Transilvania şi Banatul, cele mai atractive regiuni pentru investitori

0
194

Transilvania şi Banatul sunt cele mai atractive regiuni din România pentru investitorii străini, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini în colaborare cu Academia de Studii Economice.

Cele mai multe Investiţii Străine Directe (ISD) au fost atrase de regiunea Bucureşti-Ilfov (59,3% din total ISD în anul 2015), urmată de regiunile Centru (9%) şi Vest (8,1%).

Clasamentul nu suferă modificări semnificative în perioada 2008-2015, singura diferenţă fiind dată de creşterea importanţei regiunii Vest şi scăderea atractivităţii pentru regiunea Sud-Muntenia.

Regiunile Centru şi Vest sunt recunoscute pentru investiţiile străine realizate în industrie, cu precădere în cea auto, datorită proximităţii de graniţă, fapt ce reduce costurile de transport a produselor.

Raportul explică faptul că ponderea scăzută a ISD în regiunea Nord-Est apare în principal pe fondul calităţii scăzute a infrastructurii, aspect ce izolează regiunea de relaţia cu restul Uniunii Europene şi implicit de activităţile care implică transportul pe distanţe mari. De asemenea, regiunea este predominant agricolă, iar investiţiile străine în acest sector nu sunt foarte mari.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments