Un caz incredibil, desprins parcă dintr-un scenariu de la Hollywood: Primăria Iași este executată silit de un bucureștean pentru colosala sumă de 100 de milioane de euro. Instanța a încuviințat executarea silită! Nicolae Limbășan a pus pe masa judecătorului care a încuviințat executarea silită o obligațiune la purtător emisă de Primăria Iași în anul 1906.
7Est a făcut o descoperire șocantă: aceeași obligațiune (conform seriei unice) a fost vândută anul trecut pe site-ul www.okazii.ro pentru suma de 112 lei!!! Am luat legătura și cu excentricul personaj Nicolae Limbășan, care susține că mai deține șI alte “hârtii”, la fel de valoroase.
În Primăria Iași subiectul fierbinte este considerat un mare secret, despre care nimeni nu vrea să vorbească.
În rândurile de mai jos, uluitoare poveste, care se petrece acum plus alte detalii fierbinți!
Un bucureștean execută silit Primăria Iași pentru 100 de milioane de euro. Are la mână o hârtie, care cel mai probabil a fost cumpărată de pe internet, de pe site-ul www.okazii.ro, cu doar 112 lei.
Nicolae Limbășan a mai apărut în presa de mondenități a capitalei pentru că susținea că are 13 miliarde de euro în conturi. De altfel, acesta a completat și o declarație la finanțe în care își asuma venituri colosale.
“Câștigurile mele provin din vânzarea de strategii bursiere”, susținea Limbășan în urmă cu câțiva ani.
Primăria Iași, executată pentru o sumă record
Prin intermediul executorilor judecătorești, Nicolae Limbășan a depus două cereri de executare silită a municipalității. În cele două cereri Limbășan a depus copii după obligațiuni municipale diferite. Acesta a invocat că înscrisurile fac parte însă din aceiași emisiune de obligațiuni emise de Primăria Iași în anul 1906. Astfel, la data de 13.04.2017 Limbășan a solicitat încuviințarea silită a Primăriei Iași pentru a-și achita obligațiile ce rezultă din obligațiunea cu seria 018215 în valoare de 500 lei emisă în anil 1906. la data de 25.04.2017, judecătorul Claudia Mandache a respins cererea doarece Limbășan nu a depus la dosar obligațiunile în original așa cum prevede legislația.
„Instanța reține că petentul nu a prezentat în original titlul executor reprezentând obligațiuni la purtător aspect de natură să împiedice instanța să facă verificări cu privire la certitudinea creanței”, a arătat magistratul ieșean în sentința prin care a respins executarea primăriei.
O altă judecătoare a aprobat
Cealaltă cerere de încuviințare silită a fost depusă în aceiași perioadă, iar sentința s-a dat a doua zi după decizia dată de Claudia Mandache adică pe 26 aprilie a.c. Limbășan a cerut în această cerere executarea primăriei pentru plata creanței ce ar rezulta din obligațiunea municipală la purtător având seria 0210120 cu o valoare de 500 lei emisă tot în anul 1906. De această dată, judecătoarea Beatrice Ștefănescu a admis cererea. Și de această dată Limbășan a depus copie a obligațiunii însă certificată de executor cu ștampila ”conform cu originalul”.
“Admite cererea formulată de executorul judecătopresc Tufeanu Vasile Bogdan din cadrul BEJA Domnite&Asociații. Încuvințează executarea silită și autorizează creditoarea să treacă la executarea silită a titlului executoriu reprezentat de: obligațiune la purtător nr.0210120 emisă în anul 1906 de “Regatul României – Orașul Iași” prin legea promulgată prin decretul regal nr.2431 din 12/25 iunie 1906, publicat în Monitorul Oficial nr. 61 din 15/28 iunie 1906, la cererea creditorului Limbășan Nicolae împotriva debitorilor Municipiul IașI prin Primar șI Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice pentru recuperarea sumei de 500 lei, reprezentând capitalul obligațiunii la purtător, ce va fi actualizată cu rata inflației din anul 1906 la zi, precum șI cu dobânda legală aferentă capitalului (actualizat cu rata inflației la momentul octombrie 1946) începând cu luna noiembrie 1946 șI până la achitarea integrală. Fără cale de atac, soluționată în camera de consiliu șI pronunțată în ședință publică”, se arată în hotărârea instanței.
Primăria, somată să plătească 100 milioane de euro
Pe data de 12 iunie, executorul judecătoresc angajat de Nicolae Limbășan a somat Primăria Iași să achite în termen de o zi suma de 91.924.731 euro la care se adaugă alte 4,9 milioane de euro, reprezentând onorariile avocatului șI ale executorului. În somație se precizează că, în cazul în care suma nu va fi achitată, urmează să fie blocate conturile municipalității ieșene.
S-a ajuns la această sumă în baza unei expertize contabile, care a stabilit că obligațiunea la purtător din 1906 are o valoare la zi, cu dobânzi și penalități calculate, de peste 91 milioane de euro.
Obligațiunea, cumpărată de pe net cu 112 lei
Aceeași obligațiune la purtător pentru care instanța a încuviințat executare silită pentru 100 milioane de euro a fost scoasă la vânzare anul trecut, pe 12 iunie 2016, pe site-ul www.okazii.ro pentru suma de 112 lei. Este vorba de obligațiunea la purtător care are numărul 020120. La data de 22 iunie 2016, anunțul a fost declarat ca nefiind valabil, semn că obligațiunea a fost vândută. De altfel, o copie a obligațiunii cu numărul 020120 a fost depusă la instanță pentru încuviințarea executării silite.
Avocatul și executorul nu vor să vorbească
Atât avocatul lui Nicolae Limbășan cât și executorul angajat de acesta au refuzat să ofere detalii despre marele tun de 100 milioane de euro.
“Sunt în drum spre Iași, mă întorc de la București. Haideți să o lăsăm pe mâine…”, a declarat avocatul Ionuț Iftode.
“Nu am ce să vă spun”, a fost singura reacție a executorului judecătoresc Bogdan Tufeanu.
Limbășan: “Trebuia să fie mai mulți bani!”
Pe de altă parte, excentricul personaj Nicolae Limbășan s-a arătat mult mai deschis.
“Trebuia să fie mai mulți bani. Asta este suma în urma căreia s-a ajuns ca urmare a unei expertize contabile. Eu sunt un om care posedă. Am foarte mulți bani, dar în acte. De atâta timp sunt împiedicat să intru în posesia banilor. Sunt bogat, Iașul a fost plin de familii de evrei, care au avut și foarte mult aur”, a spus Nicolae Limbășan.
Întrebat cum a intrat în posesia obligațiunii pentru care cere acum de la primărie 100 de milioane de euro, Limbășan a arătat că familia sa o are în stăpânire mulțI de ani de zile.
“Da, se poate spune că este vorba de o moștenire. Eu sunt dintr-o familie veche…”, a completat Limbășan.
Cine este Nicolae Limbășan
Conform presei centrale, bucureșteanul care vrea 100 milioane de euro de la Primăria Iași a bifat în declarația de venit că are o avere ce se învârte în jurul sumei de 13 miliarde de euro. Cei de la Fisc nu prea au crezut și i-au cerut acte doveditoare. Omul nu vrea să le arate motivând că daca ar face-o, s-ar afla secretul afacerilor sale, scriau în martie 2013 jurnaliștii de la jurnalul.ro
Nicolae Limbășan este din Bucuresti, iar dacă ceea ce spune este adevărat, atunci ar putea concura lejer cu miliardarii lumii.
„Câștigurile mele provin din vânzarea de strategii bursiere”, a spus el. Pe lângă aceste „mici afaceri”, omul susține că este inventatorul unor lucruri care nu au ieșit încă la iveală.
Obligațiunile puteau fi răscumpărate până în 1976
În anul 1906, în ședința din 13 mai, Consiliul Comunal Iași aprobă proiectul de alimentare cu apă a orașului din sursa Timișești și proiectul privind rețeaua de canalizare. În iunie 1906, primarul Iașului de la acea vreme, Gheorghe Lascăr, obține aprobarea, prin decret regal, a unui împrumut în valoare de 13.5 milioane lei, printr-o emisiune de obligațiuni la purtător prin care să se finanțeze lucrările la rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare a orașului.
În octombrie 1906, Orașul Iași emite un număr de 27.000 de obligațiuni la purtător în valoare nominală de 500 lei fiecare (capital lei aur 500 = franci 500 = mărci 405) cu o dobândă anuală de 22.50 lei, respectiv 5%. Dobânda anuală se achita în două tranșe semestriale egale, în lunile aprilie și octombrie. Rambursarea împumutului, respectiv răscumpărarea obligațiunilor, urma să se facă în maxim 40 de ani, astfel: două sesiuni de rambursare anuală, în lunile aprilie și octombrie, prin tragere la sorți efectuate în mod public, în limita sumei prevăzute pentru fiecare tranșă conform planului de amortisment al investiției, așa încât în octombrie 1946 toate obligațiunile să fie răscumpărate integral. Totodată, dreptul de a solicita dobânda aferentă acestor obligațiuni se prescria în termen de cinci ani de la data fiecărei tranșe semestriale, iar răscumpărarea obligațiunii de capital se prescria în termen de 30 de ani de la data tragerii la sorți a cuponului respectiv.
Tudor LEAHU
Constantin MAZILU