Război pentru avere în familia subprefectului! Miza: un apartament în centru și terenuri

0
459

Subprefectul Bogdan Abălași a fost dat în judecată de sora sa Camelia Moga Abălași  Sora subprefectului a fost nevoită să se adreseze justiției pentru a obține o parte din moștenirea lăsată de părinții săi  Procesul a demarat deoarece cei doi nu se înțeleg asupra modului în care ar trebui împărțite bunurile, fiind vorba de un apartament și niște terenuri agricole

Subprefectul Bogdan Abălași are din nou probleme cu averea. Dacă în edițiile anterioare arătam că Abălași a reușit, prin relațiile pe care le are să obțină la preț de nimic un teren valoros pe care urmează să-și ridice casa, în ediția de astăzi vom arată că subprefectul este dispus să se judece cu rudele cele mai apropiate pentru a-și rotunji averea.

Astfel, la începutul lunii mai a anului acesta a avut loc primul termen, la Judecătoria Iași, în dosarul în care subprefectul Bogdan Abălași a fost dat în judecată de sora sa, Camelia Abălași Moga, aceasta din urmă adresându-se judecătorilor cu cererea de a stabili modul în care cei doi frați urmează să împartă bunurile moștenite de la părinți. Surse apropiate familiei subprefectul au arătat că Abălași a fost dat în judecată de sora sa deoarece femeia este nemulțumită de modul în care fratele său ar vrea să împartă averea. Mai exact, Abălași ar vrea să ia caimacul iar sora sa ar urma să beneficieze de ceva mărunțiș.

Miza este un apartament în centru

Miza acestui proces este reprezentată de un apartament situat în municipiul Iași pe bulevardul Anastasie Panu și niște teren agricol, în jur de trei hectare împrăștiate pe mai multe parcele, din satul Boureni comuna Moțca. În ceea ce privește terenul din Boureni, acesta ar reprezenta moștenirea lăsată de tatăl său, Sava Abălași. De altfel, în casa bătrânească de la Boureni s-a mutat unchiul subprefectului, Gheorghe Abălași, după ce a ieșit la pensie.

„Tatăl lui Bogdan, Sava, nu a mai fost de ani de zile la Boureni. Aici m-am mutat eu. Mie nu-mi trebuie pământ decât ce este în jurul casei. Ei se judecă să împartă averea, dar eu vreau să vă spun că sora lui nu prea a avut grijă de părinți. Bogdan s-a îngirjit de ei, sora lui a fost mai mult plecată în Italia la fiica ei”, a spus Gheorghe Abălași.

Moștenirea nu apare în declarația de avere

Bogdan Abălași nu a trecut în declarația de avere bunurile care fac obiectul procesului dechis de sora sa. De altfel, legislația în vigoare nu-l obligă să declare respectivele bunuri dacă succesiunea nu a fost dezbătută în formă definitivă.

„Este treaba mea și a surorii mele. Atunci când se va finaliza procesul voi trece în declarația de avere bunurile pe care le voi dobândi”, a spus Bogdan Abălași.

După cum s-a mai precizat, în procesul deschis de Camelia Abălași Moga a avut loc un prim termen pe data de 3 mai, ocazie cu care judecătorii i-au transmis femeii să indice și bunurile de împărțit. De asemenea, în funcție de valoarea estimată a bunurilor, magistrații vor calcula o taxă de timbru. La rândul său, Bogdan Abălași și-a angajat un avocat care să-l reprezinte în acest proces de succesiune. În cursul zilei de ieri a avut loc un nou termen de judecată în acest dosar.

Teren pe malul lacului Aroneanu

După cum s-a precizat și mai sus, în edițiile anterioare ale săptămânalului 7 Est au fost publicate o serie de articole în care se prezenta modul discutabil în care subprefectul Bogdan Abălași a obținut 500 metri pătrați pe malul lacului Aroneanu. Abălași plătește la Primăria Aroneanu o redevență de circa 1 euro pe metrul pătrat pentru acest teren care are o valoare de piață de cel puțin 100 de euro pentru un metru pătrat. Vorbim despre modalitatea dubioasă în care Abălași a obținut această suprafață deoarece pe acest amplasament s-a aflat  pășunea comunală. Potrivit legii, nu se poate schimba destinația pășunii comunale așa cum s-a întâmplat cu suprafața respectivă care a fost împărțită în loturi de câte 500 metri pătrați atribuite unor politicieni și oameni de afaceri. Abălași a obținut terenul în anul 2014, perioadă în care prefectura era sesizată de săvârșirea unor nereguli la Primăria Aroneanu. Ulterior, în  perioada 2014 – 2017, prefectura a fost sesizată și în legătură cu faptul că primarul Benone Moruzi a desființat ilegal pășunea comunală a satului Șorogari și a oferit loturi de casă unor cetățeni care nu sunt locuitori ai comunei. Cu alte cuvinte, sesizarea privea tocmai afacerea de pe urma căreia a beneficiat și Abălași.

„Am făcut mai multe sesizări și la prefectură și la instituțiile anticorupție și nu s-a întâmplat nimic. După aceea, am aflat că și domnul subprefect Abălași a luat teren aici pe pășunea satului, deci am făcut sesizare degeaba. Am fost audiați și la Direcția Generală Anticorupție dar tot degeaba. Pentru a desființa pășunea comunală, primarul Benone Moruzi a luat niște semnături de la niște indivizi, niște asistați social care nici măcar nu dețin animale”, a spus Constantin Dimitriu, un cetățean din satul Șorogari.

Mai trebuie precizat că printre beneficiarii loturilor de casă de pe malul lacului Aroneanu se numără și președintele PNL Iași, deputatul Costel Alexe, dar și cei doi frați ai săi. De altfel, Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu este membru al PNL.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments