Turnul lui Rascenco pe ”nisipuri mișcătoare”! Bonus: două etaje fără autorizație

0
2990
  • Omul de afaceri Aurel Rascenco construiește un bloc în zona Cimitirului Evreiesc, iar lucrările sunt deja la nivelul 10
  • După cum chiar cum el declară, autorizația de construire prevede doar 6 etaje @ Locuitorii cartierului de vile Amfiteatru, ridicat peste drum, au strâns semnături și au depus reclamații la Primărie și la Inspectoratul de Stat în Construcții @ Terenul pe care se ridică acum blocuri turn prezintă “Risc geotehnic major – Categorie geotehnic/3”, conform sutdiului geotehnic realizat pe acest versant
  • Rascenco vrea să mai construiască încă 400 de apartamente în zonă, în condițiile în care accesul se face pe un drum lat de 3 metri pe care nu încap simultan două mașini @ Rascenco: “Tot ce fac este legal!”

Război imobiliar în coasta Cimitirului Evreiesc din Păcurari. Oamenii de afaceri care construiesc blocuri în zonă au fost reclamați de către locuitorii cartierului de vile Amfiteatru. Aceștia din urmă au strâns semnături și s-au înarmat cu documente, solicitând autorităților să oprească construirea blocurilor, motivând că autorizațiile de construire au fost emise ilegal. Principala țintă a proprietarilor de vile din cartierul Amfiteatru este omul de afaceri Aurel Rascenco care construiește un bloc turn. După cum lesne se poate observa, blocul lui Rascenco a crescut ca pâinea caldă până la etajul zece.

“Autorizațiile au fost emise ilegal”

Reclamația formulată împotriva oamenilor care construiesc blocuri a fost semnată de către 27 de locuitori ai cartierului Amfiteatru, toți proprietari de vile, locuințe individuale cu demisol, parter și un singur etaj.

bloc aurel rascenco 1“Începând cu anul 2015 pe parcelele de teren situate în T 60, parcela 1/2332 – vizavi de cartierul de locuințe individuale (P+1E) Amfiteatru au fost autorizate și au început lucrările pentru un număr mare de locuințe colective cu încălcarea legislației prin modificarea caracterului general al zonei (locuințe individuale D+P+1E) – blocuri – P+9 – P+5 – P+4 – P+3, având ca dezvoltatori persoanele fizice Rascenco Aurel, Bălan Nicolae, SC Fiald SRL Bacău și alte persoane fizice și societăți comerciale. Temeiul legal invocat pentru emiterea acestor autorizații privind edificarea de locuințe colective cu regim mare de înălțime față de ceva ce există construit în zonă ar fi PUZ Colina Însorită aprobat cu HCL 353/26.09.2005 pentru parcela 1/2332 având suprafața de 14,39 hectare. Autorizațiile de construire au fost emise prin încălcarea legii 190/2013 întrucât parcela 1/2332 pentru care a fost aprobat PUZ-ul a fost dezmembrată prin contracte de vânzare succesive în mai mult de trei parcele. Legea 190/2013 prevede clar: pentru dezmembrarea unui teren în mai mult de 3 parcele întocmirea unei noi documentații PUZ este obligatorie.”, se arată în reclamația celor 27 proprietari de vile.

Sute de apartamente, un singur drum lat de 3 metri

Totodată, în documentația PUZ se arată că investitorii trebuiau să realizeze pe cheltuiala lor un nou drum, deoarece în prezent accesul în zonă se face pe un drum îngust de doar 3 metri lățime. Dezvoltatorii trebuie să realizeze o nouă cale de acces către Piața Păcurari.

acces cartier“Lipsa acestora (a drumurilor – n.r.) și finalizarea celor 300 de apartamente (parte din ele date deja în folosință) crează mari probleme de circulație pe Aleea Cimitirul Evreiesc cu lățimea de 3 metri șI ștrangulată la 2,5 metri în zona Porții Evreiești”, se mai arată în reclamație.

Rascenco: “Nimeni nu mă poate obliga să fac un drum”

Omul de afaceri Aurel Rascenco susține că nu este obligat să realizeze vreo cale de acces pe cheltuiala proprie.

“Nici un PUZ nu mă obligă să fac asemenea lucru. Ei (reclamanții – n.r.) pot să invoce ce vor. Dacă primăria consideră că eu trebuie să fac ceva, să-mi comunice. Doar primăria poate să-mi impună așa ceva”, a spus Rascenco.

Etaje în plus

Pe de altă parte, Rascenco susține că blocul său respectă autorizația de construire și că imobilul său are doar șase etaje, în condițiile în care, edificiul are deja nouă nivele finalizate, iar armătura este pregătită pentru nivelul zece.

Totodată, conform autorizației nr. 563/2016, Rascenco trebuia să construiască 41 de apartamente, însă chiar el declară că imobilul va avea 56 de apartamente.

“Eu respect regimul de înălțime. Construiesc un bloc cu demisol, parter, șase etaje și mansardă. Blocul va avea 56 de apartamente. Tot în zonă, pe un teren învecinat urmează să construiesc alte 400 de apartamente”, a mai spus Aurel Rascenco.

Unul dintre semnatarii petiției este omul de afaceri Soprin Ionescu, cel care a ridicat cartierul de vile de peste drum. Acesta deține o locuință în ansamblul rezidențial Amfiteatru.

“Eu mă bucur când văd investitori, dar aici nu este vorba de persoane serioase. Spun că fac demisol, dar de fapt fac parter și etaj. Cu toții știm că demisolul este sub pământ. Ceea ce fac ei este o șmecherie…”, a declarat Sorin Ionescu.

Terenul este instabil. Risc geotehnic major!

Poate cel mai grav este faptul că suprafața pe care se ridică acum blocuri turn este extrem de instabilă și prezintă riscuri de alunecări de teren, iar o catastrofă poate avea loc în cazul unui seism.

studiu geoStudiul geotehnic realizat pentru documentația PUZ vorbește despre aceste riscuri existente chiar în cazul ridicării unor blocuri cu două și patru etaje.

“Având în vedere prevederile din normativ NP 074/2002 precum și cele din ghidul GT035/2002, s-a determinat categoria geotehnică în care poate fi încadrat sistemul construcție teren. Astfel s-a stabilit: Risc geotehnic major – Categorie geotehnic/3”, se arată în studiul geotehnic.

Același studiu indică și care sunt lucrările care trebuie realizate pentru stabilizarea versantului. Este vorba de piloni de susținere turnați la 7 – 8 metri adâncime, drenuri de preluare a apelor subterane etc.

“Au fost făcute săpături în plan vertical, dar acestea trebuiau însoție de piloni șI ziduri de susținere. Nu am văzut să se facă așa ceva”, a precizat omul de afaceri Sorin Ionescu.

Poliția Locală nu știe să numere… decât până la 6

Inspectorii Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale susțin că blocul lui Rascenco respectă din toate punctele de vedere autorizația de construire. Însă, până și un copil de grădiniță poate să numere și să constate că blocul are mai mult de șase etaje.

“Inspectorii Poliției Locale au efectuat verificări în teren și au constatat că blocul respectă autorizația de construire. Eu am încredere în colegii mei șI sunt convins că așa este”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale.

Reclamanții: Rascenco să mute blocul!

În petiția adresată Primăriei Iași și Inspectoratului de Stat în Construcții, locuitorii cartierului Amfiteatru arată că Aurel Rascenco a construit blocul pe amplasamentul pe care trebuia să fie amenajat drumul prevăzut în documentația PUZ.

În cosnecință, aceștia solicită, ca măsură de intrare în legalitate, ”reconstruirea actualului bloc P+9 etaje pe un spațiu de dincolo de stradă, respectând prevederile PUZ 353/2005 privind Hmax = 20m”.

”Amplasarea pe acel loc a blocului apreciem că a fost făcută premeditat pentru a nu mai edifica strada Valea Soarelui. Deci, a știut că strada va putea fi realizată doar prin demolarea construcției P+9 nivele ce a fost autorizată cu încălcarea POT, CUT și Hmax din PUZ 353/2005”, se mai arată în petiție.

Totodată, reclamanții susțin că blocul lui Rascenco trebuie demolat, iar resturi ale ruinelor să fie păstrate drept exemplu pentru cei care încalcă legislația în domeniul construcțiilor.

”Până și în Albania, în fiecare oraș există păstrat spațiul unui bloc demolat cu resturi de fundație – pentru a fi dovada că oricine încalcă legea așa va păți”, susțin vecinii.

Primul proprietar a fost Schrotter

Terenul pe care se ridică acum blocuri a aparținut inițial omului de afaceri Zaharia Schrotter. Acesta l-a vândut către firma Red Management Capital, aceeași care a început lucrările la ansamblul Arena din Tătărași, preluat ulterior de către Bogdan Gheorghiu. Aceeași firmă a realizat și documentația PUZ, dar ulterior a întâmpinat probleme financiare, iar băncile care au creditat compania au scos la vânzare prorietățile. După mai multe vânzări succesive, treneurile au ajuns în proprietatea mai multor afaceriști printre care și Rascenco.

Tudor LEAHU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments