- În cererea prin care se solicită magistraților ieșeni să aprobe demolarea blocului se arată că imobilul a fost ridicat pe un teren transferat în mod fraudulos către o societate comericială
- Blocul face parte din complexul Art Recidence și se află vis a vis de Gara Internațională în spatele fostei fabrici de prelucrare a lemnului
Tineri căsătoriți sau cupluri care au contractat un credit prin programul „Prima casă” pentru a-și achiziționa un apartament într-un bloc din Iași ar putea primi o veste șoc din partea justiției în perioada următoare și anume faptul că pentru imobilul în care urmau să se mute s-a pronunțat o sentință de demolare. Oricât de tragic ar suna, vorbim de o situație reală, iar discuțiile vizeaza chiar un bloc nou-nouț, cu 5 nivele și parcare subterană, situat vis a vis de Gara Internațională, pe strada Bradului nr.4, în spatele fabricii de prelucrare a lemnului. Cererea prin care se solicită demolarea imobilului a fost depusă la instanță de firma de practicieni în insolvență Master Consulting IPURL în calitate de lichidator al firmei Eminec SRL, fostul producător al lenjeriei Pogany.
Teren transferat ilegal de la o firmă la alta?
Litigiul vizează o suprafață totală de 777 metri pătrați de teren de pe strada Bradului nr.4, cea pe care a fost construit blocul cu pricina. Practicienii în insolvență desemnați de Tribunalul Sindic să se ocupe de lichidarea firmei Eminec SRL au constatat că suprafața de 777 mp s-a aflat în patrimoniul fostului producător de lenjerie până în anul 2008 când a ajuns în patrimoniul unei alte societăți comerciale nou înființate și anume Eminec Prod SRL. De altfel, noua societate înființată este controlată de același Cristinel Lefter, fostul administrator al Eminec SRL. Având în vedere această situație, lichidatorului i s-a trezit suspiciunea că terenul a fost înstrăinat tocmai pentru a nu fi vândut la cererea creditorilor Eminec care doreau astfel să-și recupereze banii cu care creditaseră firma lui Lefter. După ce l-a transferat către Eminec Prod SRL, Lefter i-a vândut terenul cu 80.000 euro lui Vasile Filip, un dezvoltator imobiliar din Iași. Acesta a cumpărat terenul prin intermediul firmei Art Residence SRL, societatea care a edificat pe respectiva suprafață blocul din fotografiile alăturate. De aceea, Master Consulting a solicitat judecătorilor de la Tribunalul Sindic să anuleze respectivul contract de vânzare-cumpărare și dispună eliberarea terenului.
„Lichidator Master Consulting IPURL chem în judecată Art Residence Development SRL pentru constatarea nulității contractului de vânzare-cumpărare subsecvent și demolarea construcțiilor edificat”, se arată într-o cerere depusă de lichidator la Tribunalul Sindic.
„S-a urmărit păgubirea creditorilor”
Transferul terenului de la Eminec SRL către Eminec Prod SRL s-a făcut prin intermediul unui proiect de divizare pus în practică în luna iunie a anului 2008. Practic este vorba despre divizarea SC Eminec SRL și înființarea Eminec Prod SRL prin preluarea unei părți din pasivul și activul primei societăți. Astfel, odată ce a fost înființată Eminec Prod SRL a preluat de la Eminec, terenul cu pricina, 80.000 lei sumă de bani disponibilă în cont dar și datorii în sumă de 73.050 lei. Lichidatorul a arătat în instanță că această divizare s-a făcut tocmai pentru ca firma Eminec SRL să rămână îngropată în datorii și fără vreo șansă de recuperare a banilor iar Lefter să se aleagă cu cele mai valoroase bunuri și să-și continue liniștit activitatea. „Solicităm constatarea nulității absolute a Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor SC Eminec SRL (cea prin care s-a aprobat divizarea-n.r) a proiectului de divizare din data de 5.06.2008 dar și a procesului verbal de predare-primire pe considerentul nebalabillității cauzei scopului în sensul că la baza acestor acte nu a fost urmărită maximizarea și valorificarea oportunităților economice ci sustragerea bunurilor de la urmărirea creditorilor”, a mai arătat lichidatorul în cererile adresate judecătorilor.
Faliment și datorii neachitate
La circa doi ani după divizare, SC Eminec SRL a intrat în insolvență, iar la scurt timp a fost pronunțat și falimentul. Valoarea datoriilor firmei este de 634.152 lei, cel mai mare creditor fiind Banca Carpatica care are de recuperat 276.115 lei, fiind urmată de Direcția Regională de Finanțe care revendică taxe și impozite neachitate în sumă de circa 190.000 lei. De altfel, insolvența societății a fost solicitată chiar de Direcția de Finanțe deoarece firma întârziase cu plata datoriilor către bugetul statului. În rapoartele prezentate creditorilor, lichidatorul a arătat că a făcut a făcut demersuri pentru a recupera terenul astfel încât să poate fi vândut pentru a fi plătite datoriile firmei.
Filip: „Sunt cumpărător de bună credință”
Pe de altă parte, atât avocații lui Lefter cât și Vasile Filip au solicitat judecătorilor să recunoască valabilitatea proiectului de divizare și a contractului de vânzare-cumpărare. Asta deoarece proiectul de divizare a fost avizat și înregistrat de Oficiul Național al Registrului Comerțului.
„Se ceartă lichidatorul cu cei de la Eminec, și-au făcut reciproc și plângeri penale. În cel mai rău caz, dacă cererea va fi admisă, firma Eminec va primi banii de la cei care mi-au vândut mie terenul”, a spus Vasile Filip.
Reamintim că Vasile Filip a fost asociat cu Adrian Șerbănoiu (cadru didactic la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi ) la firma Art Instal SRL, societate prin intermediul căreia au construit un bloc de locuințe în cartierul Nicolina, în municipiul Iași, pe strada Ovidiu. După ce au finalizat construirea blocului, cei doi s-au certat, iar Filip a depus împotriva lui Șerbănoiu mai multe plângeri penale acuzându-l pe acesta de devalizarea Art Instal SRL. Să menționăm că cel puțin una dintre aceste plângeri este perfect îndreptățită, având în vedere că firma încasase de la Primăria Ciohorăni 700.000 lei sub formă de avans pentru înființarea unei rețele de apă și canalizare iar Șerbănoiu a restras banii bâgând în propriile buzunare 500.000 lei în condițiile în care lucrările de care ar fi trebuit să beneficieze comuna nu au mai fost finalizate.
Constantin MAZILU