Aberație! 300 de milioane lei amendă pentru că doi elevi au cântat blues pe Lăpușneanu

0
1937

Inadmisibil! Pentru simplul fapt că a permis unor elevi de liceu să cânte la chitară câteva melodii blues lângă perimetrul cafenelei pe care o administrează în buricul târgului, administratorul Gheorghe Cojocaru a fost amenințat cu 30.000 de lei amendă pentru încălcarea legii drepturilor de autor. Doi elevi de la Liceul Octav Băncilă au cântat câteva minute în dreptul cafenelei exclusiviste, însă audiția lor s-a transformat într-un fiasco total.  A doua zi, într-o notificare, UCMR-ADA, asociație ce susține că protejează drepturile de autor, i-a transmis patronului ieșean că trebuie să încheie obligatoriu o autorizație de licență pentru utilizarea operelor muzicale, în caz contrar suportând rigorile legii.

Doi adolescenți au cântat blues pe Lăpușneanu, iar patronul unei cafenele care le-a expus acestora un afiș este ameinițat cu o amendă de 300 milioane lei vechi pentru că nu ar fi respectat legislația privind drepturile de autor. Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România susține că scurta ”cântare” a trubadurilor adolescenți a fost de fapt un spectacol și solicită bani pentru ”drepturile de autor”.

Decizie incredibilă a conducerii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA). Cafeneaua literară cunoscută drept Cafeneaua Veche, de pe strada Lăpușneanu, a primit o notificare din partea UCMR, în care este amenințată cu sanțiuni financiare pe motiv că nu deține licență pentru difuzarea operelor muzicale. Mai mult, directorul general al UCMR-ADA, Ana Achim îi transmite administratorului cafenelei, Gheorghe Cojocaru că a încălcat legea dreptului de autor organizând un spectacol în care s-au cântat mai multe piese muzicale, locația neavând un acord scris cu Uniunea, ori licență în acest sens. Totodată, în cazul nerespectării obligației de a obține licență privind drepturile de autor, cafeneaua riscă și aplicarea unei amenzi drastice în valoare de 30.000 de lei.

“Pentru încheierea autorizației de licență privind comunicarea publică a operelor muzicale în cadrul spectacolelor vă rog să comunicați UCMR-ADA cererea de autorizare. În cazul neîndeplinirii acestei obligații în termen de 10  zile, ne vedem nevoiți să ne adresăm organelor competente pentru recunoașterea drepturilor încălcate”, sună amenințător comunicatul sec al directorului general al UCMR-ADA.

Doi elevi talentați

Totul a pornit în urma unei reprezentații de bună-credință oferite pe data de 2 iunie 2017 de doi elevi de la Liceul Octav Băncilă, Iancu Matei și Iulian Crudu, care au cântat la chitară, preț de câteva minute, melodii blues-rock, lingă perimetrul cafenelei. Deși prestația adolescenților a fost una deosebit de apreciată de public și de trecători, nu de aceeași părere au fost și inspectorii Asociației Drepturilor de Autor, care s-au arătat ofuscați și meschini. În urma unei reclamații, patronul de la Cafeneaua Veche s-a trezit cu o notificare-sancțiune, în care a fost anunțat că a încălcat legea dreptului de autor. Conducerea  UCMR-ADA, prin directorul general Ana Achim, a considerat că administratorul ieșean a încălcat legea permițându-le celor doi elevi să cânte piese blues-rock, în timpul unui spectacol organizat ad-hoc. Potrivit Uniunii, cafeneaua ar fi trebuit să dețină o licență neexclusivă UCMR cu cel puțin 45 de zile înainte de desfășurarea spectacolului, dar și pentru reproducerea operelor muzicale transmise publicului.

“Tinerii trebuie încurajați, nu descurajați”

De partea cealaltă, patronul Gheorghe Cojocaru susține că decizia UCMR este abuzivă.

“Eu nu am organizat nici un concert, nici un spectacol și nici un festival. La rugămintea tatălui unuia dintre băieți, le-am pus elevilor un afiș pe terasă. Copiii au cântat aproximativ 20 de minute pe pietonalul de pe Lăpușneanu. Oricum ar fi, este culmea ce se întâmplă. Tinerii aceștia talentați unde pot și ei să se desfășoare? În plus, eu plătesc la UCMR 265 de lei pe trimestru pentru muzica pe care o pun în cafenea”, se întreabă supărat, Cojocaru.

”Nu noi cerem bani, legea spune că trebuie să plătească”

Reprezentanții UCMR consideră că demersul lor este îndreptățit chiar dacă este vorba doar de doi adolescenți care au încercat să se facă remarcați și nu vor să facă vreun pas înapoi.

”Nu noi cerem bani, legea spune că trebuie să plătească. De ce vă intersează? Dacă vreți să scrieți un articol, trimiteți un mail cu întrebările doamnei director”, a declarat Daneil Slevoacă, consilier juridic al UCMR, autorul adresei emisă către Cafeneaua Veche.

O lege sinistră cu prevederi aberante

Comportamentul abuziv al inspectorilor UCMR-ADA cu cei de la Cafeneaua Veche din Iași nu este însă unul singular. De ani de zile, acest organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical aplică amenzi și sancțiuni care mai de care mai dubioase. Astfel, potrivit unei legi mult-discutate, trebuie să scoți bani din buzunare pentru muzica difuzată în autobuze, la nunţi, în restaurante, pe terase, în spaţii comerciale sau publice. Asta, în afara faptului că, pe lîngă orchestra de la nuntă, plătești ca și contribuabil și taxa radio-tv.  Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturilor de Autor încasează sume semnificiative de bani de la firmele sau instituţiile care difuzează muzică ori organizează concerte, în ideea că aceşti bani vor fi distribuiţi mai departe către compozitorii respectivelor piese. Rareori însă, banii ajung la destinaţia invocată în pretenţiile financiare ale UCMR-ADA. Mai mult, UCMR – ADA strânge sute de milioane iar textierii şi compozitorii se plâng că ei nu au văzut niciun leu de la acest organism. Până în prezent, mulți artiști cunoscuți s-au dezis de această Asociaţie a Drepturilor de Autor. Astfel, potrivit unei legi sinistre făcute “pe genunchi”, pentru orice fel de muzică difuzată în afara pereţilor casei sau a maşinii personale, trebuiesc plătite taxe către UCMR-ADA, lucru considerat cam forțat.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments