Cumnatul lui Ponta decapitează un director de la Fisc. Anchetă șoc la Finanțe

0
747

Direcția de Integritate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală a declanșat o serie de verificări printre directorii Fiscului ieșean  Asta deoarece Direcția Regională de Finanțe va plăti unei firme despăgubiri de 500.000 lei din cauza abuzurilor sau neglijenței unor directori

Unul dintre directorii susținuți de PSD la conducerea Fiscului ieșean și-ar putea pierde scaunul tocmai din cauza afacerilor făcute de rudele unuia dintre greii Partidului Social Democrat și anume Victor Ponta. Asta deoarece Direcția Regională de Finanțe a fost obligată de justiție să plătească firmei Wavin România SRL despăgubiri de circa 500.000 lei pentru că a îndeplinit cu rea-credință unele proceduri de executare silită. Pe scurt este vorba despre faptul că Wavin obținuse în justiție un titlu executoriu împotriva firmei Grossman Engineering Group SRL, adminstrată de Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, și nu a putut să-și recupereze banii din cauza Direcției de Finanțe. Mai exact, Direcția de Finanțe fusese notificată de executor să blocheze conturile Grossman, dar procedura a fost aplicată cu întârziere de Fisc, astfel încât lui Herțanu i s-a oferit posibilitatea să-și golească contul din Trezorerie. Pentru că instituția a permis să se săvârșească o asemenea ilegalitate, judecătorii au decis ca firma care a suferit prejudiciul să fie despăgubită de Direcția Regională de Finanțe din banii pe care-i colectează de la contribuabilii de bună credință.

Directori care vor da cu subsemnatul: Sorocenu și Doboș

Întreaga afacere a fost descrisă în articolul cu titlul „Spargere la Finanțe. Cumnatul lui Ponta a fugit cu banii, un director „ținea de șase”, publicat de săptămânalul 7 Est în data de 5 iulie a.c. Printre directorii din Fisc care vor fi luați la întrebări de inspectorii de integritate din cadrul ANAF se numără Camelia Doboș, directoarea Trezoreriei și Mircea Soroceanu, în prezent director pentru control fiscal la Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Asta deoarece adresa de poprire a sosit la Fisc într-o zi în care la cârma instituției se afla Mircea Soroceanu. În dosarul în care Wavin România a solicitat judecătorilor de la Tribunalul București să stabilească responsabilitatea Fiscului ieșean pentru faptul că nu și-a recuperat banii, Trezoreria Iași a depus o adresă în care arată că în această situație cei care se fac vinovați de neglijență trebuie căutați de fapt la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași care a dosit timp de trei zile adresa de poprire transmisă de executorul angajat de Wavin. „Adresa  de înființare a popririi a fost primită de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași în ziua de joi 11.12.2014 așa cum rezultă din ștampila registraturii acestei instituții. Trezoreriei Iași i s-a transmis această adresă în ziua de luni 15.12.2014 ora 10.30 așa cum rezultă din ștampila cu numărul de înregistrare înscris în registratura noastră. La data de 12.12.2014 (data la care Grossman a retras banii-n.r)  Trezoreria Iași nu avea cunoștință  despre măsura privind înființarea popririi astfel încât debitorul nu a fost împiedicat să transfere sume din contul deschis la unitatea noastră”, se arată depusă la instanță de Trezorerie.

Banii au dispărut

Mai trebuie precizat că reprezentanții Wavin aveau informații că în contul de la Trezorerie firmei Grossman, urmau să intre a doua zi, adică pe 12.11.2014 , sume considerabile de bani de la o companie de stat și anume Hidro Parhova SA lucru care de altfel s-a și întâmplat. Este vorba despre suma de 1,8 milioane lei, bani din care Wavin putea să-și recupereze o bună parte din banii pe care îi avea de încasat după ce erau plătite celelalte debite legale cum ar fi taxele și impozitele. Adresa de poprire a ajuns la Direcția de Finanțe Iași la data de 11.12.2014, iar a doua zi, reprezentanții Grossman au scos bani din conturi. Astfel, din cele 1,8 milioane încasate de la Hidro Parhova, după plata taxelor și impozitelor a mai rămas în contul de la Trezorerie al firmei Grossman doar o sumă infimă puțin peste 100.000 lei. După cum s-a mai precizat în ziua în care Administrația Finanțelor Publice a Județului Iași a primit adresa de poprire conducerea unității era asigurată de Mircea Soroceanu, unul dintre oamenii de bază ai PSD din cadrul Fiscului ieșean. Potrivit unor surse din cadrul instituției Soroceanu a primit la timp adresa de poprire, dar aceasta a ajuns la Trezorerie abia după câteva zile. Aceleași surse mai arată că unul dintre reprezentanții ieșeni ai firmei Grossman a intrat în biroul lui Soroceanu și a stat câteva zile tocmai într-una din zilele care s-au scurs de la momentul primirii adresei de poprire și până când aceasta a fost transmisă Trezoreriei.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments