Post de trântor pentru un fost senator PSD. Lazăr: ”Nu pot să spun ce atribuții am”

0
459

Fostul senator Sorin Lazăr, condamnat de două ori la închisoare cu suspendare a devenit consilier personal al primarului comunei Heleșteni

În timp ce tinerii absolvenți de universități sunt nevoiți să păresească România pentru că nu reușesc să-și găsească un loc de muncă, în administrația publică din județul Iași sunt angajați din ce în ce mai frecvent politicieni condamnați pentru corupție. Un astfel de politician care are norocul să se lipească permanent de un post călduț remunerat din bani publici este fostul senator Sorin Lazăr. Deși a fost condamnat de două ori pentru corupție, Sorin Lazăr a fost angajat în urmă cu circa două luni pe un post de consilier al primarului comunei Heleșteni. În afară de aspectul moralității angajării acestui personaj pe un post de consilier al unui primar de comună în condițiile în care este condamnat penal, jurnaliștii 7 Est se întreabă dacă nu cumva este este vorba de o încadrare fictivă, dacă nu cumva Sorin Lazăr nu a fost trecut pe un stat de plată pentru a-i merge vechimea în muncă. Asta deoarece în ultimele zile jurnaliștii săptămânalului 7 Est  au sunat de mai multe ori, în timpul programului de lucru, în mai multe zile la sediul Primăriei Heleșteni solicitând să vorbească cu Sorin Lazăr. Ni s-a făcut legătura în biroul consilierului primarului din Heleșteni dar nu a răspuns nimeni.

„Am atribuțiile date de primar”

„Probabil că eram ocupat cu telefonul mobil și de aceea nu am răspuns pe fix”, s-a scuzat Sorin Lazăr după ce jurnaliștii 7 Est au reușit să-l contacteze pe telefonul mobil.

Cu toate acestea, Sorin Lazăr a reușit să ne transmită cu mare greutate ce atribuții are la Primăria Heleșteni.

„Am atribuțiile date de primar. Nu pot să vă spun acum ce atribuții am la primărie. Faceți o adresă oficială, solicitați acest lucru și vi se va răspunde. Pregătesc ședințele Consiliului Local, derulez procedura de consultare cu cetățenii. Ca politician am experiență în consultarea cetățenilor”, a spus Sorin Lazăr.

Legislația prevede că de pregătirea ședințelor Consiliului Local și ale proiectelor de hotărâre se ocupă secretarul comunei.

Primarul: „Îmi ia locul că plec în concediu”

Constantin Hîra, primarul micii comune de lângă municipiul Pașcani, a ținut să ne convingă că avea nevoie de un consilier personal ca Sorin Lazăr, de parcă administrația localității nu a funcționat în limite normale până la apariția acestui personaj.

„I-am dat atribuții, face treabă. Uitați, eu plec în concediu și domnul Lazăr o să-mi ia locul. Bine, n-o să aibă drept de semnătură în Trezorerie, să facă plăți, în rest o să-mi preia cea mai mare parte din atribuții. Să știți că nu are salariu mare, primește salariul minim pe economie”, a spus primarul Constantin Hîra.

Primul senator condamnat pentru conflict de interese

Sorin Lazăr este primul senator din România care a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Asta după ce în luna noiembrie a anului 2011, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă unele verificări pentru conflict de interese deoarece senatorul Sorin Lazăr l-a angajat pe fiul său Mihai Eduard Lazăr la biroul parlamentar. ANI a sesizat faptul că Sorin Lazăr a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Mihai Eduard Lazăr, în perioada 1 septembrie 2010 – 1 octombrie 2011. Fiul lui Sorin Lazăr ar fi obţinut, în baza acestui contract, 6.434 de lei. În luna aprilie a anului 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Sorin Lazăr la o pedeapsă de 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

A doua condamnare

Sorin Lazăr a fost condamnat a doua oară în urma unui dosar de corupție instrumentat de DNA Iași. Faptele pentru care a fost trimis în judecată de DNA Iași au fost săvârșite pe când Sorin Lazăr era primar al comunei Strunga. Fostul senator a fost trimis în judecată deoarece în perioada 2008 – 2009, în calitate de primar si ordonator principal de credite, fără existența unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nicio bază legală, a plății a peste 10.000 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitatie” către trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuția unor lucrari de reparație a drumurilor din localitate. „Aceste plăți au fost nejustificate și nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fișa postului această activitate ca și atribuție de serviciu, fie nu puteau beneficia de alta formă de retribuire, în afara indemnizației prevăzute de lege pentru această funcție”, a arătat DNA.
Procurorii mai susțin că Sorin Lazar a dispus în mod ilegal plata a 16.550 lei către alte trei persoane, reprezentând „plata lunara zilieri”. În luna octombrie a anului 2016 judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au ca în acest dosar Sorin Lazăr să fie condamnat definitiv la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments