Procurorii ieșeni au început audierile într-un dosar care privește modul în care a fot rasă de pe fața pământului o clădire monument istoric, situată chiar în buricul târgului Clădirea a fost cumpărată de la moștenitorii evrei de afaceristul Constantin Rădeanu și prietenul său Cătălin Crișu După ce a fost demolată clădirea, terenul de sub imobil a fost vândut cu un preț de peste 1 milion de euro Poliția Locală Iași a încercat să mușamalizeze afacerea
O clădire monument istoric, veche casă evreiască a fost rasă ilegal de pe fața pământului pentru ca cel care deținea imobilul să poată să vândă terenul liber de orice construcție cu peste 1 milion de euro. Ancheta penală demarată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași într-un dosar înregistrat cu nr. 3712/P/2017 a fost demarată ca urmare a unei sesizări depuse de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, instituție care a constatat la data de 28 decembrie 2016 că respectiva clădire a fost rasă de pe față pământului printr-o încălcare flagrantă a dispozițiilor legale în domeniu. În această anchetă penală apare numele cunoscutului afacerist Constantin Rădeanu, patronul restaurantului „Castel” aflat la marginea drumului județean care duce spre Breazu.
Clădire din cartierul evreiesc
Clădirea demolată ilegal s-a aflat pe stradela Albă nr.1, chiar în spatele Bisericii Albe nu departe de sediul nou al Tribunalului și Curții de Apel Iași. Din punct de vedere istoric, clădirea s-a aflat în zona Centrului Istoric al orașului Iași în zona în care în până în secolul 20, aveau case evreii bogați ai Iașului, cei care făcuseră avere din negustorie. Casa de pe stradela Albă nr.1 a aparținut familiei Yocheved, iar ultima stăpână a clădirii până la confiscarea acesteia de către regimul comunist s-a numit Erlich Yocheved . Moștenitorii acesteia și anume Shadar Riva, Weisman Dina și Mendelson Dana au depus cerere de retrocedare în baza Legii 10/2001, aceasta fiind aprobată în anul 2006 când imobilul a fost restituit celor trei moștenitori printr-o dispoziție a primarului municipiului Iași, la acea vreme Gheorghe Nichita.
Vândut către Rădeanu și Crișu
Așadar, prin dispoziția primarului municipului Iași în data de 4.12.2006 cei trei moștenitori primesc o suprafață de 2.311 metri pătrați teren și construcțiile ridicate pe respectiva suprafață adică imobilul aflat pe lista monumentelor istorice și niște anexe gospodărești. Clădirea principală, adică casa de locuit, avea o suprafață construită la sol de 288 metri pătrați cuprinzând 10 încăperi cu o suprafață utilă de 116,22 metri pătrați și alte patru încăperi cu o suprafață utilă de 61,85 metri pătrați. Clădirea anexă care deservea ca și magazie avea o suprafață construită la sol de 86,7 metri pătrați. Fotografiile publicate de săptămânalul 7Est în ediția de astăzi arată starea în care se afla clădirea în momentul în care a fost retrocedată adică în anul 2006. La circa un an după ce a fost retrocedată, cei trei moștenitori au vândut casa către Constantin Rădeanu și prietenul său Cătălin Crișu.
Ajutați de un avocat judecat pentru corupție
Contractul de vânzare-cumpărare a fost redactat de avocatul Remus Moraru, un prieten al celor doi afaceriști, personaj judecat în prezent pentru corupție după ce a fost trimis în judecată de DNA Iași într-un dosar care se referă la obținerea unor proprietăți imobiliare valoroase, cu acte false. Pentru această casă și terenul în suprafață de 2.311 metri pătrați Constantin Rădeanu și Cătălin Gheorghe Crișu au plătit celor trei moștenitori suma de 200.000 euro cei doi devenit proprietari în cote egale, reprezentând fiecare jumătate din imobil.
Tranzacții de circa 2 milioane de euro
Ulterior suprafața respectivă a fost dezmembrată și alipită altor proprietăți astfel încât o găsim înstrăinată într-un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe 23 decembrie 2016. În acest contract de vânzare-cumpărare Cătălin Crișu nu mai apare ca și proprietar locul său fiind luat de un anume Gabriel Nechifor. În orice caz, trebuie să precizăm că potrivit acestui contract de vânzare-cumpărare în data de 23.12.2016, Constantin Rădeanu și Gabriel Nechifor au vândut către firma patronată de un cunoscut dezvoltator imobiliar o suprafață de 2.177 mp teren la un preț de 4.916.210 lei fără TVA. De asemenea, conform unui alt contract semnat la data de 21 februarie 2017, Rădeanu și Nechifor au vândut către aceiași societate comercială suprafața de 546 mp teren la un preț de 637.072 euro fără TVA. De precizat că cele două contracte de vânzare-cumpărare cuprind și suprafața de 2.311 mp retrocedată odată cu clădirea aflată pe lista monumentelor istorice.
Direcția pentru Cultură: „Casa a fost demolată ilegal”
După cum s-a mai precizat, la data de 28.12.2016, adică la numai câteva zile după ce Rădeanu și asociatul său au vândut suprafața de teren de 2.177 mp, inspectorii Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național au constatat dispariția monumentului istoric de pe stradela Albă nr.1.
„Comisia a constatat următoarele intervenții fără aviz și fără autorizație: demolarea completă a monumentului istoric situat în Iași stradela Albă nr.1 monument istoric înscris pe lista monumentelor istorice, îndepărtarea materialului rezultat din demolare și intervenția neautorizată în situl arheologic Centrul istoric și Curtea Domnească. De asemenea, s-a mai constatat intervenția neautorizată în zona de protecție a monumentului istoric Biserica Albă fosta Nașterea Maicii Domnului”, se arată în procesul verbal de constatare întocmit de inspectorii Direcției pentru Cultură.
Anchetă la Serviciul de Investigații Criminale
Acest proces verbal dar și alte documente au fost trimise Inspectoratului de Poliție al județului Iași și Parchertului de pe lângă Judecătoria Iași, cele două organe judiciare care au declanșat o anchetă penală cu privire la demolarea ilegală a monumentului istoric. La Inspectoratul de Poliție ancheta a fost preluată de Serviciul de Investigații Criminale.
Demolatori ajutați de Poliția Locală
Deși inspectorii Direcției pentru Cultură au obținut dovezi care au arărat că imobilul a fost demolat ilegal, Serviciul de Control Urbanism din cadrul Poliției Locale Iași a emis un document care îi scoate din culpă pe cei care au demolat clădirea.
Astfel, într-o adresă trimisă lui Rădeanu la data de 6.07.2016, Poliția Locală Iași precizează că toate clădirile care se aflau în spatele Bisericii Albe s-au autodemolat fără să precizeze însă cum s-a ajuns la această concluzie. „Urmare a adresei dumnevoastră și a verificărilor situate în teren vă facem cunoscut că imobilele construcții nu mai există în fizic autodemolându-se”, se arată în adresa Poliției Locale.
De precizat că după alipiri și dezbembrări și demolarea construcției, terenul a fost înregistrat pe strada Elena Doamna nr.21.
Constantin MAZILU