Interviuri în oglindă

0
381

Cătălin Ivan:”Dragnea nu mai este primit nicăieri în străinătate, nimeni nu dorește să se afișeze cu un condamnat penal cu tendințe dictatoriale discreționare. ”

Petru Movilă:”Apele din PSD se vor linişti imediat ce Dragnea va avea un Guvern servil şi care-l va asculta de fiecare dată când va ridica din sprâncene.”

La interviurile ”7Est în oglindă„ europarlamentarul Cătălin Ivan de la PSD și deputatul PMP Petru Movilă comentează modul în care a evoluat criza politică din ultimele zile, ce a culminat cu demiterea Executivului. Ivan face declarații ”la cald”, fiind direct implicat prin poziționarea sa de partea aripei Grindeanu, în vreme ce Movilă analizează ”la rece” războiul din coaliția de guvernare.

Guvernul Grindeanu a căzut, dar contestatarii lui Liviu Dragnea nu fac pasul înapoi. Europarlamentarul Cătălin Ivan critică în continuare modul în care ”liderul de la Teleorman„ conduce partidul și îl acuză pe acesta că este autorul crizei politice în care s-a scufundat întreaga țară, dar și PSD.

Pe de altă parte, deputatul PMP Petru Movilă comentează ”de pe margine” iureșul politic pe care l-au provocat cele două tabere din PSD. Nu se eschivează însă și critică inconsecvența șefului PSD, care după șase luni de laude la adresa Guvernului, s-a întors peste noapte la 180 de grade. 

  1. Care este esența crizei politice declanșate de PSD și cum ne afectează acest blocaj pe noi, românii?

Cătălin Ivan: Lucrurile, din păcate pentru PSD, sunt extrem de clare: un singur om, temporar liderul acestui partid, dorește puterea absolută. Iar pentru asta este dispus, cu ușurința omului fără principii, să calce pe legalitate, pe cutumele democrației în partid, pe orice colaborare, pe bunul simț în cele din urmă! Liviu Dragnea crede că se poate juca cu guvernul PSD, cu parlamentarii PSD și cu primarii noștri precum un păpușar. Este și greu de comentat cât de josnică este această atitudine față de niște oameni care au muncit pentru partid și pentru niște principii pe care Liviu Dragnea pare că nu le are!

Efectele asupra românilor sunt extrem de evidente și palpabile. În primul rând, instabilitatea guvernamentală creată artificial de Liviu Dragnea a dus la costuri economice vizibile (este suficient să privim cursul valutar); apoi, întreg programul economic a fost oprit până se lămuresc apele; imaginea României este spulberată pe plan internațional. Vă reamintesc faptul că Liviu Dragnea nu mai este primit nicăieri în străinătate, nimeni nu dorește să se afișeze cu un condamnat penal cu tendințe dictatoriale discreționare.

Petru Movilă: Esenţa acestei crize politice este lupta pentru putere. Pur şi simplu Liviu Dragnea a decis să dinamiteze un întreg Guvern pentru că Sorin Grindeanu a ales să nu mai răspundă la comenzile lui, aşa cum cel mai probabil o făcea în primele zile la Guvern. Cred că situaţia a degenerat de la faimoasa OUG 13. Grindeanu a ales să nu mai se sacrifice de dragul lui Dragnea, disperat de faptul că procesele lui ajung la ultimele termene. Bineȋnțeles că dezastrul din interiorul PSD ne afectează pe noi, românii, din plin. Nu ştiu ce înţeleg votanţii PSD din povestea asta, însă cu siguranţă vor simţi încăpăţânarea liderului lor absolut în facturile pe care le plătesc şi în preţurile alimentelor. Devalorizarea monedei naţionale ne va costa pe toţi. Faptul că un singur om a ales să sacrifice o ţară întreagă ca să-şi salveze pielea, ne arată adevărata faţă a PSD. Nu este prima dată când se întâmpla acest lucru, dar nu cred că a mai existat lider PSD care să ducă la acest nivel lupta pentru putere.

  1. Cum ar fi trebuit să rezolve această luptă internă liderii PSD așa încât românii să nu sufere?

Cătălin Ivan: Nici aici nu sunt neclarități fiindcă cel responsabil de distrugerea PSD, de crearea acestei crize fără precedent, trebuie să își dea demisia! Liviu Dragnea trebuie să plece, iar PSD, dacă vrea să nu aibă soarta PNȚCD-ului, trebuie să se scuture de această grupare din jurul lui Liviu Dragnea și să se reformeze. Nu s-a mai auzit până acum ca PSD să câștige covârșitor alegerile, Dragnea să primească cec în alb pentru numirea premierului și, în șase luni să declanșeze cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace iar apoi să depună moțiune de cenzură contra propriului guvern ales de el! Este incredibil!

Petru Movilă: Aici cred că erau trei scenarii: 1. Dragnea renunţă la dorinţele lui 2. PSD trebuia să-l înlocuiască din fruntea partidului pe Dragnea 3. Dragnea găsea varianta potrivită de a-l pune pe Grindeanu la locul lui.

  1. Dacă Dragnea și Tăriceanu recunosc eșecul coaliției de guvernare, mai au dreptul legitim de a conduce țara?

Cătălin Ivan: Nu este vorba de eșecul coaliției, ci de orgoliile a doi oameni, Dragnea și Tăriceanu. ALDE și PSD au lucrat împreună și au un protocol împreună. Doar că aceste partide nu sunt pe persoană fizică! Bine, cel puțin PSD nu trebuie să fie! Nu poți să crezi că dacă ai fost ales „manager” la o firmă, tot ce este acolo îți aparține de drept!

Petru Movilă: Din punctul meu de vedere, nu. Nu poţi să lauzi şase luni de zile un Guvern şi să spui că este cel mai performant din Europa, ca mai apoi, peste noapte, să ieşi public şi să afirmi că de fapt şi de drept ai susţinut nişte oameni care, din punctul tău de vedere, nu au făcut nici 10 la sută din ce trebuie. O astfel de incoerenţă politică este o premieră pentru politica României din ’90 încoace. Însă, nu cred că ȋn discursurile politice ale celor doi domni va apărea vreodată ideea de eşec.

  1. PSD este în momentul de față ca o mamă care își ucide propriul copil. Cât de normal este acest lucru în politică și cum ne privesc partenerii noștri din UE când văd ceea ce se întâmplă în țară?

Cătălin Ivan: După cum spuneam și mai devreme, am colegi parlamentari din tot spectrul politic europarlamentar și toți mă întreabă cum este posibil așa ceva? De ce partidul nostru, cel mai puternic din România, permite să fie condus spre dezastru în felul acesta? În rest, faptul că Liviu Dragnea nu mai este primit la nici o cancelarie europeană spune totul.

Petru Movilă: Un “succes” la fel de răsunător ca acesta, de a-ţi dărâma propriul Guvern, nu cred că este o normalitate nicăieri în lume. Exemplificarea dvs. este grăitoare şi subliniază exact esenţa acestor zile. În ceea ce priveşte politica externă, cred că în următoarele zile vom vedea clar repercusiunile deciziilor luate astăzi în Parlament. Cred că impactul extern va fi asemănător cu cel din “Marţea neagră”, atunci când ţările din UE au avut poziţii vehemente împotriva PSD. Oricum cred că PSD nu a luat în calcul faptul că îi vor ridica cota de încredere a preşedintelui Klaus Iohannis. Sunt deja unele voci care susţin că în timp ce Iohannis are întâlniri de grad înalt în cadrul cărora întăreşte poziţia strategică a României, cei din PSD se luptă pentru ciolan.

  1. Cum comentați votul de la moțiune  și care sunt repercursiunile lui?

Cătălin Ivan: Votul pentru această moțiune anormală și cel puțin ciudată este un test pentru viitorul PSD-ului. Indiferent de rezultat, partidul trebuie să organizeze urgent un congres extraordinar și trebuie să se curețe de indivizi care conduc discreționar fără nici o consultare.

Petru Movilă: Votul moţiunii a fost previzibil. Indiferent de ceea se întâmpla astăzi, tot PSD rămânea la guvernare. Repercusiunile vor fi interesante, mai ales la Iaşi. Ce se va întâmpla cu Mihai Chirica, cel mai activ oponent al lui Dragnea? Există posibilitatea ca Dragnea să-l execute şi să-l excludă din poziţia de membru, iar consilierii locali PSD să primească ordin clar de blocare a tuturor proiectelor propuse de el. Ce se va întâmpla atunci cu noi, ieşenii? În plus, cine-şi mai închipuie că Dragnea va uita prea curând ce s-a întâmplat la Iaşi? Nici măcar votul celor opt parlamentari nu-l va spăla pe Chirica de blestemele lui Dragnea. Puţinii bani pe care i-am primit de la Guvern vor deveni şi mai puţini. În ceea ce priveşte repercusiunile la nivel naţional, cred că cel mai important aspect este cel al viitorului ministru al Justiţiei. Până pe 5 septembrie, Dragnea va avea destul timp să se gândească la diverse scenarii pentru a se spăla de păcate în faţa instanţei. În plus, va mai urma o săptămână plină de acuze, scandaluri referitoare la încălcarea statutului, procedurilor şi regulamentelor Parlamentului, situaţie care, în continuare, nu ne va face cinste.

  1. Care este soluția optimă pentru ieșirea din această criză și pentru limitarea daunelor economice și politice?

Cătălin Ivan: Guvernul Grindeanu trebuie să continue să pună în aplicare programul de guvernare până Liviu Dragnea își dă demisia din PSD. Apoi partidul va organiza un congres extraordinar și, dacă apoi considerăm că Sorin Grindeanu nu își îndeplinește atribuțiile, vom prezenta un alt premier. Dar în condițiile actuale, cu Liviu Dragnea „la butoane”, PSD riscă să piardă guvernarea deși a câștigat alegerile.

Petru Movilă: Apele din PSD se vor linişti imediat ce Dragnea va avea un Guvern servil şi care-l va asculta de fiecare dată când va ridica din sprâncene. Interesant este de văzut ce va fi după ce instanţa se va pronunţa în procesul dumnealui din septembrie. În ceea ce priveşte daunele economice, cred că răul a fost făcut deja. Şi din modul în care s-a comportat PSD-ul în aceste zile, nu cred că i-a interesat prea tare de ceea ce s-a întâmplat cu economia României. Se vor baza pe faptul că au mărit o parte din salarii şi pensii şi vor merge cu acest slogan până în pânzele albe.

  1. Care este pronosticul dumneavoastră pentru viitorul Guvern (alianță de guvernare) și pentru viitorul politic al PSD?

Cătălin Ivan: Cred că am răspuns mai sus: programul de guvernare cu care am câștigat alegerile fără drept de apel este un program bun! De aceea, oricare guvern PSD trebuie să continue să îl pună cu responsabilitate în aplicare. Viitorul politic al PSD este fără Liviu Dragnea, altfel nu mai are nici un viitor!

Petru Movilă: Există posibilitatea ca în urma acestui scandal, preşedintele Iohannis să spună că PSD nu este capabil să asigure o guvernare stabilă şi performantă pentru România şi să încerce să impună un premier dat de o nouă coaliţie, Însă, indiferent de jocurile de culise, de jocurile politice care se fac în aceste zile, este foarte important ca România să se stabilizeze, mai ales economic. În ceea ce priveşte viitorul PSD, cred că dacă mâine vor fi alegeri tot PSD va câştiga detaşat. Votanţii PSD sunt aceiaşi de ani de zile şi sunt oameni care nu-şi schimbă opţiunile politice peste noapte. În ceea ce priveşte PNL, singurul lucru cu care s-a făcut remarcat astăzi a fost susţinerea voalată enunţată de Ludovic Orban pentru Liviu Dragnea.

 

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments