Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat se va desfăşura luni, 26 iunie, când proaspeţii absolvenţi de clasa a XII-a îşi vor verifica cunoştinţele la Limba şi literatura română.
La nivelul judeţului Iaşi sunt înscrişi un număr de 4.920 de candidaţi, care au fost repartizaţi să susţină probele scrise în cele 15 centre de examen. 462 dintre candidaţi fac parte din rândul elevilor care nu au luat sau nu au susţinut examenul de bacalaureat în seria anterioară. „Examenul de bacalaureat reprezintă modalitatea esenţială de evaluare externă sumativă a competenţelor, a nivelului de cultură generală şi de specialitate atins de absolvenţii de liceu, rezultatele confirmând măsura pregătirii acestora. Mai mult decât atât, pentru o bună parte dintre absolvenţi miza educaţională a bacalaureatului este legată şi de opţiunea pentru alegerea unei cariere, prin admiterea la instituţii de învăţământ superior. În acest context, şi în acest an Inspectoratul Şcolar Judeţean a luat toate măsurile pentru ca desfăşurarea probelor scrise să decurgă în condiţii de normalitate, corectitudine şi profesionalism“, a declarat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, inspector şcolar general.
Dintre cele 15 centre de examen, 11 dintre acestea sunt în Iaşi, unul în Târgu Frumos, un centru în Hârlău şi două centre la Paşcani.
În ceea ce priveşte susţinerea probei de marţi, 27 iunie, la Limba maternă, la nivelul judeţului Iaşi sunt stabilite două centre de examinare pentru bilingv francofon, la Colegiul Naţional şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, dar şi un centru pentru limba spaniolă, la Colegiul Teoretic „Dimitrie Cantemir“.
1300 de profesori, prezenţi la BAC
Lucrările urmează să fie evaluate în cinci centre din judeţul Iaşi, peste 1.300 de profesori fiind antrenaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat. Din numărul total de profesori, 165 dintre aceştia fac parte din diferite comisii, 900 sunt profesori asistenţi, iar aproximativ 300 sunt profesori evaluatori.
Pe data de 28 iunie este programată proba obligatorie a profilului, istorie sau matematică, iar pe data de 30 iunie este programată Proba la alegere a profilului şi specializării. Examenul, indiferent de probă, se desfăşoară pe durata a 3 ore cu începere de la ora 9.00. De asemenea, varianta de subiect extrasă este unică la nivel naţional.
Elevii vor afla rezutatele pe data de 5 iulie, acestea urmând să fie afişate până la ora 16.00, iar contestaţiile putând fi depuse până la ora 20.00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 10 iulie. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratelor Şcolare atrag atenţia că accesul în sală se face doar în intervalul 07.30-8.30, pe baza actului de identitate, iar sala poate fi părăsită doar după ce a trecut jumătate din timpul alocat probei, adică o oră şi jumătate. De asemenea, este interzis accesul cu ghiozdane, rucsacuri sau sacoşe, acestea urmând să fie depozitate într-o sală stabilită de către comisie. Este interzis, de asemenea, accesul cu obiecte electronice precum telefonul sau tableta.