Un notar celebru a plătit 50.000 euro să scape de pușcărie. „Totul este confidențial!”

0
600

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au decis zilele trecute să claseze dosarul în care Remus Crucianu, notarul orașului Târgu Frumos a fost cercetat pentru evaziune fiscală Crucianu a achitat impozitele pe care inițial nu a vrut să le plătească statului plus penalități de întârziere

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au decis zilele trecute să finalizeze cercetările în dosarul în care Remus Crucianu, notarul orașului Târgu Frumos, era acuzat de evaziune fiscală. Mai exact, procurorii ieșeni au decis să claseze dosarul și să-l scoate de sub urmărire penală pe Remus Crucianu deoarece acesta a achitat prejudiciul calculat de procurori prin expertiză, adică în jur de 50.000 euro.

„Am achitat, da. Restul e confidențial, nu vreau să dau detalii”, a spus Remus Crucianu.

Evaziune cu facturi false

Acuzațiile de evaziune fiscală formulate de procurori împotriva lui Crucianu s-au bazat pe un raport de inspecție fiscală efectuat de Direcția Regională de Finanțe în anul 2014. Acest raport de inspecție fiscală arată că Remus Crucianu a fentat bugetul statului printr-o metodă devenită deja „clasică” printre cei care săvârșesc asemenea infracțiuni. Este vorba despre reducerea valorii veniturilor care urmează să fie supuse impozitării prin înregistrarea unor cheltuieli fictive. Înregistrarea acestor cheltuieli fictive s-a făcut cu facturi „emise” de firme inactive sau radiate. În ceea ce-l privește pe Crucianu cele mai multe probleme fiscale s-au înregistrat cu privire la plata TVA.

„Au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli aferente unor achiziții reprezentând materiale de construcții de la contribuabili declarați inactivi sau radiați, contribuabili care nu au înregistrat în evidența contabilă și nici nu au declarat livrări către entitatea verificată”, au aratat inspectorii Fiscului în raportul de control întocmit după ce au verificat Cabinetul Notarial Remus Crucianu.
Pentru a avea și o justificare pentru cheltuielile fictive înregistrate Remus Crucianu le-a spus inspectorilor Fiscului că a cumpărat materiale de construcții pentru amenajarea cabinetului notarial. Inspectorii Fiscului au concluzionat însă că Remus Crucianu nu a cumpărat niciun fel de materiale de construcții, iar cu ajutorul facturilor respective, Remus Crucianu a vrut să mai scoată niște bani din firmă pentru a-i băga în propriile buzunare. Printre firmele radiate sau inactive care figurează pe facturile folosite de Crucianu se numără Remat Guzu SRL, Pelas Motors SRL, Grup Pelas SRL, Rus-Prest SRL. Paguba produsă statului numai prin neplata corecta a TVA se ridica la 122.728 lei, iar la impozitul pe venit s-a calculat o diferență suplimentară de achitat de 97.877 lei.

Procurorii au comandat o expertiză

Pentru că s-au aplicat și unele penalități și majorări, în final, Fiscul a ajuns la concluzia ca Remus Crucianu a fentat statul cu suma de 332.124 lei, adică aproape 80.000 euro. După demararea cercetărilor procurorii au efectuat o expertiză contabilă care a stabilit însă că prejudiciul adus statului se ridică la circa 50.000 euro. La scurt timp după finalizarea raportului de inspecție fiscală, Fiscul a încercat să pună sechestru pe bunurile cabinetului, dar s-a constatat, că două mașini cumpărate de cabinetul notarial, un BMW și un Volkswagen, au fost vândute soției la data de 20 februarie 2013, tocmai în perioada în care, cu ajutorul facturilor menționate mai sus, Crucianu plănuia la punct fraudarea statului.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments