Război pe viață și pe moarte pentru o palmă de pământ de 725 mp în Copou, dar și pentru construcțiile aferente de pe str. Codrescu 6. Numai trenul valorează aproximativ 300.000 de euro. Protagoniști: Agroprest, CJ Iași și Panifcom. Fiecare dintre părți susține că i se cuvine terenul cu pricina dar și edificiile noi ridicate în zonă în urmă cu mai bine de un deceniu. Profitând de statutul juridic neclar al terenului, ani la rând, CJ Iași a încasat ilegal sume de bani reprezentând chirie de la SC Panifcom SRL, căreia i-a oferit câteva spații. Agroprest, prin lichidatorul judiciar Solvens, se revoltă și susține că pământul și construcțiile îi aparțin legal. Ba mai mult, solicită ca CJ Iași să pătească aproximativ 7 miliarde lei vechi, reprezentând chiriile încasate ilegal precum și ocuparea abuzivă a construcțiilor.
O armată de avocați, juriști și experți în topografie-cadastru, geodezie dar și în contabilitate încearcă să desfacă ițele încurcate ale unei proprietăți în suprafață de 725 de metri pătrați, de pe str Codrescu nr. 6, plus construcțiile aferente, stăpânite prin rocadă, atât de firma Agroprest SRL, aflată în prezent în insolvență, cât și de Consiliul Județean Iași, dar și de cei de la Panifcom SRL, ce au avut închiriate mai multe spații de lucru și de depozitare mărfuri. Practic, cele trei entități s-au dat reciproc în judecată pentru a intra în posesia terenului valoros din buricul târgului, dar și pentru a pune mâna pe niște sume importante de bani, achitate anterior de reprezentanții Panifcom, drept chirie către CJ, pentru spațiile închiriate. Într-o plângere adresată Tribunalului Iași, SC Agroprest SRL, specializată în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun, ce și-a început activitatea în iunie 1993, reprezentată acum prin administratorul judiciar Solvens SPRL, revendică un terende 725 mp precum și construcțiile aferente, care i-au aparținut legal în urma încheierii unui contract cu RA Locuința. Mai mult, administratorul Solvens le cere magistraților să oblige Județul Iași prin Consiliul Județean, să lase terenul cu pricina în liniștită și deplină posesie. Totodată, aceștia solicită obligarea CJ Iași la plata sumei de 675.000 de lei reprezentând contravaloarea unor edificii noi ridicate pe pământul respectiv din Codrescu 6, dar și o sumă importantă de bani, ce reprezintă chiriile încasate ilegal de Județul Iași. Solvens mai arată că CJ nu avea cum să devină proprietarul de drept al construcțiilor pe care le-a închiriat către SC Panifcom SRL, și de pe urma cărora a încasat o mulțime de bani.
Consiliul Județean a închiriat terenul
De partea cealaltă a baricadei, juriștii CJ Iași, susțin că pretențiile celor de la Solvens nu sunt reale. Potrivit unui raport întocmit în 2016 de Direcția Economică a Județului Iași, referitor la sumele datorate din chirie, lipsă de folosință spațiu, și penalități de întârziere, Agroprest ar datora 112.945,47 lei. Pe lista CJ Iași cu debitori persoane fizice și juridice față de care instituția are creanțe de recuperat și pentru care au fost întocmite dosare de executare, în baza titlurilor executorii emise până la data de 30 septembrie 2016, este specificat clar că Agroprest are datorii de plătit. În replică, cei de la Solvens susțin că Județul Iași, implicit CJ Iași, au avut în proprietate, la adresa respectivă doar 149 mp măsurabili, dar au procedat ulterior la închirierea ilegală și abuzivă a spațiilor de 725 mp către Panifcom. Ulterior, banii proveniți din chiria încasată au fost cheltuiți de aiurea, iar Agroprest s-a ales cu praful de pe tobă deși au un contract perfect legal semnat și parafat în 1994, cu reprezentanții RA Locuința.
Povestea terenului și a clădirilor
În cursul anului 1994, între RA Locuința și Agroprest a fost încheiat un contract de asociere având ca obiect desfășurarea de activități de producție și desfacere pâine și produse de patiserie. Ulterior, RA Locuința s-a obligat să pună la dispoziția Agroprest spațiul din Codrescu 6 având în componența sa un spațiu tehnologic de 58,20 mp, unul de birouri de 17,82 mp, plus dependințe de 114,94 mp, 20 mp teren amenajat, dar și 494,30 mp teren neamenajat. Ulterior, Agroprest a obținut de la Primăria Iași, autorizații de construcție pentru spații noi, de amenajări și de refacere a edificiilor cele vechi. Totul, cu acceptul și dorința celor de la RA Locuința. La final, cheltuielile au fost suportate de administratorii Agroprest: de la servicii de proiectare și avizare , până la construcții, materiale și manoperă. Ulterior, au fost ridicate imobile noi cu o suprafață totală construită de 725 mp. “La momentul la care au fost edificate aceste construcții noi, situația juridică a terenului din Codrescu 6 nu era clarificată deloc. Ulterior finalizării noilor edificii, un teren plus construcția inițială de cca 149 mp măsurabili a trecut în proprietatea SC Iași XXI, și ulterior în posesia CJ Iași. Profitând de acest fapt, reprezentanții instituției s-au făcut stăpâni și au închiriat și o parte din spațiile noastre către alte societăți, în speță Panifcom”, au subliniat reprezentanții Agroprest.
Agroprest: “Insolvență din cauza Consiliului Județean”
Procesul dintre Solvens, administratorul judiciar al Agroprest, și Județul Iași, CJ Iași și Panifcom a izbucnit pe vremea când la șefia instituției se afla controversatul liberal Cristian Adomniței. În acțiunea de revendicare imobiliară, Agroprest solicită ca CJ Iași să lase în deplină proprietate și liniștită posesie bunurile construcții plus terenul aferent de 725 mp, restituirea chiriei încasare ilegal, plus obligarea CJ la plata a 675.000 de lei, reprezentând contravaloarea construcțiilor noi ridicate, dar și achitarea cheltuielilor de judecată.
“De-a lungul anilor, CJ a cules nejustificat chiriile rezultate din închirierea construcțiilor proprietatea noastră. Solicităm obligarea CJ la restituirea banilor încasați. Cerem instanței să constate în favoarea Agroprest dreptul de proprietate asupra bunurilor-imobile construite. Agroprest este proprietara de fapt și de drept a bunurilor construcții de la adresa menționată”, a precizat apărătorul Agroprest, avocatul Cătălin Văleanu.
De menționat este faptul că, la un moment dat, profitând de situația juridică neclară a construcțiilor din Codrescu 6, CJ Iași a cerut cu de la sine putere sume mari de bani, drept chirie, și firmei Agroprest. Pe parcurs, societatea a fost pusă în imposibilitatea achitării chiriei solicitate, fiind chiar amenințată de mai multe ori cu evacuarea. Ulterior, conducerea CJ Iași a inițiat proceduri judiciare de obligare a firmei la plata chiriei, chiar dacă aceasta avea încheiat un contract perfect legal cu RA Locuința. Acest lucru a condus la declanșarea procedurii insolvenței Agroprest.
Consiliul Județean: “Se prezintă o situație distorsionată”
Pe parcursul războiului juridic dintre părți, care durează de câțiva ani buni, reprezentanții CJ Iași au încercat să bage bețen-n roate venind cu tot felul de chichițe, de explicații puerile și argumente care mai de care mai dubioase. În întâmpinările și răspunsurile transmise instanței de judecată, secretara Lăcrămioara Vernica și Gabriela Alungulesei au solicitat un munte de acte și de copii de pe documentele oficiale, de la reprezentanții Agroprest, referitoare la proiectele ce au stat la baza emiterii avizelor și autorizațiilor de construcție. Totodată, cele două reprezentante de la CJ Iași au susținut că apărătorii Agroprest au prezentat o situația distorsionată doar cu scopul de a induce în eroare instanța de judecată. “Agentul economic (n.r-Agroprest) nu a respectat cerințele și datele care au stat la baza emiterii autorizațiilor de construcție”, a specificat juristul CJ, Gabriela Alungulesei, într-o notă transmisă judecătorilor.
Până în momentul de față, Tribunalul Iași a desemnat o armată de experți în topografie, cadastru și geodezie, dar și în contabilitate pentru a identifica și evalua terenurile și edificiile ridicate pe str. Codrescu 6, construcții ce fac obiectul acestui dosar complex.
Bianca CRISTEA