DOCUMENT EXPLOZIV! “Procurorul Satana” în afaceri cu milionarii penali

0
813

Iată de ce, la Iași, justiția se face “pe ochi frumoși”. Pe dosarele unora dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri s-a așternut praful, fără ca nimeni să se atingă din ei. Toate acestea din cauză că aceștia se aflau în afaceri cu cel care conducea de fapt DNA Iași?

7Est prezintă în exclusivitate în facsimil documente din dosarul în care este judecat cel mai temut procuror din istoria Iașului, Emilian Eva. Din aceste documente reiese că acesta împrumuta când avea chef bani de la un anumit om de afaceri, iar altul se arăta dispus să-i cumpere pe bani frumoși “operele de artă” de o valoare incertă.

Numele oamenilor de afaceri Giani Canschi și Gabriel Mardarasevici apare în celebrul dosar în care Emilian Eva este judecat în prezent pentru acte de comerț incompatibile cu funcția de magistrat și, mai grav, pentru luare de mită. Atât Canschi cât și Mardarasevici au avut dosare înregistrate de la DNA, dar și la alte parchete, însă atâta timp cât Emilian Eva a rezistat, aceștia au fost intangibili.

20.000 de euro împrumutați de la Canschi

giani canschiDupă cum rezultă din actele întocmite de către procurorul care l-a anchetat și l-a trimis în judecată pe Emilian Eva, acesta din urmă jongla cu banii, dar și cu milionarii Iașului. Astfel, de la Giani Canschi, Eva ar fi împrumutat 20.000 de euro, bani pe care nu i-a mai restituit vreodată.

“În același context, în luna februarie 2015, pretexând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la omul de afaceri CANSCHI GIANI, pentru a achiziționa tablouri și a le revinde împreună cu TESLOIANU DAN NICOLAE, EVA EMILIAN a pretins și primit de la TESLOIANU DAN NICOLAE cinci tablouri ale unor pictori cunoscuți pe care a susținut că urma să le remită numitului CANSCHI GIANI. În fapt, a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri”, se arată într-o ordonanță din dosarul întocmit pe numele lui Eva.

gabriel mardaraseviciMardarasevici, bun de plată

În numai câteva luni de zile, Emilian Eva i-a vândut “iubitorului de artă” Gabriel Mardarasevici 57 de tablouri, tranzacții de pe urma cărora a încasat “comisioane” în valoare totală de 16.000 de euro.

“Astfel, la solicitările inculpatului EVA EMILIAN, în lunile august 2014 – martie 2015, TESLOIANU NICOLAE DAN i-a frunizat inculpatulului EVA EMILIAN un număr de 52 de tablouri, respectiv 5 tablouri, iar acesta din urmă a intermediat tranzacționarea tablourilor susmenționate martorului MARDARASEVICI GABRIEL, percepând un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro”, mai arată procurorii care l-au anchetat pe Eva.

A învârtit 300.000 de euro

Din calculele oamenilor legii, valoarea totală a tablourilor pe care Emilian Eva le-a tranzacționat este de aproximativ 300.000 de euro.

“Din analiza probelor administrate în cauză (înregistrări audio-video în mediuln ambiental, interceptarea și înregistrarea unor convorbiri telefonice, declarații martori, documente puse la dispoziție de reprezentanții unor galerii de artă, documente ridicate cu ocazia unor percheziții domiciliare) a rezultat că în intervalul august 2014 – iunie 2015, inculpatul EVA EMILIAN a tranzacționat un număr de peste 2000 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț”, se mai arată în actele întocmite de către procurorii DNA.

Dosare la comandă?

Prietenia dintre omul de afaceri Giani Canschi, de la care Eva susținea că a împrumutat 20.000 de euro, și fostul procuror DNA a fost de notorietate, cei doi neezitând să se afișeze împreună la tot felul de petreceri private. Bunele relații au rezistat doar până la prăbușirea fostului zbir al DNA.

În toamna anului 2010, unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri din Iaşi, Gheorghe Apopii, a fost încătuşat de DNA şi băgat la zdup, fiind acuazat că, prin intermediul unui avocat, a încercat să-i cumpere pe judecătorii de la Curtea de Apel. La această licitaţie a participat şi firma Geprocon SA, patronată de omul de afaceri Giani Canschi. Omul de afaceri Gheorghe Apopii a fost condamnat șI a ispășit o pedeapsă cu executare.

Recent, averea lui Giani Canschi, unul dintre cei mai cunoscuți miliardari din Iași dar și afacerile acestuia au fost puse sub sechestru, măsura fiind luată recent de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism într-un dosar care potrivit unor surse a fost înregistrat în anul 2015. Aceleași surse au mai arătat că este vorba despre un dosar de evaziune fiscală în care cei implicați au păgubit bugetul statului prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive puse la dispoziție de țigani din județul Iași.

Mardarasevici, personajul de serviciu în dosarele DNA

Este de notoerietate faptul că omul de afaceri Gabriel Mardarasevici este personajul cheie, “turnător” și inculpat, în dosarul în care fostul primar Gheorghe Nichita este acuzat că a cerut șpagă de la Tiberiu Urdăreanu pentru facilitarea contractului de semaforizare a orașului.

Totodată, numele lui Mardarasevici a mai apărut în dosare ale DNA ce privesc derularea unor contracte finanțate din bugetul public, sau scheme financiare ce au stârnit interesul Direcției Antifraudă din cadrul ANAF.

Dosarul Eva

Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului Tribunalului Iaşi, în prezent suspendat, a fost trimis în judecată de DNA, pentru luare de mită, spălare de bani, operaţiuni finaniare sau comerciale incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii. Alături de anchetator, au mai fost trimişi în judecată și nepotul său Ioan Eva, dar şi fiica sa, Bianca Mădălina, pentru infracțiuni de mărturie mincinoasă. Procurorul a fost judecat pentru că, în perioada mai-iunie 2014, i-a cerut unui medic din Iaşi, care avea în îngrijire o altă rudă a familiei, să depună toate diligențele profesionale “ca să fie bine pentru toată lumea”. Drept recompensă, Eva a dispus, printr-o ordonanţă, clasarea unei cauze penale şi renunţarea la urmărirea penală a medicului respectiv, cercetat pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals.

Tudor LEAHU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments