Miercuri, 28 iunie, are loc a doua probă scrisă de la Bacalaureat 2017, proba obligatorie a profilului, unde candidaţii sunt testaţi, în funcţie de profilul ales, fie la matematică, fie la istorie.
La Istorie, una dintre cerinţe a fost despre Revoluţia de la 1848 şi comitetul revoluţionar.
O altă cerinţă a fost ca elevii să argumenteze printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală.
La un alt subiect elevii au avut de scris despre România postbelică – două argumente despre stalinism şi unul despre naţional-comunism şi să prezinte opinii despe evoluţia politică din secolul al XX-lea.
Elevii au avut de prezentat şi acţiunile diplomatice ale domnitorilor români (Politica externă la Mircea Bătrân. Iancu de Hunedoara – acţiuni militare) şi să precizeze o asemănare între instituţiile din spaţiul extracarpatic în secolul al XVI-lea.
La Matematică, la partea I, elevii au avut de rezolvat numere complexe, geometrie, logaritmi.
La partea a II-a matrice, iar la partea a III-a derivate şi integrale.
La proba de Matematică de la liceele teoretice, elevii au avut de rezolvat exerciţii cu progresii aritmetice, relaţiile lui Viete, multipli de 15, puncte coliniare, determinant şi sinus, apoi matrice şi polinom, funcţii şi integrale.
La examenul de Bacalaureat de anul acesta elevii nu mai sunt lăsaţi să iasă din sală cu foile pe care au primit subiectele.