Un coșmar de 5 milioane de euro bântuie nopțile lui Cozmanciuc. Ancheta DNA nu este finalizată

0
536

 S-a stabilit că pentru renovarea clădirii în care urma să funcționeze Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași statul trebuie să mai cheltuie încă 7 milioane lei  Asta în condițiile în care pentru achiziționarea acestui imobil statul i-a plătit lui Michel Nseir în anul 2008 suma de 3 milioane de euro

 

Au trecut aproape 10 ani de când statul român a  achiziționat un imobil care trebuia să devină sediul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași (OCPI) și cu toate acestea și în prezent instituția funcționează într-o clădire închiriată care nu corespunde nevoilor acesteia. Mai mult decât atât nu există șanse prea mari ca OCPI Iași să se mute prea curând în sediul nou de pe strada Chișinăului nr.23 și asta deoarece nici anul acesta Agenția Națională de Cadastru nu a prevăzut în buget fonduri pentru modernizarea și renovarea clădirii. De altfel, s-a stabilit că suma necesară pentru renovarea acestei clădiri este imensă, adică 7 milioane lei și asta în condițiile în care pentru achiziționarea imobilului s-au cheltuit în anul 2008 circa 3 milioane de euro. În concluzie, statul se află acum în situația de a cheltui în total aproape 5 milioane de euro pentru ca OCPI Iași să aibă un sediu propice desfășurării activității. Cu 5 milioane de euro, statul român putea să construiască de la zero o clădire care putea să adăpostească mai multe instituții descentralizate din județul Iași.

Afacere Fenechiu – Cozmanciuc

În urmă cu circa doi ani, actuala echipă a DNA Iași a redeschis cercetările legate de modul în care s-a realizat această afacere. În anul 2008, când a fost cumpărată, clădirea OCPI Iași era condusă de Mugur Cozmanciuc, în prezent deputat liberal. Cozmanciuc fusese numit director la OCPI Iași cu sprijinul lui Fenechiu. Clădirea de pa Calea Chișinăului nr.23 a fost cumpărată de la Moldoplast SA societate patronată de Michel Nseier prietenul lui Relu Fenechiu. Ancheta a fost redeschisă în anul 2015, ca urmare a unei plângeri formulate de noua conducere a Agenției Naționale de Cadastru. Cu această ocazie, Agenția Națională de Cadastru s-a constituit parte civilă cu suma de 11.000.000 lei, fiind incluse și cheltuielile cu paza imobilului de pe Calea Chișinăului. De precizat că și în prezent Agenția Naționala de Cadastru plătește aproximativ 1.000 euro pe lună pentru paza și conservarea acestei clădiri. În acest dosar, DNA Iași a început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. DNA Iași nu a dat încă un comunicat cu privire la finalizarea anchetei. Pentru stabilirea prejudiciului procurorii vor lua în calcul cheltuielile făcute cu paza și conservarea imobilului dar și cele necesare consolidării.

De ce trebuie consolidată

Valoarea totală a cheltuielilor de renovare s-a stabilit în baza unei expertize făcute de specialiști în construcții civile. Această expertiză a stabilit că imobilul prezintă risc de autodemolare, deci în nici un caz nu poate adăposti fișete metalice încărcate cu dosare care cuprind intabulări și cărți funciare. Prin urmare, expertiza a stabilit că imobiliul nu poate suporta nici greutăți, birouri, arhivă etc. Asta deoarece planșeele au o grosime de numai 7 cm.

Actualul deputat liberal nu s-a sinchisit să răspundă apelurilor telefonice efectuate de jurnaliștii 7 Est pentru a exprima un punct de vedere legat de această situație.

 

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments