Ca la nebuni! Judecătorii i-au permis unui ieșean să-și pună gardul în mijlocul drumului

0
1182

Tărășenia se petrece la Valea Lupului în spatele reprezentanței Dacia, într-o zonă unde mulți ieșeni și-au construit case  Niște „vecini” din zonă au obținut o sentință judecătorească care le permite să blocheze drumul cu un gard

drum 1Sute de familii de ieșeni care și-au făcut în ultimii ani case în Valea Lupului, într-o zonă lipită practic de municipiul Iași, în spatele dealerului Dacia, s-au trezit zilele trecute că una dintre cele mai importante străzi din cartier a fost blocată pur și simplu cu garduri la ambele capete. Spunem că artera respectivă, alea Zambilei este una dintre cele mai importante deoarece asigură cea mai scurtă legătură către municipiul Iași și de asemenea, deocamdată este și singurul drum prin care se poate ajunge la biserica din cartier. Imediat după blocarea străzii, locuitorii cartierului respectiv s-au adresat primăriei pentru a rezolva problema și de asemenea au început o serie de acțiuni de proteste pe internet în special pe paginile de Facebook.

„Primarul a găsit o soluție și a fost de acord să fie închis drumul pentru cei cu bani, cei care au furat. Nu se gândesc că că suntem bătrâni și trebuie să înconjurăm foarte mult să ajungem la biserică”, a postat pe un grup de pe Facebook format din utilizatori din Valea Lupului, o doamnă pe nume Rodica.

Ceilalți locuitori ai cartierului spun că oricare ar fi motivul pentru care a fost blocat drumul, primăria ar trebui să găsească o soluție pentru a-l debloca.

Primarul: „Am vrut să deblochez, drumul dar am pierdut procesul”

dumitru mihailiucLa rândul său, Dumitru Mihăiluc, primarul comunei Valea Lupului a spus că a făcut tot ce se poate pentru a debloca acest drum apelând chiar și la justiție. Mai exact, în anul 2013, primarul comunei Valea Lupului a deschis o acțiune în justiție pentru a debloca drumul, dar a pierdut, judecătorii pronunțând o sentință definitivă în acest dosar la data de 14 decembrie 2016.

„Ne-am luptat în justiție, dar nu am reușit să câștigăm. Am demonstrat că aleea Zambilei este un drum public, dar judecătorii ne-au respins acțiunea. Am discutat cu cei care revendică suprafața de teren pe care este amenajat drumul și ne-au promis că vor permite numai accesul pietonal pe drumul respectiv. Nu mai vor să permită circulația mașinilor pentru că îi deranjează”, a spus primarul Dumitru Mihăiluc.

Teren retrocedat cu tot cu drum

Totul a plecat de la faptul că în anul 1998, pe când localitatea Valea Lupului făcea parte din comuna Rediu, mai multe suprafețe de teren printre care și cea pe care a fost amenajat drumul au fost retrocedate. Printre cei care au moștenit această suprafață de teren se află și o anume Mărioara Vicol, o femeie care lucra la Primăria Rediu ca și contabilă. De aceea, modul în care s-a derulat procesul de retrocedare a ridicat unele suspiciuni. De altfel, în acțiunea deschisă în justiție, Primăria comunei Valea Lupului a invocat faptul că o suprafață mai mare de teren care include și zona în care a fost amenajat drumul a fost retrocedată abuziv. Astfel, Primăria comunei Valea Lupului a arătat că suprafața respectivă a fost retrocedată în plus față de parcelele la care moștenitorii aveau cu adevărat dreptul. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința judecătorilor care de altfel le-au și consemnat în hotărârea judecătorescă, dar cu toate acestea magistrații au decis ca respingă cererea Primăriei Valea Lupului care intenționa în acest fel să deblocheze artera de circulație. Asta în condițiile în care judecătorii au dispus și efectuarea unei expertize prin care s-a stabilit că suprafața respectivă este drum public. „Expertul principal Popescu Daniel a menționat că nu poate preciza dacă suprafața de teren de 390 mp se află în domeiul public al comunei Valea Lupului, dar conform reglementărilor urbanistice în vigoare, destinația acestei suprafețe reprezintă drum de circulație locală”, se arată în sentința judecătorească.

Un drum de 10.000 euro

În motivarea respingerii cererii, judecătorii au arătat că Primăria comunei Valea Lupului nu a demonstrat că suprafața respectivă se află în domeniul public al Consiliului Local chiar dacă a reținut faptul că moștenitorii nu au primit terenul pe vechiul amplasament. Mărioara Vicol, cea care a obținut terenul, locuiește în satul Rediu, chiar lângă sediul primăriei. Recent, aceasta a vândut terenul către familia Enea, cei care au blocat de fapt drumul. De altfel, familia Elena și Iustin Enea au casă la intersecția dintre aleea Zambilei și strda Nucilor. S-ar părea că familia Enea a plătit pentru terenul pe care se află drumul suma de 10.000 euro. Familia Enea a motivat blocarea drumului prin faptul că era deranjată de zgomotele produse de traficul intens de mașini.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments