Ploconul subprefectului Abălași: teren de vilă pe malul lacului

0
814
  • Bogdan Abălași și-a tras teren pentru vilă cu un euro pe metru pătrat, pe malul lacului Aroneanu, într-o zonă de vis aflată la numai câteva minute distanță de centrul Iașului 
  • Cetățenii din comună au sesizat prefectura în legătură cu faptul că terenurile din zonă s-au atribuit ilegal, dar instituția i-a trimis pur și simpu la plimbare 
  • Printre beneficiari se numără și șmecheri cu relații printre ofițerii DGA instituția care a cercetat afacerea dar și artiști și oameni de afaceri @ Documentul prin care Abălași și-a luat terenul a fost semnat chiar de primarul comunei Aroneanu, Benone Moruzi

Începem astăzi o serie de dezvăluiri despre o afacere care s-a făcut pe ascuns și de care au beneficiat numai câțiva șmecheri din Iași. Este vorba despre o afacere prin intermediul căreia primarul comunei Aroneanu, Benone Moruzi pare să-și fi asigurat și spatele deoarece printre beneficiari se numără în primul rând subprefectul Bogdan Abălași, unii șmecheri care au conexiuni puternice printre cei care activează în structurile de luptă anticorupție, dar și oameni de afaceri, artiști celebri. Am făcut această precizare deoarece atât Prefectura Iași cât și Direcția Generală Anticorupție au fost sesizate în legătură cu această afacere și nu au găsit nici un fel de nereguli. Această afacere se referă la faptul că unii norocoși ai sorții au reușit să obțină teren pentru a-și face casă într-o zonă de vis, înconjurată de ape și păduri, aflată de asemenea foarte aproape de centrul Iașului plătind pentru aceste suprafețe sume infime. Astfel, în timp ce unii ieșeni se chinuie cu rate la bănci plătind și 100 de euro pe metrul pătrat pentru a cumpăra terenurile pe care și-au construit sau și-au ridicat casele, la Aroneanu, primarul Moruzi a dat cui a vrut teren cu un 1 euro pe metrul pătrat.

Afacere ilegală din start

Fără să țină cont de faptul că mai mulți cetățeni din Șorogari s-au opus desființării pășunii, dar și de faptul că legea interzice acest lucru, în anul 2014, primarul Benone Moruzi decide să scoată suprafața din domeniul public, să o parceleze și să-și “închiaburească” prietenii și cunoștințele.Terenul în suprafață de peste 4 hectare se află la intrarea în satul Șorogari, pe malul iazului Aroneanu, pe partea stângă a drumului care intră în localitate. Când ne-am referit la faptul că legislația interzice acest lucru am avut în vedere Ordonanța de Urgență nr.13/2013 privind administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, care precizează la articolul 5 că este interzisă „scoaterea definitivă și temporară din circuitul agricol a pajiștilor”.

Fără să țină cont de acest lucru, pe data de 6 iunie 2014, primarul Benone Moruzi inițiază Hotărârea nr. 60 a Consiliului Local Aroneanu care se referă la aprobarea „studiului de oportunitate, caietului de sarcini și a raportului de evaluare pentru concesionarea loturilor de teren din intravilanul satului Șorogari, comuna Aroneanu în vederea construirii de locuințe individuale”.

Terenul a fost împărțit astfel în 61 de loturi, iar parcelele au fost concesionate sau vândute la prețuri foarte mici.

Primul beneficiar: subprefectul Abălași

Având în vedere că HCL 60/2014 a Consiliului Local Aroneanu se referă tocmai la schimbarea destinației terenului pe care se afla pășunea satului, prima instituție care avea obligația să se sesizeze în legătură cu încălcarea dispozițiilor legale era chiar Prefectura județului Iași. Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care sesizează unele încălcări ale Legii în actele administrative emise de primării, prefectura este obligată să solicite  anularea acestora pe calea instanței. În cazul „loturilor de vilă” repartizate de Moruzi pe malul Iazului Aroneanu, acest lucru nu s-a întâmplat. Însă, unul dintre primii beneficiari ai „loturilor de vilă” este tocmai subprefectul Bogdan Abălași.

„Am făcut mai multe sesizări și la prefectură și la instituțiile anticorupție și nu s-a întâmplat nimic. După aceea am aflat că și domnul subprefect Abălași a luat teren aici pe pășunea satului, deci am făcut sesizare degeaba. Am fost audiați și la Direcția Generală Anticorupție, dar tot degeaba. Pentru a desființa pășunea comunală, primarul Benone Moruzi a luat niște semnături de la niște indivizi, niște asistați social care nici măcar nu dețin animale”, a spus Constantin Dimitriu, uconstantin dimitriun cetățean din satul Șorogari.

Prefectura i-a trimis la plimbare

De precizat că cetățenii nu au sesizat numai nergulile legate de modul în care s-au dat loturile de teren și au adus la cunoșțința autorităților și alte fapte despre care erau convinși că reprezintă niște abuzuri. Au făcut aceste sesizări după ce și-au prezentat nemulțumirile în primul rând în fața primarului Benone Moruzi care i-a ignorat în totalitate. Cu toate acestea, prefectura care era condusă în perioada respectivă și de Abălași i-a trimis înapoi la primărie. Adică, prefectura a desemnat Primăria Aroneanu să răspundă sesizării făcute de cetățeni fără să dispună verificări suplimentare sau să sesize la rândul său alte instituții așa cum a procedat în alte situații. Cu alte cuvinte, prefectura i-a turnat pe petenți la persoana vizată de sesizare și nu a făcut nimic. O rețetă simplă pentru a ascunde sub preș o asemenea afacere.

Abălași: „Plătesc mult, un euro pe metru pătrat”

Contactat telefonic, subprefectul Bogdan Abălași a spus că nu știe nimic despre sesizarea cetățenilor din Aroneanu adăugând însă ce este nemulțumit de faptul că plătește foarte mult pentru cei 804 metri pătrați pe care i-a luat pe malul lacului Aroneanu.

„Să știți că eu am luat terenul la licitație, plătesc o concesiune de 1 euro metrul pătrat pe an. E foarte mult, nu-i nici o afacere. În legătură cu sesizările cetățenilor din Șorogari, eu nu știu nimic. Vă rog să faceți o adresă oficială la prefectură prin care solicitați lămuriri și o să vă răspundem”, a spus Bogdan Abălași.

Șmecheri cu relații la DGA

Săptămânalul 7 Est a solicitat în mod oficial Primăriei comunei Aroneanu să transmită lista completă cu cele 61 de persoane care au concesionat sau au cumpărat loturi de teren pe malul lacului. Primăria nu a răspuns încă, iar primarul Benone Moruzi a refuzat să discute cu jurnaliștii 7 Est despre această chestiune. În orice caz, jurnaliștii 7 Est au aflat prin metode specifice investigațiilor de presă o bună parte dintre beneficiari, printre aceștia numărându-se oameni de afaceri, artiști, avocați, lichidatori și directori de instituții de stat. Facem precizarea cu această ocazie că o parte au concesionat terenul cu 1 Euro pe metrul pătrat, iar restul au cumpărat „lotul” (între 500 și 800 mp) cu 25 de euro pe metrul pătrat, în rate lunare eșalonate pe 4 ani.

adresa primaria aroneanu 2

În ediția de astăzi vom adăuga, din lista beneficiarilor, numele unor persoane care au legătură cu Direcția Generală Anticorupție, instituția care a fost de asemenea sesizată în legătură cu ceea ce se întămplă la Aroneanu. Astfel, printre beneficiari se numără și Adriana Bunduță, soția lui Paul Bunduță, un personaj care a avut calitatea de denunțător în mai multe dosare instrumentate de Direcția Generală Anticorupție  tocmai prin prisma unor relații de prietenie pe care le are cu unii ofițeri de poliție judiciară care lucrează la această instituție. De exemplu, Bunduță are calitatea de deunțător în dosarul de la Rutieră care s-a lăsat în final cu achitarea în justiție a polițiștilor care erau acuzați de luare de mită. Printre beneficiarii loturilor de la Aroneanu se numără și soția sa Adriana Bunduță, care a concesionat pe data de 11.08.2014, adică imediat după ce a început „repartizarea” loturilor, o suprafață de 506 mp, la un preț 1 euro metrul pătrat reprezentând taxa de concesiune anuală. Potrivit unor surse, printre beneficiari se mai numără și rude sau alți prieteni ai lui Bunduță dar aceste aspecte vor face obiectul unor dezvăluiri din edițiile viitoare.

Constantin MAZILU

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments