Rădeanu, țepar imobiliar! Blocuri și betoane în loc de case și verdeață

0
2822

Țeapă cu case de 80.000 Euro bucata  Tinerii care au cumpărat anul trecut case în cartierul Baroque Residence au depus zilele trecute plângere penală împotriva „dezvoltatorului imobiliar” Constantin Rădeanu, cel care este cunoscut și ca patron al Restaurantului Castel  „Ne-a spus că o să locuim într-un cartier liniștit și verde, iar acum ne îngroapă în moloz și praf”, a spus unul dintre tinerii care au cumpărat anul trecut o casă de la Rădeanu

Țeapă dată în cel mai ordinar stil posibil unor familii de tineri căsătoriți care s-au îndatorat pe viață la bănci pentru a-și împlini visul de a locui la casă într-o zonă verde ferită de agitația și poluarea din oraș. Artizanul acestei înșelători este nimeni altul decât dezvoltatorul imobiliar Constantin Rădeanu, care a fost asociat în afacere cu bunul său prieten Cătălin Crișu.

La început au fost ademeniți cu promisiunea că vor trăi în paradis dacă vor plăti circa 80.000 euro pentru o casă în cartierul de vile Baroque Residence, situat pe strada Trei Fântâni, pe terenul fostului poligon auto. Nu au apucat să guste nici măcar un an din fericirea de a locui într-o casă, într-un cartier linișitit, deoarece au primit o veste de coșmar: casele construite vor fi înconjurate de blocuri.

„Când am cumpărat casele, domnul Rădeanu ne-a spus tot felul de lucruri ca să ne convingă să cumpărăm. Ne-a spus că vor fi numai case, că o să avem spații verzi, locuri de joacă pentru copii și așa mai departe. Fiecare dintre noi a plătit peste 75.000 euro pentru o astfel de casă, iar acum ne trezim că ne înconjoară de blocuri. Eu am cumpărat aici o casă în speranța că voi beneficia de aer curat de liniște. Sunt vecini care au depus plângeri penale, sunt mai multe plângeri penale depuse dar eu am decis să deschid și un proces civil. Voi cere să se modifice autorizația eliberată pentru aceste blocuri”, a spus Raul Trifan, unul dintre tinerii care au cumpărat anul trecut o casă de la Rădeanu.

Zona verde s-a transformat deja în șantier

Deja această zonă „liniștită” a devenit un imens șantier iar în case se aud zilnic zgomotele produse de ciocanele care lovesc fierul și lemnul uruitul betonerelor, trepidațiile produse de camioanele sau alte utilaje de mare tonaj etc. Pe scurt, în numai câteva luni, viața a 21 de familii de tineri s-a transformat într-un coșmar. Asta se întâmplă după ce fiecare familie i-a plătit lui Crișu și Rădeanu între 75.000 și 80.000 euro pentru o casă într-un „cartier liniștit departe de agitația orașului”. În plus, atunci când și-au cumpărat casele, li s-a spus că vor locui într-un cartier numai de vile, vor avea parcuri de joacă, zone verzi etc. Din acest motiv, zilele trecute nu mai puțin de 12 dintre proprietarii de case din cartierul Baroque Residence au depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, acuzând că au fost înșelați de dezvoltatorul imobiliar Constantin Rădeanu.

Ce a promis Rădeanu

De precizat că, în anul 2016, când Rădeanu și Crișu au vândut casele tinerilor, cumpărătorilor li s-a promis că vor locui într-un cartier care va fi format din 54 de case, zona va fi împrejmuită, iar accesul va fi securizat cu o barieră. De altfel, promisiunile „dezvoltatorilor” se mai află încă pe site-urile de prezentare ale agențiilor imobiliare.

„Baroque Residence este un ansamblu rezidențial de 54 de case înșiruite pe suprafață totală de 22.303 metri pătrați. Vilele au o suprafață de peste 80 metri pătrați utili, cu unul sau cu două locuri de parcare, terasă exterioară cu pergolă locativă din lemn…”, se arată într-unul din anunțurile menționate.

„Ca proprietar al unei case Baroque Residence, te vei bucura nu doar de pauza de la agitația citadină ori de condițiile de confort racordate la standarde europene dar vei fi și locatarul unui ansamblu rezidențial cu circuit închis și acces monitorizat ce îți vor garanta siguranța și securitatea căminului tău. Datorită acestei amplasări,  locuitorii noului ansamblu rezidențial vor putea îmbina avantajele conferite de locallizarea efectivă într-un spațiu urban cu plăcerea de a fi în mijlocul naturii. Vom amenaja o zonă comună cu parc și loc de joacă pentru copii”, se mai arată în oferta lui Rădeanu.

S-a răzgândit: va înconjura casele de blocuri

În realitate, Rădeanu a construit numai 21 de case pe circa o jumătate de hectar de teren iar după aceea le-a spus tinerilor că s-a răzgândit și că pe suprafața rămasă va construi blocuri. Asta în condițiile în care în Planul Urbanistic Zonal aprobat de primărie în anul 2014 la solicitarea lui Constantin Rădeanu este prevăzută construirea pe această suprafață a unui cartier de case cu un singur nivel. În cursul anului trecut însă municipalitatea a aprobat modificarea PUZ și a admis ca pe suprafață de teren rămasă neconstruiră să fie construite 12 blocuri cu regim de înălțime P+2. În realitate, cartierul de case va fi înconjurat de vreo 18 blocuri și asta deoarece au început să construiască în zonă și alți dezvoltatori care au cumpărat terenuri de la Rădeanu sau de la alți proprietari. De altfel, după modificarea PUZ, Rădeanu a și modificat modul în care este descris Baroque Residence pe site-ul de promovare al afacerii imobiliare, adăugând recent că pe suprafața respectivă vor fi construite blocuri.

„Baroque Residence constă într-un mix de apartamente de 2 și 3 camere dispuse pe clădiri P+2E. Apartamentele au fost gândite pentru a îmbina confortul, utilizarea eficientă a spațiilor și utilităților disponibile iar costurile de achiziție au fost concepute astfel încât orice familie cu venituri medii să poată avea șansa cumpărării unui astfel de apartament”, se arată în textul de promovare al noului „cartier” de blocuri.

Un nou ghetou

Potrivit unor calcule, în noile blocuri pe care au început să le ridice Rădeanu și Crișu se vor muta cel puțin încă 200 de familii. Planurile urbanistice arată că blocurile sunt aproape lipite unul de celălalt, iar numărul locurilor de parcare se ridică la numai câteva zeci. De asemenea, cele 200 de familii vor putea intra numai pe aleile și străzile din zona de case nefiind amenajată o altă cale de acces.

„Unde o să parcheze sute de mașini? O să vină la noi în poartă. S-a terminat cu liniștea noastră. Și ce trafic o să fie pe aici. Doamne, ce plasă am luat cu toții! Eu mă întreb însă cum au acceptat cei de la primărie modificarea acestor planuri urbanistice”, a spus Ștefan Lucaci, un alt locatar din cartier.

Unele dintre noile blocuri vor fi ridicate și la un metru distanță de gardul unor case. De aceea, dincolo de aspectul grotesc al amenajării urbanistice trebuie să precizăm că unele camere ale caselor nu vor fi luminate corespunzător ceea ce contravine legislației în vigoare. Sub acest aspect ne întrebăm cum a putut municipalitatea să elibereze respectivele autorizații de construire.

Rădeanu tace. Crișu: „Eu n-am nici o treabă”

Constantin Rădeanu a refuzat să răspundă apelurilor telefonice repetate efectuate de jurnaliștii 7 Est. De altfel, și locatarii cartierului Baroque Residence se plâng că în ultima perioadă Rădeanu nici măcar nu se mai obosește să le mai răspundă pentru a le oferi explicații cu privire la deciziile revoltătoare luate în ultima vreme legate de amanajările viitoare ale zonei rezidențiale.

În schimb, Cătălin Crișu a răspuns la telefon. Deși numele Crișu apare alături de cel al lui Rădeanu pe panoul aflat la intrarea în șantierul de blocuri, adică pe panoul în care trebuie precizat conform Legii numele beneficiarilor și calitățile construcțiilor, afaceristul a spus că nu mai este implicat în acest nou proiect imobiliar.

„Eu am construit casele împreună cu domnul Rădeanu și după aceea am vândut terenul. Nu sunt implicat în construirea acestor blocuri. Ar trebui să-l întrebați pe domnul Rădeanu”, a spus Cătălin Crișu.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments