- Autoritățile solicită că Rotariu să răspundă din nou cu averea personală pentru țepele pe care le-a tras
- La Universitatea de Agronomie Rotariu a tras o țeapă de 15 miliarde lei vechi
- Gaura totală lăsată de patronul Doner Kebab se apropie de 2 milioane de euro
Din țeapă în țeapă, așa se derulează afacerile acestui individ. Grav este că din cauza acestor țepe se aleg cu pagube instituții publice, iar prejudiciile contabilizate au început să se ridice la sume de ordinul milioanelor de euro. Astfel, recent a ieșit la lumină faptul că Mircea Rotariu, cunoscut ca și patron al Doner Kebab, a lăsat o gaură considerabilă în bugetul Direcției Regionale de Finanțe dar și al Universității de Științe Agricole Ion Ionescu de la Brad. Din aceste motive, autoritățile, în special Fiscul, solicită judecătorilor să aprobe cererea de executare silită a averii lui Rotariu astfel încât să fie recuperate pagubele. Cererea a fost depusă prin intermediul lichidatorului firmei care a țepuit cele două instituții publice și anume OMR Grup Development SRL.
„Apreciem că toate cauzele care au dus la apariția stării de insolvență sunt imputabile administratorului statutar al societății debitoare în persoana domnului Rotariu Nicolaie Mircea”, a arătat lichidatorul în cererea depusă.
De precizat că cererea a fost depusă prin procedura de „angajare a răspunderii patrimoniale” prevăzută de legislația insolvenței. conform acestei proceduri admnistratorii firmelor care au condus în mod fraudulos afacerile societăților comerciale trebuie să răspundă cu averea personală pentru prejudiciile aduse partenerilor de afaceri și celorlalți creditori.
Le-a tras țeapă studenților
Este lesne de înșeles că suma revendicată de Fisc, adică 5.205.505 lei, reprezintă taxe și impozite neachitate către bugetul statului.
Într-una din edițiile anterioare, săptămânalul 7 Est a dezvăluit modul în care Rotariu a reușit să fure pur și simplu din bugetul și patrimoniul Universității de Agronomie. Instituția de învățământ superior a formulat și o plângere penală împotriva lui Rotariu, acesta fiind acuzat de furt și distrugere. Totul a plecat de la faptul că OMR Grup Development a câștigat o licitație pentru construirea și dotarea unui cămin studențesc. Pe lângă faptul că nu a reușit să termine lucrarea, lăsând-o de izbeliște, Rotariu a dispărut cu tot cu obiectele cu care trebuia dotat căminul fiind vorba în special de echipamente electronice și electrice (televizoare, mașini de spălat etc). În speranța că va reuși să recupereze măcar o parte din bani, Universitatea de Agronomie s-a înscris în tabelul creditorilor firmei OMR Grup Development SRL cu cu 1.566.754 lei, creanța fiind acceptată în totalitate.
Rotariu este la a doua faptă
Alți creditori ai firmei sunt SC Otis Lift SRL-216.869 lei, SC Retail Development Invest SRL-65.728 lei. Astfel, valoarea totală a datoriilor firmei este de 7.192.546 lei, adică circa 1,6 milione euro. Să reamintim că recent magistrații ieșeni au pronunțat deja o hotărâre de executare a averii lui Rotariu prinn procedura de angajare a răspunderii. Astfel, s-a decis executarea averii lui Rotariu pentru plata datoriilor OMR Instalații SRL paguba pusă în cârca patronului fiind de 554.995 lei. În momentul în care a dat faliment OMR Instalații avea datorii de 5.480.983 lei dar judecătorii au decis că Rotariu trebuie să răspundă cu averea doar pentru 10 la sută din valoarea creanțelor adică pentru 554.995 lei sumă precizată și mai sus.
„După cum rezultă din actele dosarului, la data de 31.12.2012 societatea dispunea de active imobilizante în valoare totală de 857127 lei din care creanțe de recuperat în valoare de 302.132 lei, stocuri în valoare de 113.537 lei și disponibilități bănești de 441.458 lei. Aceste active nu au fost predate administratorului judiciar, iar pârâtul, deși neagă că și le-ar fi însușit nu oferă nici o justificare cu privire la motivul acestei nepredări. De aceea instanța apreciază că sunt întrunite condițiile cerințele răspunderii civile speciale prevăzute pentru administratorul societății falite și admite în parte cererea în sensul că îl va obliga să acopere pasivul neacoperit al debitoarei însă numai până la concurența sumei dovedită a fi nejustificată de pârât adică respectiv 554.995 lei, stocuri în valoare de 113.537 lei și 441.458 lei”, se arată în sentința judecătorească prin care s-a dispus executarea averii lui Rotariu.
Această sentință a rămas definitivă la sfârșitul anului trecut. Imediat după aceea, Fiscul și lichidatorul judiciar au apelat la un executor judecătoresc care a început să pună în aplicare hotărârea, scoțând la vânzare o serie de bunuri imobile aflate în proprietatea patronului Doner Kebab. De exemplu a fost scos la vânzarea un teren în suprafață de 2.780 metri pătrați pe strada Boiangiu nr.2. Inițial terenul a fost scos la vânzare pentru suma de 400.000 euro, dar executorul a fost nevoit să scadă prețul pentru că nu s-au găsit cumpărători interesați să ofere această sumă.
Rotariu a trecut la amenințări
Contactat telefonic, Rotariu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor 7 Est. Mai mult decât atât acesta a trimis ulterior și un SMS conținând o serie de amenințări, o încercare disperată de a opri publicarea acestui articol.
Constantin MAZILU