflat evident și cele aflate la Libra Bank. Pe parcursul discuțiilor între părți, reprezentanții firmei de recuperare credite Thyssen Krupp le-au spus celor de la Iașisting că nu mai pot retrage cecul cu pricina. În replică, juriștii de la Libra Bank Iași au menționat că instituția bancară pe care o reprezintă doar și-a făcut datoria și a respectat regulamentul BNR, anunțând imediat incidentul de plată la CIP. Într-o sesizare adresată magistraților, Libra Bank cere respingerea acțiunii inițiate de avocații Iașisting. Potrivit legii, pentru cecurile emise fără autoritatea trasului, cele refuzate la plată din lipsă totală sau parțială de disponibil, cecurile cu date false, cei care se fac responsabili sunt pasibili de amenzi consistente cuprinse între 5000 și 100.000 de lei, sau chiar la pedepse cu închisoarea, de la 6 luni, la 1 an, în cazul în care fapta constituie un delict sancționat.

Nicu SAMSON

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments