Fostul șef al ITM Iași, Iulian Tărăboanță în prezent consilier județean UNPR, este urmărit penal în urma plângerii depuse de un fost angajat Fostul angajat a reclamat că în perioada în care a lucrat la firma lui Tărăboanță, Demetrela Trading, i-au fost falsificate actele de muncă și era tratat ca un sclav În prezent, Tărăboanță a mutat afacerea pe firma Prima Food, un lanț de fast-food și livrări la domiciliu
Cum de a putut statul român să susțină la vârful Inspectoratului Teritorial de Muncă, instituția care are misiunea de a proteja drepturile salariaților, un personaj care își trata salariații de la firmele administrate de familia sa ca pe niște sclavi? Aceste abuzuri împotriva salariaților se petreceau în perioada în care Iulian Tărăboanță, personajul în cauză, era șeful ITM Iași. Totul a ieșit la lumină în momentul în care Adrian Judele, unul dintre foștii salariați ai firmei Demetrela Trading SRL, a început să sesizeze instituțiile statului cu privire la faptul că la această firmă nu se respectă legislația muncii. Mai mult decât atât, pentru că i-au fost modificate actele de muncă astfel încât firma să-și acopere abuzurile, Adrian Judele a depus și plângere penală împotriva lui Iulian Tărăboanță. Urmare a sesizării făcute de fostul angajat al firmei Demetrela, în urmă cu două luni, magistrații ieșeni de la Judecătoria Iași au dispus în dosarul penal nr.36334/2245/2016 să înceapă urmărirea penală împotriva Iulian Tărăboanță și a unor complici de-ai săi de la firma Demetrela.
L-a dat în judecată
De altfel, Adrian Judele a deschis și un proces civil împotriva Demetrela Trading, solicitând judecătorilor să-l oblige pe Tărăboanța și firma administrată de familia sa să-i completeze carnetul de muncă, adăugându-i vechimea reală pentru perioada lucrată, să i se ia în calcul orele suplimentare lucrate și, de asemenea, să i se plătească concediile pe care nu și le-a luat niciodată deoarece nu i s-a dat voie. De asemenea, acesta a solicitat să i se achite toate contribuțiile sociale pentru întreaga perioadă lucrată. Cererea lui Judele a fost înregistrată în dosarul nr.9638/99/2014. La sfârșitul anului trecut, judecătorii de la Tribunal au pronunțat o primă sentință în acest dosar, ocazie cu care au admis o parte din solicitările făcute de fostul salariat. Pentru că nu i-au fost admise toate cererile, Judele a făcut apel, iar în acest dosar un nou termen de judecată va avea loc pe 5 septembrie a.c la Curtea de Apel Iași.
„Munceam la negru”
În cererea depusă la Tribunal, Adrian Judele a povestit toate abuzurile la care a fost supus pe când lucra la firma Demetrela.
„Reclamantul arată că, deși cunoștea parțial realitatea din carnetul de muncă și faptul că era trecut cu 4 ore pe zi și mai târziu cu 8 ore, nu știa nimic despre vechimea în muncă și de faptul că angajtorul l-a trecut cu 5 – 6 zile pe lună lucrate. Mai arată că programul de lucru era de două zile lucrate cu două zile libere și în fiecare zi lucra 16 ore. Mai precizează de asemenea că nu a avut niciodată concediu de odihnă”, se arată în sentința prin care judecătorii de la Tribunal au admis o parte din cererile fostului angajat.
„Nu ne dădeau concediu”
Acesta a solicitat printre altele ca instanța să oblige firma lui Tărăboanță să menționeze în cartea de muncă perioada în care a avut calitatea de angajat cu gestiune, în perioada 1992 – 1994 și de administrator în perioada 1994 – 1996 precum și programul complet de muncă. De asemenea, acesta a mai solicitat ca firma Demetrela să fie obligată să-i plătească concediu de odihnă pe ultimii trei ani, dar și plata orelor suplimentare pentru aceiași perioadă. Firma Demetrela, a cărei afacere a fost preluată de o altă firmă a familiei Tărăboanță și anume Prima Food SRL, activa în domeniul alimentației publice, patiserii, livrări la domiciliu, pizzerii, catering etc.
„Cu privire la concediul de odihnă, pârâtul arată că nu a avut niciodată pentru că firma nu dispunea de oameni care să vină la muncă în perioada efectuării concediului. Cu privire la orele suplimentare, acesta arată că teoretic programul de lucru era de 8 ore, însă practic era de 16 ore pe zi cu o zi liberă, iar în ultimul timp era de 2 zile a câte 16 ore cu 2 zile libere. De asemenea, reclamantul a arătat că a depus plângere penală împotriva lui Iulian Tărăboanță”, se mai arată în hotărârea judecătoreacă menționată.
Fostul angajat a mai arătat în cererea sa că a lucrat la firmele familiei Tărăboanță din 1992 până în 1996 a făcut o pauză de 3 ani și 8 luni, perioadă în care a lucrat la altă firmă, după care a revenit la firma familiei Tărăboanță unde a lucrat până în anul 2014. Instanța nu i-a putut stabili unele drepturi pentru perioada 1992-1996, deoarece pe atunci firma Demetrela nu exista. Acesta a spus că a lucrat la Tărăboanță în perioada 1992-1996, dar nu a putut preciza exact firma. De altfel, Judele a obținut audierea unui martor, un fost coleg de serviciu care a spus că au lucrat împreună în perioada 1992-1996. Acesta a adăugat că angajații erau mutați de pe o firmă pe alta, deoarece societățile familiei Tărăboanță intrau frecvent în insolvență. De precizat, că Iulian Tărăboanță a fost șef al ITM Iași, în perioada 2009 – 2010. Judele a mai intrat în conflict cu administratorii firmei Demetrala în anul 2014 când a solicitat să i se pună la dispoziție unele documente care să ateste că i-au fost achitate contribuțiile sociale pentru perioada lucrată, moment în care i s-a cerut demisia .
Patronul de la Prima Food este urmărit penal
După cum s-a precizat și mai sus, în anul 2014, când a fost obligat să-și dea demisia, Adrian Judele a depus și o plângere penală împotriva lui Tărăboanță pentru mențiunile false din cartea de muncă dar și din celelalte acte legate de relațiile de muncă dintre Adrin Judele și firmele fostului șef de la ITM. Dosarul penal are numărul 16.015/P/2014 fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. În data de 3.06.2016, procutorii au clasat plângerea, soluția fiind confirmată de prim-procurorul Parchetului de pe pângă Judecătoria Iași. Adrian Judele a formulat la Judecătoria Iași plângere împotriva rezoluției procurorului, iar în data de 12.04.2017, magistrații au desființat ordonanța de clasare și au dispus retrimiterea dosarului către procuror în vederea începerii urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acuzațiile îl privesc atât pe Tărăboanță cât și pe alți complici de-ai săi cu ajutorul cărora a condus firmele familiei. De altfel și judecătorii de la Curtea de Apel care au fost desemnați să judece în apel dosarul civil care privește relațiile de muncă dintre Judele și firma Demetrela au trimis o adresă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, solicitând să se transmită care este stadiul cercetărilor.
„Vor fi solicitate relații de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, care va comunica instanței date cu privire la obiectul dosarului de cercetare penală nr. 16.015/P/2014 precum și stadiul soluționării dosarului”, au decis judecătorii Curții de Apel la termenul de judecată din data de 6.06.2017.
„Acuzațiile trebuie dovedite”
La rândul său, Iulian Tărăboanță a susținut că acuzațiile pe care i le aduce fostul angajat sunt nejustificate.
„Orice om este liber să spună ce vrea. Domnul Judele mă acuză că am semnat împreună un contract de muncă în care se preciza că dumnealui era gestionar, iar ulterior i-am semnat o adeverință în care se preciza că nu era gestionar. Adrian Judele a lucrat 20 de ani la mine. Cum putea lucra un om 20 de ani fără să i se plătească concediile? Vă rog să nu amestecați lucrurile. Acest litigiu nu are nici o legătură cu faptul că eu am fost șef la ITM”, a spus Iulian Tărăboanță
Constantin MAZILU